Skip to main content

Tehénnel álmodni

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az ókorban az árja népek szerint tehénnel álmodni gazdagságot, jólétet jelentett. Ma Magyarországon – úgy tűnik – ez is másképp van, erről azonban legkevésbé a szarvasmarhák tehetnek. A kormány és különböző pártjainak, az FM és számtalan szakmai csoportjának minimálisan sem egyeztetett, olykor kapkodó, máskor halogató lépései teljes zűrzavart keltettek az egész agrárágazatban: a gazdaság leglátványosabban szétzilált és talán legakutabb területévé tették a mezőgazdaságot. A falvakban mindezek ellenére – mit is tehetnének – próbálkoznak a sokszor átláthatatlanul megváltozott körülményeknek megfelelni, egyáltalán megélni.

Két észak-magyarországi volt Mgtsz átalakulását mutatjuk be, amelyek esete, ha nem is tipikus, de mindenképp tanulságos.

Az átalakulás többnyire teljes leépüléssel járt, de a metamorfózis – még a sikeres esetekben is – kivétel nélkül helyi konfliktusokat idézett elő. A tsz-t és a települést eddig kibogozhatatlanul összekötő kötelékek meglazultak, szétszakadtak; az alulinformált, gyengébb pozíciójú, „hátrányos” helyzetű társadalmi szereplők értetlenül álltak a változás előtt, a jól informáltak, jól pozícionáltak a termelés piacosításával saját boldogulásukat keresik. Az agrárértelmiség többnyire a saját útját járja.

„Sikeresek”

A régi tsz-törvény nyolc fő jelentkezése esetén lehetővé tette a csoportos kiválást s ezzel együtt azt, hogy a kilépők számarányuknak megfelelően vigyenek ki vagyontárgyat a termelőszövetkezet összvagyonából. Ezt a törvényt használta ki a tiszapalkonyai November 7. Mgtsz, amikor átalakult. Jól választott, még ha így az eddigi tartozások terhét is arányosan viselniük kellett. Abból pedig volt bőven.

A 80-as évek melléküzemágláza Palkonyát sem kímélte. Budapesten egy építőipari részleget állítottak fel, amelyik főleg szigeteléssel foglalkozott. Ahogy lenni szokott, a melléküzem egyre inkább önállósodott, és saját zsebre termelt adósságot a központnak. Így például utolsó munkájuk az Üllői úti Fradi-pálya felújítása is – mivel a minőségromlás a tízéves garancián belül következett be – veszteséget hozott. Mire a vezetők felébredtek, a tartozás 55 millióra rúgott, amit csak részben fedezett a 20 milliós behajthatatlan kintlevőségük. A melléküzemet meg kellett szüntetni.

Teher nélkül a csőd szélére

A régi tsz-törvény alapján könnyen le lehetett vezényelni, hogy kiváljon a tagság 87 százaléka – 232-en –, és megalakíthassák az új szövetkezetüket, a Tiszatájt. A maradók két aktív tagból (Bokor István, a növénytermesztés volt vezetője, majd a tsz elnöke, jelenleg a felszámolás helyi megbízottja és a volt párttitkár) és nyugdíjasokból állnak. A törvény azt is lehetővé tette, hogy a kiválók a tartozásrészüket közös vagyonuk egy részének hátrahagyásával fedezzék. Tiszapalkonyán a gazdaságilag értékes részek – a gépek, a gépműhely, a keverő, a sertéstelep, a földterület nagy része a kiválók; a holt vagyon (dűlőutak, kerítések, kutak, hodályok stb.) – a maradóké, a November 7. Mgtsz-é lettek.

A Tiszatájnak kedvezett a neki jutott 6 millió Ft készpénz is. Valamint sikerült megállapodni Bokorékkal, hogy a kárpótlásra kijelölt 12 ezer aranykorona értékű földet a maradókéból jelölik ki. (Igaz, nehéz lesz, mert pl. Palkonya környékén az ipari üzemek földkisajátítása folytán a szükséges terület csupán 22 százaléka áll rendelkezésükre.) Ráadásul megszabadultak a sokszor oly kellemetlen külső üzletrész-tulajdonosoktól is.

A kiváló indulási lehetőséggel azonban – jelenleg úgy tűnik – nem tudtak élni. Ennek oka a krónikus aszályban, a vezetési hibákban, a rossz döntésekben (pl. nem csökkentették a 80-as években felduzzasztott létszámot) keresendő. 1992-ben már 10 milliós veszteséggel számoltak, és előreláthatólag nem lesz ez 1993-ban sem másképp. Csődveszélybe kerültek. A Tiszapalkonyai (volt November 7.) Mgtsz ellen időközben folyik a felszámolási eljárás. Bokor István szerint ő felszámolási biztosként megy nyugdíjba, a korhatárt négy év múlva éri el…

Bekecs – hitel nélkül

A bekecsi tsz-t az ország Fejti Györgynek ingyen épített háza kapcsán ismerhette meg. Valójában azonban ez egy jól menő szövetkezet volt, fénykorában háromezer dolgozóval, akiknek a felét a budapesti és a miskolci, főképp építőipari melléküzemágak adták. A tiszapalkonyaihoz hasonlóan 1989–90-ben megszabadultak ezektől, de az 1986 óta tartó aszály, a romló értékesítési lehetőségek, a növekvő költségek miatt is gyorsan eladósodtak.

1990 decemberében 7 társaság (6 kft. és 1 bt.) alakult, melyek lefedték a termelőszövetkezet teljes termelési tevékenységét, így a tsz egyfajta vagyonkezelő holdingként működött tovább.

A kis alaptőkéjű társaságok azonban nem juthattak tulajdonhoz, egyrészt az új tsz-törvény a vagyonnevesítés után ezt már nem tette lehetővé teher nélkül, másrészt kis alaptőkéjük miatt bankhitelt sem kaptak. Feszültséget teremtett az is, hogy a növénytermesztésre szakosodott kft. kénytelen volt a dolgozók feléről lemondani, százról ötvenre csökkentette a létszámot.

A meginduló társaságoknak tapasztalatlanságukkal és a balszerencsével is meg kellett küzdeni. Terhes Balázstól, a növénytermesztők vezetőjétől megtudtam, kft.-jük a múlt évben egy, az Állami Gabonaipari Vállalatból alakult kft.-vel szerződött, amely a leszállított áruért egy 20 milliós váltóval fizetett. A bekecsiek ezt leszámítoltatták, de a vetőmagos társaság közben tönkrement. A teher Terheséken maradt, ők kérték vissza a leszállított terményt, de az időközben az állami tartalékalapba vándorolt, ahonnan nincs visszaút.

Ennek ellenére Bekecsen folyik a munka, rendet tartanak, próbálkoznak. A hosszúra elnyújtott csődeljárás talán lehetővé teszi, hogy előfinanszírozási hitelt szerezve hozzájuthatnak a legszükségesebb eszközökhöz. Bár a már majdnem meglévő hitelük, mivel az egyik bank utolsó pillanatban visszalépett, már elúszott, és az idei termésátlagok is katasztrofálisak (20 mázsa körüliek). Ez nagyobb részben az aszálynak, kisebb részben a földalap kijelölésének bizonytalanságából adódott. Ugyan ki trágyázná más földjét? Tán az álombéli tehén?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon