Skip to main content

Szerény javaslat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Fővárosi Közgyűlés gyásznappá nyilvánította november 4-ét. A főpolgármester elrendelte, „hogy a Fővárosi Önkormányzat épületeire november 4-én gyászlobogót tűzzenek ki”. November 4-e csakugyan gyászos nap, és ezért csak helyeselhetem ezt az intézkedést Az emberek hajlamosak arra, hogy elfelejtsék, mikor gyászolnak, de ha látják a lobogókat, majd eszükbe jut: „Most!”

Az intézkedést mégis, tekintettel a fővárosi házmesterek túlterheltségére, szerény javaslattal szeretném kiegészíteni. Ne vonjuk be november 4-e után a gyászlobogókat. Elvégre november 4-e nem az egyetlen gyásznap történelmünkben. Gondoljuk csak meg: a mohácsi vész óta minden háborút elvesztettünk. Ezeknek a háborúknak a kezdetük és végük is gyásznap. A vesztett háborúk során mennyi csatavesztés – megannyi gyásznap! Hány nagyszerű hazafit végeztek ki, hány elbujdosót ért száműzetésben a halál. Gyásznap sorakozik gyásznap után. Vagy – ha már november negyedikénél tartunk – gondoljuk csak meg, hányszor szállta meg az országot idegen haderő! A muhi csata után (1241) a tatárok, nem tudom pontosan, mely napon, de a tatárdúlás idején gyászos volt valamennyi nap. A mohácsi csata (1526) napja, augusztus 29-e feltétlenül gyásznap, ha engednék a mennyiségi szemlélet csábításának, azt kellene mondanom, hogy ötször olyan sötét, mint november 4-e, mert a török megszállás százötven évig tartott. Vagy itt van 1944. március 19-e, a német bevonulás napja: ez mekkora gyásznap! Következményeképpen legalább egymillió magyar állampolgár pusztult el, bélyegesek és bélyegtelenek egyaránt! Gyásznap október 15-e, amikor a Nemzetvezető, Szálasi Ferenc uralomra jutott, és 1945-től 1949-ig is megnevezhető vagy két tucat gyásznap, mely mind azokhoz az eseményekhez fűződik, amikor Rákosi Mátyás kiépítette egyeduralmát. Mivel az egész magyar történelem felfogható gyásznapok sorozatának, javaslom, hogy éljünk fekete lobogó alatt.

Mivel azonban kell néhány olyan nap is, amikor az uralmon lévők kitüntetik magukat és egymást hősies helytállásukért, javaslom, hogy az Országgyűlés jelöljön ki néhány örömünnepet. Elsősorban augusztus 20-a, március 15-e és október 23-a jöhet számításba. Ilyenkor a házmesterek a fekete lobogókat nemzetiszínűekre cserélhetnék fel. A kormányfő kabinetjének azokat a tagjait, akik történetesen nem voltak októberi forradalmunk első osztályú hősei, két részre oszthatná: egyik felük Szent Istvánnal harcolt vállvetve a pogányok ellen, másik felük Kossuth Lajos közvetlen munkatársaként az osztrákokat tángálta el.

Szerény javaslatommal, ha az Országgyűlés elfogadná, elérhetnénk, hogy a szakadatlan emelkedettség állapota lobogna felettünk, amire romló gazdasági helyzetünkben és mind sivárabb politikai légkörünkben égető szükségünk van. Nagyon remélem, hogy indítványom meghallgatásra talál, sőt mi több: hogy nyitott kapukat döngetek, mert mindez az illetékeseknek már jóval korábban eszükbe jutott!
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon