Skip to main content

Házasságszédelgés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Egy meghiúsult és megvalósult szakszervezeti frigyről


Alighogy tavaly májusban a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájából kivált szakszervezetek létrehozták a Szabad Szakszervezetek Demokratikus Ligáját (SZSZDL), aláírtak egy együttműködési megállapodást a Munkástanácsok Országos Szövetségével. A felek kinyilvánították egyesülési szándékukat, és felállítottak egy egyeztető bizottságot, az 1994. dec. 31-re tervezett unió előkészítésére és a közös érdekvédelmi stratégia kialakítására. Megegyeztek abban is, hogy az idei üzemi- és közalkalmazottitanács-választásokon közös jelölteket indítanak. Ezek után a Demokrata Liga csatlakozó tagként részt vett a Munkástanácsok munkájában, és tagdíjat fizetett neki. Ennek fejében a Munkástanácsok lehetővé tették infrastruktúrájuk, szolgáltatásuk használatát, „rendes tagjaikkal megegyező feltételek mellett”. A Demokrata Liga központi irodája beköltözött a Munkástanácsoknak az ős-Ligával közös tulajdonú Tárogató úti ingatlanába.

Az unió akarása

A szakszervezeti szövetségek eltökélt közeledése mégsem jutott el a nyáron még hőn óhajtott frigyhez. Legalábbis nem a Munkástanácsok és a SZSZDL frigyéhez. Mára kiderült: a Munkástanácsok a Keresztény Szakszervezetek Országos Szövetségével lép az oltár elé.

A júniusi uniós hevületet több indíték is fűtötte. A viharos szecesszió után vákuumba került SZSZDL az uniótól remélhette, hogy érvényesítheti a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájában kisebbségben maradt álláspontját, amely szerint a ’93-as ÜT-választások után atomizálódó demokratikus szakszervezeti mozgalomnak egységesülni kell. De valamilyen infrastrukturális háttérre is szüksége volt, s arra is, hogy bizonyíthassa: nern képtelen a közös munkára, nem összeférhetetlen. A Munkástanácsok viszont arra számíthattak, hogy jóval nagyobb súlyuknál fogva ők viszik majd a vezető szerepet.

Az országgyűlési választásokat követően a parlamenti politizálásba keveredett MSZOSZ-szel szemben azt a stratégiát választották, pontosabban, ez adódott: pártoktól és ideológiáktól mentes, közvetlenül az egyes munkahelyekre irányuló aprólékos érdekvédelmet folytassanak. Ezt egy tavaly nyári közös nyilatkozatukban is megfogalmazták.

Ám az idők nem az ő akkori elképzelésüket igazolták – véli ma Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Az MSZP oldalán a parlamentbe bevonult MSZOSZ nem kompromittálódott, nem igazolódott az sem, hogy a törvényhozásban nem lehet érdekvédelmet csinálni. Talán ennek is köszönhető, hogy más parlamenti pártokban is kicsírázott a szakszervezetekkel való együttműködés igénye.

Ráadásul a régi partner, az ős-Liga sem nézte jó szemmel a szakadárokkal való uniót. Pedig ez a jó kapcsolat nagyon fontos a számunkra – mondja ma Palkovics. Félő az is, hogy egy teljesen új konföderáció létrejöttével a Munkástanács Érdekegyeztető Tanács-beli (ÉT) helye veszélyben forogna.

1994 végére már csak az SZSZDL akarta az uniót.

Változó paraméterek

A Munkástanácsok és a Demokrata Liga közti viszony novemberben kezdett hűvössé válni – emlékszik vissza a Demokrata Liga ügyvivője, Vámos József. Ekkor ugyanis Palkovics aláírt egy olyan ÉT-megállapodást, amelyet sem a Munkástanácsok, sem az SZSZDL nem támogatott. Azóta azt a megállapodást már felmondták. Egyébként is a Munkástanácsok Szövetségi Tanácsa felhatalmazta a szabad döntésre – emlékszik Palkovics. Majd a Munkástanácsok Szövetségi Tanácsa javasolta, hogy vizsgálják felül a júniusi együttműködési megállapodást. Palkovics szerint akkor fogalmazódott meg a kétely a partner „paramétereit” illetően, amikor az SZSZDL novemberi közgyűlésén csak a korábbi tagszervezetek harmada jelent meg. Vámos azt állítja, hogy ez egy rendkívüli gyűlés volt, aminek alapján semmiképp sem lehet az SZSZDL tényleges súlyát megbecsülni. Igaz ugyan, hogy a konföderációjuk kicsi, de a tagdíjfizetők száma stabil. A szakszervezetek közt az idők kezdete óta zajló létszámviták lezárásaképp és az ÜT- és KT-választásokra való felkészülésképp az egyeztető bizottságban javasolták a valós létszámadatok kölcsönös imertetését, de a Munkástanácsok nem álltak kötélnek. Azért mert az ős-Ligába elindult a visszaszivárgás és az SZSZDL nem tette le tagszervezeti listáját – replikázik Palkovics.

1995-ben Palkovicsék már nem ideológia- és pártsemleges szakszervezetben gondolkodtak. „A politikai szüzesség folytonos hangoztatása már kevés” – véli az elmúlt ciklusban MDF-es honatyaként szereplő, s az 1994-es választásokon is induló Palkovics. És valóban, többször is nyilatkozza, szükség van egy erős keresztény értekrendű szakszervezeti szövetségre, amely jó kapcsolatban van a jelenleg ellenzéki helyzetben lévő konzervatív pártokkal. A MOSZ politikai megállapodást köt a KDNP-vel és az MDF-fel. A múlt év végi unió meghiúsulása ellenére az egyeztető bizottság folyamatosan ülésezik, a hoppon maradt ligások nehezményezik Palkovics megnyilatkozásait. Olyannyira, hogy márc. 7-én az SZSZDL elnöksége nyilatkozatban figyelmezteti Palkovicsékat: a júniusi egyezményük még érvényben van.

A KDNP kovácsolta frigy

Márciusban azonban nyilvánosságra került a MOSZ KESZOSZ-szal készülő ÜT- és KT-választási szövetsége. Ez ugyan egyelőre csak a választásra szól, de már most létrehoznak egy ernyőszervezetet és közös vezetői testületet. Elkerülhetelen lesz néhány ágazati szakszervezet fúziója is – tudtuk meg a KESZOSZ elnökétől. Erről azonban hivatalosan az SZSZDL-t márc. 10-ig nem tájékoztatták. Palkovics szerint azonban már februárban felajánlják az SZSZDL-nek, vegyenek részt az új együttműködésben.

A mai formájában 1993-ban, közvetlenül a társadalombiztosítási választások előtt alakult KESZOSZ-t akkoriban épp azzal vádolták, hogy a renitens Munkástanácsok választóinak elcsábítására hozta létre a KDNP és az MDF. Ezt Lántzky László cáfolja. Ők már a tb-választások előtt szorgalmazták a demokratikus szakszervezetek közös indulását – nyilatkozta lapunknak. Palkovics szerint 1993-ban tényleg az ő szavazóikat csábította el a KESZOSZ, de ma a keresztény szakszervezeti egység fontosabb, mint a múlt ellentétei.

Az új egység megteremtése körül a KDNP bábáskodott. A szakszervezeti kötődésükre az utóbbi időkben egyre inkább ráeszmélő kereszténydemokraták új vezetése jószolgálati tevékenységet is folytatott a KESZOSZ és a Munkástanácsok összeboronálásában – tudtuk meg Lántzkytól, aki a KDNP mind jelentősebb keresztényszociális műhelyének alelnöke is. Ezután az új szövetségesek már együtt keresték fel a Fideszt, az FKgP-t és az MDF-et, legyenek segítségükre az összeomló ÉT helyét az érdekegyeztetésben mindinkább átvevő törvényhozásban.

Az ideológiai szerveződési elvet elutasító SZSZDL végleg kiesett a Munkástanácsok kegyéből: márc. 10-i szövetségi tanácsülésükön a júniusi megállapodást egyoldalúan fölmondták. Erre az ülésre Vámosékat, a korábbi gyakorlattal ellentétben, nem hívták meg. Három napra rá rövid levélben felszólítják az SZSZDL-t, hogy még aznap hagyják el az addig a rendelkezésükre bocsátott Tárogató úti irodahelyiséget. Majd szóban egynapos haladékot adnak, és Vámosék távoznak. Ugyanígy zsuppolják ki a békéscsabai és kaposvári ligásokat is.

A befizetett tagdíjért csak szolgáltatás és nem iroda jár – véli Palkovics. „A Munkástanácsok egyoldalú döntése után nem kérdés többé, hogy társult tagok maradunk-e, vagy sem. Az elnökségünk valószínűleg megköszöni az eddigi együttműködést. Szomorú tanulsága az ügynek, hogy egy újabb lehetőséget szalasztottunk el egy pártoktól független, alulról építkező erős szakszervezeti szövetség létrehozására” – összegezte véleményét Vámos József, az SZSZDL ügyvivője.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon