Skip to main content

Tisztelt Kőszeg Úr!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Engedje meg, hogy mint a Beszélő régi-új olvasója és egyben mint kispesti lakos is, észrevételt tehessek egy, a 12. számban megjelent cikkhez.

A Beszélő 1991. 12. számában megjelent „Ereszd be a tótot…” című, F. Havas Gábor által írott cikkre Lévay Levente, Kispest polgármestere igen érzékenyen reagált említett írásában. Mint a Beszélő szintén régi olvasója és mint régi antikommunista, úgy érzem, hogy feltétlenül reagálnom kell a polgármester úr dörgedelmeire.

Vegyük csak sorra a dolgokat! Mi is az eredeti F. Havas-cikk lényege? Ha Lévay Levente esetleg harmadszorra is elolvasta volna az ominózus írást, és mégiscsak hitt volna a szemének, könnyedén rájöhetett volna az írás igazi mondanivalójára. Ez bizony nem példányszámnövelő célzattal íródott, és nem is mocskolódásképp. Örültem neki, hogy Kőszeg Ferenc lehozta F. Havas cikkét, amely rávilágít néhány kényes pontra.

Melyek ezek a pontok?

Először is a demokratizálódás gyermekbetegségei, melyre olyan érzékeny a polgármester úr, „lokálpatrióta” barátaival együtt, megkövetést követelve nevükben is. Nem szabad még egyszer abba a hibába esni, amelybe Kis János, az SZDSZ elnöke is esett annak idején, és nyilvánosan is megkövette Kispest egykori tanácselnökét, az ortodox kommunista Fenyvesi Dezsőt! Többet ártott vele, mint gondolta, hitükben megerősítette a szakértői dicsfényben úszó volt tanácsi apparatcsikokat.

A politikai csúcson végbemenő változásokat nem követik a helyi szinten kívánatos gazdasági, politikai struktúraváltozások. A vezetés felső szintjén végbemenő változások és új rendeletek, amelyek egymást keresztezik, létbizonytalanságot váltanak ki, melyet fel kell oldani, de nem megkövetéssel, utólagos magyarázkodással, hanem konkrét tettekkel! Addig, amíg a kulcspozíciókat változatlanul a régi „szakértői” gárda káderei töltik be, akiket a volt kommunista párt ültetett jelenlegi helyükre, és folytathatják „áldásos” tevékenységüket, a gazdaság, a morál további lezüllesztését, nem várható gyökeres változás. Jól látja ezt F. Havas Gábor, és nem kell csodálkozni azon, ha számára visszatetsző dolgokat, tényeket megír, rávilágítva a probléma lényegére. Ezért van baj a polgármester úr „elveivel” is. Félő, hogy ha ezek az elvek a későbbiekben érvényesülhetnek, akkor a szabad sajtó fogalmi köre ugyanúgy beszűkül majd, mint a pártállam idején.

Időközben megállapodás jött létre a kerületi polgármesterek és a főpolgármester között, megtörtént a nagy „kibékülés”. Kíváncsian várom, meddig fog tartani?

Tisztelettel:

Hanzély Mihály
Budapest, Móricz Zs. u. 25.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon