Skip to main content

Szíjat hasítani!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A pesthidegkúti és a nagykovácsi földárverésről


A magyar kormány miközben még az elsővel sem végzett, dicséretes előretartással már a második kárpótlási törvény végrehajtására készülődik. Egy május 4-én benyújtott törvénymódosításban a földalapárveréseken megszerezhető területek arányát a helyben lakók javára az eddigi 50%-ról – a nem helyiek rovására – 80%-ra emelné. Mostanában a sikertelen részvénycserés kárpótlásijegy-konstrukciók nyomán megnövekedett a kárpótoltak földigénye. A kormányzat valószínűleg az ezt kihasználó spekulációkat kívánja visszaszorítani, valamint minél hamarabb le akarja zárni a pénzügyi és morális koloncként öröklött kárpótlást.

Csillapítatlan földéhség

Horn Gyula miniszterelnök tavaly nyári dörgedelmei, melyekben a kárpótlási jegyeket mesterségesen alacsony szinten tartó spekulánsokat kárhoztatta, és felelősségre vonással fenyegetőzött, nem hozták meg a várt fordulatot, a papírok értéke tovább csökkent. De hogy is lehetne ez másként, amikor mára kiderült: a jegyért nem lehet bankot, gyárat, üzletet, sőt már porszívót sem vásárolni. Mára a kárpótoltnak egy lehetősége maradt, a föld. Igaz, ehhez viszont többnyire a piaci érték töredékéért jutnak.

A jegytulajdonosok földéhsége és a kárpótlás gyors lezárásának igénye sem tette azonban kapkodóvá a kormányt. Az államnak a szövetkezetek által árverésre bocsátott termőföldek aranykorona (ak) értékének legalább 20%-át kellene a kárpótlás lezárásáig kijelölnie. Ám ennek pillanatnyilag csak alig több mint harmadánál tartanak (HVG, 1995. május 13.).

A földnek fekvése

E tetemes lemaradását az elkövetkező hetekben a Rozmaring Tsz földjeiből kihasított pesthidegkúti 2504 és nagykovácsi 1035 ak csökkentheti.

Mára a Hidegkúton fölállított, helyieket és „külsőket” felvonultató paritásos ad hoc földkijelölő bizottságnak 4 fellebbezés után sikerült a tsz által eredetileg 1992-ben elkülönített részt még 700 ak-val megtoldani. A zömében szántóföldi vagy erdős terület azonban így sem lett nagyobb 102 hektárnál. Nem is nagysága vagy minősége, hanem fekvése teszi értékessé ezt a részt: a II. kerület külterületén terül el (Hidegkúti-medence, Petneházy-rét), viszonylag háborítatlan zöldövezet, jó levegővel és a környékén a szabadpiacon méregdrága telekárakkal.

Ezek után nem csoda, hogy a május 2-i kezdéssel meghirdetett árverés 15-én (lapzártakor) még csak a résztvevők regisztrációjánál tart. Az már most látható, hogy több mint háromezren kívánnak itt földhöz jutni. Ha ez mindegyiküknek egyenlő arányban sikerülne, fejenként maximum 340 négyzetmétert mondhatnának magukénak.

Osztozkodás

Mindenestre a földkijelölők és a Pest Megyei Kárrendezési Hivatal (PMKH) munkatársai a békés megegyezés hívei. A negyedik, 15-i sikertelen árverési kísérlet rutinos résztvevői viszont csak legyintenek, lehetetlen, hogy ennyi ember közül a milliós kárpótlási jegyekkel versenybe indulók a licitet kicsikarva meg ne torpedóznák a megegyezéssel kialakított ak-kénti ezer Ft-os árat. „Osztozkodás lesz, de nem a földet osztjuk, hanem egymást.”

Az osztozkodás izgalmas előjátékának ígérkezik annak az eldöntése, hogy ki számít helybelinek. A II. kerületiek úgy vélik, ők a helyiek, és így a kijelölt földterület felére kizárólagos jogot formálhatnak. A többi budapesti kárpótolt viszont szintén határon belülinek érzi magát. A PMKH, úgy tűnik, az összes fővárosi jogosultnak egyenlő esélyt biztosít. Ezt jelzi, hogy a licittárcsákat sem különböztetik meg (helyiek-idegenek). Sztáray Mihály, a PMKH, vezetője lapunknak elmondta, hogy meglehetősen visszásnak tartja a II. kerületiek „ősi jussra” hivatkozó igényét, hisz Pesthidegkút csak 1950-ben csatlakozott a II. kerülethez. „Nem értem, miért lenne több köze ezekhez a földekhez egy Bimbó útinak, mint egy józsefvárosinak.”

Pörög a földrulett

A kárpótlási törvény két legyet kívánt egyszerre agyoncsapni, a jogos sérelmek orvoslása mellett, megcélozta az életképes mezőgazdasági magánvállalkozások elősegítését is. Ám mára – különösen a fővárosban és annak környékén – a dicséretes célok háttérbe szorultak. A pesthidegkúti földekre áhítozók aligha kívánnak földet művelni. A belbudai junkerasszonyok a komposztálást talán ha hírből, vagy a politechnikaóráról ismerik. De még ha lenne is kedvük gazdálkodni, az öt birtokosra jutó 1500 négyzetméteres osztatlan területen maximum bukfencet vethetnek.

A szorgalmatos mezei gazda most inkább építési telkecskére vágyik. Persze, a háromezer kárpótolt többsége néhány ezres jegyével nem bízhat abban, hogy majd egy tágas telekhez jut, a licitversenyt a nagypénzesekkel nem bírná. Épp ezért ők a megegyezés legállhatatosabb hívei. Az elképzelésük az, hogy amint az ötéves művelési kötelezettség és elidegenítési tilalom lejár, eladják vagy elcserélik a többségében egyezségben szerzett földecskéjüket. Mások abban bíznak, hogy a minél több helyen megszerzett értékes parcellákat ügyes tranzakciókkal „tagosíthatják”. Nem önmagukban használható földeket vesznek, hanem picinyke földdarabkákra téteket tesznek. Ez a földrulett.

A II. kerületi önkormányzat „kárpótlásra ás privatizációra kerülő szántó-mezőgazdasági övezetű területek távlati felhasználására vonatkozó koncepciójából” kiderül, hogy a jövőben a 17 kijelölt parcella közül csupán 7-ben lehet bármilyen lakóépületet emelni. Ráadásul a beépítési szabályok oly szigorúak, hogy ha minden engedélyezett lehetőséget kihasználnak, de a jogszabályokat nem szegik meg, akkor a most kalapács alá kerülő 102 holdon mindössze 15 db 6 m-nél nem magasabb ház épülhet.

Azonban – mint tudnivaló – honunkban a kása nem oly forró. Épp Budán számos engedély nélküli palota épült, akár természetvédelmi területen is. (A most kijelölt földalap ötöde védett.) És a már földtulajdonhoz jutottak is tapasztalhatták, senki sem ellenőrzi, metszik-e a hét szilvafájukat. Aligha a hangákért, bodohácsokért, védett varangyokért folyik majd a licitharc.

Aranymosók Kovácsiban

A nagykovácsi földekért is majd 2500-an szálltak ringbe. A pesti kék busszal is megközelíthető település az utóbbi időben felkapott lakóhely lett. Ma egy belterületi 400 négyszögöles közművesített telek ára elérheti a hárommillió Ft-ot is. Ugyanezt közmű nélkül a helyiek a felére taksálják. A kárpótlási földalap a faluhoz közel fekvő és abba beékelődő parcellákat tartalmaz. Ráadásul, itt jóval liberálisabbak a beépítési szabályok.

A helyiek, akik a licitálóknak csupán nyolcadát adják, már megegyeztek egymással és a többségükben Hidegkúton is érdekelt „pestiekkel”. Az egyezség tartalmáról a kovácsiak feltétlen bizalmát élvező szószólója, Deme Zoltán, míg az árverést végleg le nem ütik, nem kívánt nyilatkozni. A pestiekkel történt 50–50%-os osztozkodásra viszont már most büszke.

15-én azonban a fővárosiak még csak itt is a regisztrációnál tartottak. A képviselőik közti megállapodás nehezen körvonalazódik. Valószínű, hogy itt is hosszabbítás következik.

A kárpótlási törvény vitájában a kisgazdák egyik legplasztikusabb érve az volt a licitálás ellen, hogy a magyar ember nem szereti az árfelhajtó licitet, idegen tőle a kufárkodás, meg sem érti azt. Lehet. Nekem másképp tűnt. A többség türelemmel állta a hosszas huzavonát. Nagy fogásaikkal hencegtek vagy egyezkedtek, információkat cseréltek. Kitűnt milyen sokan ismerik a jogszabályokat és egymást.

A nagykovácsi iskola udvarán előkerültek a hazai falatok, üdítő vagy sör; folyt a héderezés a fűben. Megjelentek a közelmúlt szerencselovagjai is, a szexológus Veres Pál, vagy az extévés Murányi László (tudósított?). Piknik vagy zsinat? Inkább mintha Jack London bizakodó aranymosói gyülekeztek volna Klondike forgatagában. A Nap is sütött.

Persze, a többség itt nem lel aranyat. Felszerelés, pénz és csapat nélkül nem megy. Nekik csak a zsenge fű ejtette foltok kimosása marad. Az is csak az asszonyoknak.


Megjelent: Beszélő hetilap, 20. szám, Évfolyam 7, Szám 20


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon