Skip to main content

Tisztelt Szerkesztőség!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Szeptember 11-én, kedden végignéztem a Tv-híradót, Parlamenti naplót és a Napzárta műsort is. Kiábrándító volt számomra Jeszenszky úr szereplése (különösen a Napzártában, ahol gyenge vitakészsége lepett meg) – de undorító az SZDSZ–Fidesz–MSZP, vagyis az ellenzék egységfrontja.

Magyarországon és a magyar parlamentben nincs az ellenzék – ma már nincs!

Vannak ellenben: 1. Régi-új (liberális) ellenzék, melybe az SZDSZ–Fidesz tagjai és szimpatizánsai tartoznak, és 2. Régi kormánypárt – új ellenzék (kommunisták), melyben az MSZP–MSZMP–Agrárszövetség–függetlenek foglalnak helyet. E két csoport tagjait nem azonos, de igen hasonló ideológiák-célok-érdekek fűzik egységbe – különbségeik másodlagosak.

Fentiek megértése a belpolitikai elemi iskola első osztályos tanulóinak sem okozhat nehézséget, csak az ország külügyminiszterének, ki Bossányi Katalin MSZP-képviselő interpellációjára válaszolva az ellenzéknek hasonló-azonos véleményt-ideológiát tulajdonított.

Keresztény-hazafias és demokratikus értékek vallásával-vállalásaival gyanúsítani a megbukott ateista-internacionalista diktatúra exponenseit és híveit – értelmetlen fogalmazás, sőt politikai hiba; ilyen elveket ők csak kb. egy év óta hazudnak! Az SZDSZ és Fidesz lehet hogy nem az MDF-fel azonos módon értelmezi a keresztény-hazafias és demokratikus elveket, és nem azonos következtetésekre jut konkrét kérdések vizsgálatánál – múltbeli tevékenységük viszont bizonyíték arra, hogy ezen elveknek nem egy évvel ezelőtt jutottak birtokába a damaszkuszi úton.

Jeszenszky úr értelmetlen fogalmazásával összemosta az ellenzék két totálisan ellentétes szárnyának véleményét-céljait-ideológiáját (és ezt nem helyesbítette a Napzárta-vitában sem, pedig ezt kellett volna!), ez azonban nem lehet ok arra, hogy az SZDSZ–Fidesz a sértésre kivonulva, az MSZP-vel együtt szövetségben és egységben, egyazon sajtókonferencián követelje – mint együttes céljukat – a magyar kormány külügyminiszterének lemondását. Az SZDSZ-nek és Fidesznek a volt állampárthoz sem köze, sem közös célja nem lehet! A külügyminiszter bukjon meg, ha a külügyeket rosszul intézi, de ne azért, mert egy belügyi ideológiai kérdésben rosszul fogalmaz. A volt állampárttal azonos követelés hangoztatása és szövetség bármely okból az SZDSZ-nek és Fidesznek csak szavazatveszteségeket hozhat. E véleményt olyan ember írta, aki ajánlócéduláját és szavazatait a választáskor az SZDSZ-re adta (sajnos sikertelenül), és aki a népszavazásokon először négy igennel és azután egy nemmel szavazott!

Szívélyes üdvözlettel:


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon