Skip to main content

Szakmai kérdések és politika

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Dunakiliti, a restauráció trójai falova

Sajtóközlemény


Az alulírott társadalmi szervezetek képviselői a mai napon Győrben a REFLEX Környezetvédő Egyesület Irodájában találkoztak, hogy áttekintsék a közelmúlt Dunával kapcsolatos fejleményeit, a pozsonyi kormányfői találkozó után kialakult helyzetet és a környezetvédő mozgalmak együttműködésének a kérdéseit. A megbeszélésen általános egyetértés alakult ki a következőkben:

1. A jelenlévők tisztázatlannak tartják a pozsonyi kormányfői találkozón elhatározott, az ideiglenes vízpótlás kérdésében tartandó szakértői megbeszélések céljait, kereteit és nemzetközi jogi tartalmát.

2.

Szokatlanul nyers volt a Horn Gyula pozsonyi vizitjének napján (augusztus 5.) megjelenő Népszabadság cikkének címe: Bős, a rendszerváltás trójai falova. Tanács István Nemcsók János szocialista képviselővel, a környezetvédelmi bizottság alelnökével készített interjújának fő sugallata ez: a szlovák–magyar dunai vízlépcső ellenzése, ami a magyarországi építkezés leállításához vezetett 1989-ben, az MSZMP-vel szembeni politikai trónkövetelők taktikai játszadozása volt csupán. Ennek a politikai játszmának köszönhetjük a Szigetköz mai kiszáradását. (A tételt óriásfénykép illusztrálja az újságban a szánalmasan repedező száraz folyómederről.) De most már elég! Lám, a komoly szakértő, Nemcsók János, a szegedi egyetem tanára, környezetvédelmi biokémikus nagydoktor kimondja: „Igenis nem elképzelhetetlen környezetbarát duzzasztóműveket építeni, a Föld számos pontján működnek ilyenek. (…) (A dunakiliti) zsiliprendszert, amely 97%-ig készen van, mindenképpen működésbe kellene hozni a Szigetköz vízpótlására. Ezzel nem szabad megvárni a hágai Nemzetközi Bíróság döntését. (…) Az Antall-kormány kritika nélkül elfogadta a Duna Kör véleményét, amely a C variánst (a Duna egyoldalú elterelését a közös határ fölött – a szerk.) papírtigrisnek tartotta. Ez súlyos szakmai hiba volt. A mai helyzet egyszerűen nevetséges: szónokolnak itt úgynevezett szakértők a környezetvédelem tiszta elveiről, miközben tönkremegy egy értékes vidék. A Szigetköz vízutánpótlását ugyanis nem lehet néhány környezetszennyező dízelszivattyúval megoldani. (…) Ott van a számítógéppel irányítható zsiliprendszer, egy gombnyomással működésbe hozható volna.”

Határozott beszéd, feltehetően megelőzte az augusztus 4-i kormányülést, amikor is Horn Gyula felhatalmazást kapott, hogy az érvényes parlamenti döntések ellenére vesse fel másnap Pozsonyban a kiliti tározó feltöltésének lehetőségét. Hiszen Nemcsók szavai 5-én már kinyomtatva megjelentek.

Némi figyelmet érdemel, hogy környezetvédő körökben, ahol egyébként Nemcsók professzor köztiszteletnek örvend mint olyan szolid tudós, aki szigorúan a szakmai kompetenciájába eső témákra korlátozza magát; az újdonsült képviselőről jól tudják, hogy soha nem érdeklődött a dunai vízlépcső iránt. Sőt, az új parlament megalakulásakor az egyik bizottsági ülés után meg is említette képviselőtársai körében, hogy a Bős-vitából nem sokat ért egyelőre. Ehhez képest elég gyorsan a nyilvánosság elé állt a tapasztalt Tanács István jóvoltából frissiben kialakított álláspontjával. A felkészülésben bizonyos hiányosságok észlelhetők. Egyáltalán nem hozza szóba a Duna Kör érdemi érveit, mintha sose hallottunk volna a sík vidéki erőművek okozta károkról, és így tovább. Annál szigorúbban ostorozza a Duna Kör „kirekesztő szándékait”, hogy tudniillik ki akarja sajátítani a kormány befolyásolását, s nem hagyja szóhoz jutni például a közvetlenül érdekelt szigetközi önkormányzatokat.

„Az SZDSZ vezető politikusai feltűnően hallgatnak ebben az ügyben” – adja fel a labdát a Népszabadság újságírója. „Én ezt nem csodálom, hiszen a környezetvédelmi mozgalmak az ő segédcsapataik voltak 1989-ben. Az SZDSZ ma a kormánykoalíció egyik pártja, amelynek nagyon nehéz választani az ország valódi érdeke és egykori szövetségeseinek akarata között” – válaszolja a vadonatúj vízlépcsőszakértő és régi reformkommunista. Kiderül tehát a bűnös kapcsolat az ún. „környezetvédők” és a bajkeverő demokratikus ellenzék között!

Meglepetés volt a Tanács István–Nemcsók János páros meglehetősen durva támadása a Horn Gyula és egyes erős érdekcsoportok akaratával szemben álló Duna Kör ellen, lassan inkább megszokott az oldalvágás a demokratikus ellenzék maradék emléke felé, de mindez semmiség a Népszabadság augusztus 12-i számában megjelentekhez képest. Ezúttal Szentkuti Károly, mosonmagyaróvári illetőségű SZDSZ-es képviselő, 37 éves népművelés-politológia képzettségű múzeumigazgató, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke nyilatkozik Hajba Ferencnek.

Szentkuti képviselő úr a helyi érdekekért lobbyzik. Ez tiszta sor. Volt már ilyen vízlépcsőügyben az előző parlament előző kormánypártjában is. Mert ellentétben Nemcsók János állításával, az Antall-kormány egyáltalán nem hallgatott egyértelműen a Duna Körre, a szaktárcára igen nagy befolyást gyakorolt a regionális és vízépítő lobby. A Duna Kör álláspontját többek között az MDF- és Fidesz-frakcióban ülő veterán környezetvédők szívós küzdelmei nyomán nem is egyszer a parlament verte keresztül a kormány ellenében. Az előző mosonmagyaróvári képviselő is szorgalmasan támogatta a vízépítős kormányjavaslatokat.

Szentkuti Károly tehát – ellentétben Nemcsók professzorral – legalább közvetlenül érdekelt. S mint ilyen áll ki a kiliti tározó feltöltése mellett. El is mondja, hogy a szigetközi emberek nem foglalkoznak holmi energiakérdésekkel, országos perspektívákkal, hanem a vízigényes mezőgazdasági kultúra feltételeit szeretnék megteremteni. Csak hát a fránya Duna Kör, miután a Duna csapját kivette a magyar kezekből, s átügyetlenkedte a szlovákokéba, e szerény szándékuknak is útját állja.

Szeretnénk Nemcsók, valamint Szentkuti képviselő urak s nemkülönben a Népszabadság jeles újságíróinak figyelmébe ajánlani, hogy a Duna Kör 1984-ben éppen azért alakult, hogy a magyar–csehszlovák államközi szerződéssel szentesített dunai vízlépcső következményeire, többek között a Duna elterelése folytán a Szigetköz kiszáradására felhívja a közvélemény figyelmét. Nem teszünk szemrehányást a Szigetköz mai szószólóinak, hogy akkoriban nem kiáltottak olyan hangosan nyilvánosságért, mint most, hiszen tisztában vagyunk a 80-as évek „második nyilvánosságának” nyomasztó korlátozottságával, az információáramlás sorompóival s a központi akarattal ellentétes véleménynyilvánítás aránytalanul nagy kockázataival. De azért a mai politikusoknak, akik álláspontjukat közreadják, talán nem ártana ismerni a tényeket. Az illegális Beszélő például bőségesen adott teret a Duna-védőknek. Az egész mozgalom nyitánya éppen Vargha Jánosnak Kien Péter álnéven írott nagyszabású tanulmánya volt 1984-ben, a 9-es számban. Az illegális Beszélő háromkötetes összkiadása minden nagyobb közkönyvtárban megtalálható, de szívesen elküldjük a politikus és újságíró uraknak, ha megrendelik szerkesztőségünkben. Haszonnal forgathatják, mielőtt napi politikai érdekeiknek megfelelően megálmodják, hogy mit is csinált a Duna Kör, és mi a köze a demokratikus ellenzékhez.

Szentkuti képviselő úr sajnos a hivatkozott interjúban elárulja, hogy minderről halvány fogalma sincs. Sőt, hagyta, hogy vaskos tévedések is kerüljenek a szövegbe. Viszont öntudatosan elhatárolja magát a Szabad Demokraták Szövetségének sötét demokratikus ellenzéki múltjától.

Kérdés: „Közismert, hogy a szabad demokraták bizonyos csoportjai és személyei szorosan kötődnek a Duna Körhöz és más környezetvédő mozgalmakhoz. Válasz: Ez tagadhatatlanul igaz, ám az SZDSZ a kormányban – amely örökölte ezt a kétségbeejtő helyzetet – csak pragmatikusan, felelősen gondolkodhat, és nem folytathatja a halogató politikát. A Szigetköz érdekképviselete során több olyan segítő gesztust kaptam a párt ismert személyiségeitől, ami bizakodóvá tesz. Úgy vélem, hogy a szigetközi gondok megítélésében elsősorban a frakciónak kell elfogadnia a mi véleményünket, és nem fordítva.”

Nemcsak szomorú, hanem politikai hiba, amennyiben Szentkuti képviselő úr nem értett félre semmit, ha az SZDSZ mai vezető politikusai közül bárki is ugyanolyan kényelmetlennek tartja a párt alapítóinak ’89 előtti politikai szerepét, mint Szentkuti vagy Nemcsók képviselők, s kritikátlanul szajkózza a kormány jelenlegi álláspontját alátámasztó Duna-mozgalom ellenes propagandaszólamait, amelyek kísértetiesen emlékeztetnek az 1986-os, központilag vezérelt propaganda-hadjáratra (Csúcspont: Szabó László, NSZ), s nem veszi alaposan szemügyre a Duna-mozgalom érveit. Még nem késő. Tegyék meg!


Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon