Skip to main content

A harang nyelve

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
’56-os Magyarok Világtalálkozója


Harangöntés

A háromnapos rendezvény beharangozása nem sok jóval kecsegtetett. Az ’56-os szervezetek között meglévő ellentétek feloldhatatlanabbnak tűntek, mint bármikor az elmúlt négy év során: az össznemzeti egység nosztalgikus retorikája sokszor ügyetlenül leplezett személyes ambíciókat rejtett. Ráadásul az utolsó napokban hét, meglehetős ismertségnek örvendő szervezet (köztük a TIB, a Pofosz, az ’56-os Szövetség) határolódott el a Pongrátz Gergely szervezte összejöveteltől.

Az amúgy minisztereivel a rendezvény védnökségében súlyozottan képviselt kormány is kellemetlen helyzetbe kerülhetett volna, hisz az unos-untalan hangoztatott igazságtétel és a forradalmárok rehabilitációja megfeneklett. Az ’56-os szervezetek és a kabinet múlt évi nagy összeborulása, a közösen szervezett elnökpfujolás óta a viszony egyre rosszabb lett. A személyes, nagy nyilvánosság előtti, így kontrollálhatatlan találkozás a veteránokkal könnyen kényelmetlen helyzethez vezethetett volna.

Az Alkotmánybíróság határozata azonban – legalábbis Balsai dr. értelmezésében – váratlan ajándékot adott a résztvevőknek és a kormánynak. Az elkeseredett ’56-osok mi mást is tehettek, lelkesen ünnepelték a kormány „teljes győzelmét”. Pongrátz Gergelynek, az ’56-os Magyarok Világszövetségének (’56-os MVSZ) súlyos betegsége szintén szelídíthette a fortyogó indulatokat.

„Vészjóslóan kong…”

A pénteki KDNP-székházbeli „tudományos igényű” konferencián így a kormánypárti politikusok a hallgatóság jóindulatát bírva mondhatták el érdektelen beszédeiket. Szabad György elemző előadása, Surján dr. sikertelen ellenállása a rá-rátörő álmossággal kisebb sikert aratott, mint Hasznos Miklós szabad nemzeti médiákat követelése.

Pongrátz Gergely szombati beszédében (melyet bátyja, Ödön olvasott föl) többek közt kiemelte: „Ma… amikor újra magyar vér is öntözi e sokat szenvedett kontinens földjét… végre szabadulni kell a több mint 440 éves megszállás okozta tudathasadásoktól. (…) Mindannyian látjátok az ’56-os harangot, amely most nem örömhírt hirdet, hanem vészjóslóan kong, mert veszélyben a nemzet.” A nemzethalált – a szónok szerint – csak a teljes igazságok kimondásával és a hősök méltó megbecsülésével kerülhetjük el.

Balsai dr. (aki a miniszterelnököt helyettesítő belügyminisztert helyettesítette) és Zétényi dr., az igazságtétel tántoríthatatlan zászlóvivői megígérték: 1. Budapest nem fog elesni, miképp tette ezt Vilnius, Varsó (és immár Tallin is); 2. kiterjesztik a vizsgálatokat 1989-ig (ebben eddig mi akadályozta őket?).

Az ’56-os MVSZ küldötteinek az utolsó napon szervezeti és személyi kérdésekben kellett dönteniük. Ez, annak ellenére, hogy ez volt a kongresszus egyetlen írásban megfogalmazott gyakorlati célja, nem sikerült. Az okokról, többek közt a sajtó teljes kizárása miatt, ma keveset tudunk. De szerepet játszhatott ebben, hogy a szervezők által ötszázezer és egymilliós taglétszám közé becsült tömörülés nehezen koordinálható, egyének és szervezetek egyaránt tagok lehetnek benne. Nem eldöntött, hogy terület vagy létszámarány szerint delegálhatnak; tisztázatlan, hogy kik vállalhatnak tisztséget (titkosügynökök például nem, de ki nevezi meg őket). Annyi a tisztázandó-eldöntendő kérdés, hogy rejtély, most miért nem ezzel foglalkoztak.

Harangjáték

A három nap egy zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, ami az ’56-os MVSZ politikai-gazdasági-társadalmi credójának tekinthető. A tizenkét pont mindegyike innen-onnan ismerős, nem kell különösebb éleslátás ahhoz, hogy egyes politikai érdekcsoportok szlogenné vált követeléseit felismerjük. A skála igen széles: a MIÉP-től a Magyar Piac Párton keresztül egészen a kormányig. Együtt az egész jobboldal: a keresztény-nemzeti egység teljesnek tűnik. Most úgy látszik, Borossék elképzelése, hogy az ’56-osokat a kormánypárti Magyarok Világszövetségéhez tereljék, hogy így kiszámíthatóvá, könnyen ellenőrizhetővé és felhasználhatóvá váljanak, sikerrel jár. A veteránok vezetői ilyen-olyan pozíciókhoz jutottak, státusba, azaz a kormánytól függésbe kerültek.

A találkozó egyik nagy tanulsága: az ’56-os szervezetek tagsága politikailag annyira heterogén, hogy nincs közöttük kifejezetten kormánypárti vagy ellenzéki tömörülés. A kabinet iránti szimpátiájukat vezetőik személyes érdekei, egymáshoz fűződő viszonyuk, de legfőképp a kormány aktuális politikája, szükséglete, szövetségkeresése szabja meg. Ez nem egyéb, mint harangjáték: játék a harang nyelvével. Magyar nyelvi játék: bimm… bamm…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon