Skip to main content

Szolnok: Alközpont és periféria

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Csatlakozásra váró városok


Szolnok a főváros tágabb értelemben vett vonzáskörzetének egyik alközpontja, ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok megyén belül periferikus szerepet játszik. A hármas tagolású megyében él egyfajta jász identitás, van egyfajta nagykun, kun identitás – harmadiknak meg ott van Szolnok. De ott van a Tisza is, ami jelenleg még inkább egyfajta gát – főként amikor elég magas – a kapcsolatok kialakításában. A történelem során kialakított sugaras szerkezetű út- és vasúthálózat tovább korlátozza az együttműködés lehetőségeit.

Az 1920-ban, a trianoni békeszerződés kapcsán bekövetkezett társadalmi, gazdasági változásokat Szolnok is megszenvedte: elvesztette egyik fontos funkcióját, hiszen korábban az Erdély és a főváros közötti összekötő kapcsot jelentette. Maradtak ugyan bizonyos adminisztratív funkciói, és ezek mellé nőtt fel az ipari potenciál – a cukorgyár, a járműjavító, vagyis az Alföldre jellemzően az élelmiszer-gazdaság, illetve a közlekedési ipar. Szolnok 1870-ben 16 ezres népességszámával az ország akkori városhálózatában a 44. helyet foglalta el. Viszont az 1960-as évektől kezdve a lakosság létszámának dinamikusan növekedését lehet regisztrálni. 1980-ra Szolnok az ország 12. legnépesebb város lett, tíz év múlva pedig már a 11. helyen állt.

Mi volt ennek az oka? Elsősorban az Alföld iparosítási programja, aminek következtében több nagy beruházás valósult meg a városban – kiemelkedő jelentőségű ezen belül is a Tiszai Vegyi Kombinát létrejötte.

Az 1998-as statisztikai évkönyv azonban már a lakosság 2000 fős csökkenését regisztrálta. Az okokról többfajta vélemény fogalmazódott meg. Az egyik ok lehet az extenzív ipartelepítés kifulladása, de van egy társadalomtörténeti ok is: a tradicionális polgárság hiánya. Az Alföldi Tudományos Intézet 1999-ben kezdett el egy öt alföldi városra kiterjedő kutatást, amelyben ilyen kérdésekre is megkíséreltünk választ kapni.

A kérdőíves vizsgálatban arra kerestük a választ: mit jelent az adott város lakói számára a sikeresség, a fejlődés fogalma. Az egyik interjúalany az alábbiakat fogalmazta meg: individuális sikerek sokasága települési szinten, erős közösségi cselekvés, jellemzően magas helyi jövedelmek, illetve a fogyasztás növekedése. Kiderült, hogy a szolnokiak a mintába bekerült többi városhoz képest sikereiket és fejlődésüket szolidnak ítélik meg, és így is kategorizálják városukat.

De nézzük meg az eredményt kategóriánként is. A munkalehetőség tekintetében a szolnokiak jobbnak ítélik helyzetüket a másik négy várossal összehasonlítva. Ennek talán az lehet az oka, hogy a fővárosi agglomerációba tartozó településen az aktív középosztály számára az ingázás nem gond. A következő kategória: a megélhetési költségek. Szolnok ebben a tekintetben is jól szerepelt, mint ahogy – az ismert történelmi okokból – a távolsági közlekedés vonatkozásában is. Ezzel szemben a vásárlási lehetőségek más városokban kaptak nagyobb értéket – igaz, ebben az időben Szolnokon még nem volt bevásárlóközpont. A szórakozási feltételek szintúgy más városokban kaptak magasabb értéket – a híres Szigligeti Színház ellenére.

Fontos tényező volt a vizsgálatban a hatalmi ágak, szervezetek szerepének megítélése is. Szolnokon – egy félévet leszámítva – a mai vezető kormánypárt képviselői adják a polgármestert, így korábban mindig lehetett arra hivatkozni bizonyos fejlődési gátak elérésekor, hogy a városnak nincs erős, hatékony kormányzati lobbyja. Ez 1998 óta megváltozott, így a kormány segítségét magasabbra értékelik a válaszadók. Szolnok mint megyeközpont esetében a megyei önkormányzat jelentőségének megítélése is magas. További szereplők: a pártok és civil szervezetek, valamint a kis- és középvállalkozások. A kis- és középvállalkozások „eredménye” nem kiugró, mert ezek nem eléggé erősödtek meg a többi városhoz képest, viszont a pártok és a civil szervezetek megítélése jobb – ami a humánfejlesztésben rejlő lehetőségeket mutatja.

A kutatáshoz kapcsolódott egy városrészkutatás is, 1998 és 2000 között nyolc városrész lakóinak egyfajta – a város mellett a szűkebb lakókörnyezetre vonatkozó – „bizalmi indexére” vonatkozóan. Érdekes eredmény, hogy a belváros – tehát egy önálló entitással rendelkező belső terület – lakói árnyalattal magasabbra értékelik saját lakókörzetük fejlődési lehetőségeit, mint a város egészéit, míg – és ez a másik véglet – az igen magas munkanélküli-rátával „büszkélkedő”, és zömében hátrányos helyzetű rétegek lakta déli ipartelep lakói saját lakókörzetük sorsának jobbra fordulásában alig-alig reménykednek, ellenben sokkal jobban bíznak a város fejlődésében.

A város prominenseinek szemében viszont sokkal sikeresebb a város, és helyzete is ígéretesebb, mint ahogy azt a lakosság megéli. A különféle fejlesztési koncepciók megegyeznek abban, hogy Szolnok városának jövője nem képzelhető el az agglomeráció fejlődése nélkül, a szolnoki kistérség azonban meglehetősen szélsőséges értékeket mutat sok tekintetben. Az innovatív sikerek kulcsa többek véleménye szerint a természeti értékek – a gyógyvizek, a Tisza és a Zagyva, valamint a Tiszaliget – kihasználásában van. Magában a városban pedig végre meg kellene valósítani a belváros átalakítására – sétálóutcák és egy központi tér kialakítására – vonatkozó terveket. Tovább kell erősíteni a civil szervezeteket és a kulturális mecenatúrát, de a szolnoki főiskola is komoly városfejlesztési tényező lehet – a K+F források elérése kapcsán. A XXI. század társadalmában a humán erőforrás fejlesztése a településfejlesztés kulcsa, és véleményünk szerint Szolnok is egyértelműen erre halad.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon