Skip to main content

A zápult aranytojás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Aranykutatás Nagybörzsönyben


A nagy mennyiségű arany és ezüst utaztatására vonatkozó interpelláció feltételezései összecsengenek a rendőrség alapos gyanúnak minősített megállapításaival. Ez azért meglepő, mert Kovács Mihályt csak két héttel az interpelláció benyújtása után vették őrizetbe.

A nagybörzsönyi aranykutatás tekintetében az ellenzéki képviselő már korántsem ennyire jólértesült: interpellációja számos téves értesülést tartalmaz. Azt állítja például, hogy a nagybörzsönyi aranytartalékok kutatására, feltárására, bányászatára létrehozott Nagybörzsöny Kft.-t a magyarországi IBB Kft. alapította az MNB-vel közösen, ügyvezetője Verzár Péter, az MNB Emissziós Főosztályának (EF) vezetője volt. Valójában azonban a társaság az MNB és a londoni székhelyű International Bullion and Metal Brokers Ltd. (IBB) vegyes vállalkozása; és Verzár Péter sem az IBB-nek, hanem a Nagybörzsöny Kft.-nek volt az ügyvezetője.

Mindezen pontatlanságok ellenére ebben az interpellációban is jogosnak tűnő kérdések fogalmazódnak meg.

Nagybörzsöny környékén a nemesfémbányászat már a középkorban kifulladt, ám a XIX. század óta meg-megújuló kísérleteket tesznek a felélesztésére. Ezek közé tartozik az 1954–57-es próbálkozás: akkor az állam hathatós nyomásának engedve a régi bányajáratokban keresték az aranytojást tojó tyúkot. Az utolsó teljes körű geofizikai mérés és kutatás nyomán készített 1964. évi tanulmány végkövetkeztetése azonban az volt, hogy bár a területen van arany, az gazdaságosan nem nyerhető ki.

Az aranykutatók nem adták fel a reményt, de az állam 1990-ig elzárkózott az újabb kincskereséstől. Ekkor jelent meg a színen Kovács Mihály cége, az IBB. A fürge eszű üzletember maga is nemesfém-feldolgozással, ékszerészettel foglalkozott, logikusnak tűnt tehát, hogy – ha lehetőség nyílik rá – az alapanyag-kitermelésnél is érdekeltséget szerezzen. Ráadásul csekélyke pénzért. Ebben segítségére volt az MNB, közelebbről annak EF-ja, amely a pénzkibocsátást és az ország nemesfémtartalékát felügyeli.

Homoki képviselő kérdései sejtetni engedik, az MNB EF többször tett szívességet Kovács vállalkozásainak: kölcsönadtak 197 kg aranyat; engedélyezték annak a nemesfémkontingensnek a megvételét, amit az IBB – állítólag – a vámrendelkezéseket kijátszva utaztatott; illetve az IBB-nél rendelték meg a 200 Ft-os érméket, holott elkészítésükre az Állami Pénzverde is képes lett volna. Az ügyleteket Verzár Péter szignálta. A képviselő pénzérmékkel kapcsolatos állítását a Népszavában már május 10-én cáfolta: ez nem az ő hatáskörébe tartozott.

Tojástánc

A közös cég alakításban azonban oroszlánrészt vállalt. Az 1991. december 6-án létrehozott Nagybörzsöny Kft.-nek alakulásától 1994 augusztusáig ügyvivője volt. Sőt, a vállalkozás székhelye is Verzár budai lakása lett. Annál is különösebb a tisztviselő személyes áldozatvállalása, mert a hárommilliós alaptőkéjű kft. 51%-os többségi tulajdonosa az MNB volt, és aligha megszokott, hogy az állami intézmények tisztviselőik lakására jelentik be cégeiket.

Az IBB a maga 49%-os részesedését angol fontban fizette be a számlavezető Agrobankba.

A Társasági Szerződésből (TSZ) kiderül, hogy a kft.-tulajdonosok egy 1990-es kontraktus szabta kapcsolatot kívántak a cégalapítással szorosabbra vonni. A TSZ szerint a társaság bármely tagjának üzletrésze a másik tagra átörökíthető, vagy eladás esetén a társat elővásárlási jog illeti meg.

A kft. 8 tevékenységi kört jelölt meg a bányászat, színesfém-feldolgozás és külkereskedelem területén. A cégbíróság szóban kifogásolta, hogy az egyéb ércek és ásványok bányászata tevékenységet engedélyeztetniük kell. De a Nagybörzsöny Kft. felhívta a cégbíróság figyelmét, hogy a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény szerint ezt a tevékenységet nem kell külön engedélyeztetni, ha azt egy többségében állami tulajdonú cég végzi. Mivel az 51%-os részesedésű MNB a magyar állam kizárólagos tulajdona, kft.-je jogosult a bányászatra. Ez az érv hatott, a cégbíróság a kft.-t 1992 áprilisában nyilvántartásba vette.

Időközben a munkálatok a nagybörzsönyi Rózsa bányában tovább folytak. A kutatást Nagy Béla, a terület jó ismerője, az MTA Földtani Tudományok Osztályának munkatársa irányította az MNB megbízásából. Az eredményeket ipari titokként kezelik – olyannyira, hogy az elkészült tanulmányból Nagynak sincs példánya. Annyit azért sikerült megtudni tőle, hogy a helyszíni kutatás negyedévig tartott, amit két év utómunka követett.

Keltető

Az 1993. március 10-i taggyűlésen a tulajdonosok törzstőkét emeltek. A tőkeemelést a nagybörzsönyi Rózsa bánya kutatási-vizsgálati eredményeit tartalmazó vagyonértékű szellemi termék megvásárlására fordították.

A hárommilliós törzstőkét az eddigi részesedések arányában tizenegymillióra emelték, majd megvásárolták a titokzatos tanulmányt bruttó 10 millió 200 ezerért (25% áfa visszajárt). A termék olyannyira szellemi volt, hogy nem tartalmazta a laboratóriumi mintaelemzéseket, a térinformatikai feldolgozást, a földtani elemzést – ezekre ugyanis még plusz 1,5 milliót szántak. A történeti elemzés dokumentálásával Nagy Bélát bízták meg. Noha a szellemi termékből sok minden hiányzott, a tulajdonosok mégis elégedettek lehettek vele, mert összeállításáért Bácskai Endrét, az MNB tisztviselőjét külön tiszteletdíjjal jutalmazták.

A kutatási és vizsgálati munka eredményét, mint vagyonértékű szellemi terméket, a társaság tulajdonába apportálták.

Belépés bizonytalan – kilépés…

Fél évvel a súlyos milliókat érő tanulmány megvásárlása után az MNB 1993 végén úgy döntött, hogy lemond a részesedéséről, és kilép a Nagybörzsöny Kft.-ből. A részét felajánlotta az IBB-nek, de az a szintén Kovács Mihály tulajdonában álló Nemesfém és Féldrágakő Kutató Kft. (NFK) javára lemondott elővásárlási jogáról.

Az MNB hivatalos magyarázata szerint azzal, hogy megváltak a kft.-jüktől, a jegybanki törvénynek megfelelően jártak el, az ugyanis tiltja, hogy a központi pénzintézet a törvény hatálybalépése után gazdasági társaságban részesedést szerezzen, illetve a korábban megszerzett részesedéseit két éven belül köteles megszüntetni. A gond csupán az, hogy a törvény 1991. december 1-jén lépett hatályba, a Nagybörzsöny Kft. viszont öt nappal később alakult meg.

Homoki úgy tudja, hogy az MNB névértéken, halasztott fizetési kedvezménnyel, kamatfizetési kötelezettség nélkül vált meg az 51%-ától. De a tranzakciót 1994 végére teszi, és az NFK helyett az IBB-t véli a vevőnek, ezt azonban a cég nyilvános papírjai nem igazolják, így az eladás körülményeiben sem lehetünk biztosak. Homoki szerint ismét Verzár volt a kezdeményező.

Mindenesetre 1993 decemberében módosították a tagjegyzéket, és már az NFK a többségi tulajdonos.

Mindezek ellenére Verzár Péter ügyvezetőként még háromnegyed évig marad. Ez annál is figyelemreméltóbb, mert – mint a Népszavának elmondta – szolgálataiért fizetséget nem kapott.

A tisztviselőt a posztján maga Kovács Mihály követte, és a lakása is megszűnt a kft. székhelye lenni. Az optimistán öt évre választott Kovácsot idén márciusban Kővári László váltotta fel.

Hallgatni arany?

A különös aranykutatás eredményeiről alig tudni valamit. Egy biztos, jelenleg semmiféle munka nem folyik a Rózsa bányában. Több geológus úgy véli, hogy az aranykoncentráció gyönge, nem éri el a gazdaságosnak tartott tonnánkénti 2 grammot, és a teljes készlet sem éri el a kritikusnak tartott 10 tonnányi mennyiséget.

De ha jó eredmények lennének is Nagybörzsönyben, akkor sem kezdődhetett volna el a kitermelés, mivel 1993 augusztusa óta nem írtak ki szilárd ásványi koncessziót.

Ma sem világos, hogy mi vezérelte az MNB-t, amikor belelépett (a törvényt is áthágva) ebbe a kétes értékű vállalkozásba. Jólértesültek tudni vélik, hogy a vállalkozás költségeit a kft.-beli részesedését jelentősen meghaladó mértékben, túlnyomórészt az MNB finanszírozta. Ráadásul a befektetett pénzt veszni hagyta, amikor a jegybanktörvényre hivatkozva angolosan odébbállt. Amikor például késve elindították a bányatelek-megállapítási eljárást, „ennek kezdeményezésére az MNB vállalt kötelezettséget”, és a 350 ezer Ft-os költséget is ő fizette.

Hogy miért, arra nehéz választ adni, hiszen az MNB kerek perec elzárkózott a tájékoztatástól, mondván, írjam meg, amit tudok. Az MNB és Verzár verziója titok.

Pedig tudhatnák, ha a pénznek nem is, de a záptojásnak orrfacsaró bűze van, akármennyit kotlanak is rajta.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon