Skip to main content

Tudósítás egy szigorúan titkos perről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az 1990 decemberében megjelent írás egy olyan titkos objektumról tudósított, amelynek különleges rendeltetéséről a környéken lakók sok mindent sejtettek, s még többet híreszteltek. Kifogásoltam az objektum létrehozásának és különösen pazarló átalakításának körülményeit, és azt, hogy a pénzpocsékolás a rendszerváltozást követően is folytatódik. (Azt már meg sem említettem, hogy az intézmény vezetőjéül egy volt III/III-as rendőrtisztet neveztek ki. Garantáltan megbízható: ő pofozta meg Rusai Lászlót ellenzékiségéért egykoron.)

Nem sokkal az újság megjelenése után két udvarias úr keresett fel a szerkesztőségben, és az ORFK Gyorskocsi utcai épületébe invitáltak kihallgatásra, ahol államtitoksértéssel gyanúsítottak, a tollhegyre tűzött intézmény bejelentése alapján. Azt, hogy mivel sértettem államtitkot, szintén a feljelentő határozta meg. (A későbbi ítélet is ezen alapult.) A gyanúsítás elleni panaszomat a Fővárosi Főügyészség elutasította. A döntés „Szigorúan titkos!” volt, s ugyanezzel a figyelmeztető felirattal látták el a borítékot is, amelyiket egy másik, különleges jelzés nélküli borítékba betéve kézbesített a postás. Állítólag ilyen esetekben ez a „dupla fenekű” megoldás a szabályos.

Arra a felvetésemre, hogy mit tegyek a szigorúan titkos határozatommal, hogy illetéktelenek kezébe ne kerülhessen, tegyem a párnám alá, vagy e célból szerezzek be egy páncélszekrényt, senki sem óhajtott válaszolni.

A nyomozást 1991 januárjában fejezték be, ám a Fővárosi Főügyészség szigorúan titkos vádindítványát a tárgyalási idézéssel együtt csak 1992 nyarán kaptam meg – immár a miskolci megyei bíróságtól, egyetlen félig-meddig leragasztott, minden különleges felirat nélküli borítékban. (A fővárosi főügyészhelyettes eredetileg Pesten emelt vádat, ám a Fővárosi Bíróságon megállapították, a vádindítványból az ő illetékességükre vonatkozó körülmény nem derül ki, abban még az elkövetés helye sem szerepel. Bizonyára ezek az adatok is olyannyira titkosak voltak, hogy még a bírósággal sem voltak közölhetők.)

Az első tárgyalást Miskolcon 1992. október 7-én tartották, ahol vádlottként kihallgattak. A tanúkat viszont – akiket az én költségemre idéztek meg – hazaküldték, mert a bíróság elfelejtette feletteseiktől beszerezni az államtitkok tekintetében a felmentést. (A rendőrség nem volt ennyire kicsinyes. Ott kihallgatták őket felmentés nélkül.)

Az újabb tárgyalási idézést megint a postás hozta, de ezúttal egy feltűnő, „Szigorúan titkos!” feliratú borítékban. Kicsit gyanakodva méregetett, talán valami titkosügynökfélének gondolt. Nem tudhatta, hogy ebben a borítékban nem volt más, csupán egy formanyomtatvány, rajta a tárgyalás időpontjával és a tárgyalóterem számával. Ezen a szigorúan titkos napon és helyen aztán végre ítéletet hirdettek, bűnösnek találtak, és pénzbüntetéssel sújtottak. A bíró kioktatott: megtehette volna, hogy gondatlan helyett szándékos államtitoksértést állapít meg a terhemre, mert nekem a végzettségemnél fogva tudnom kellett volna, mi az államtitok, és az ilyen adatokat hogyan kell védeni. (Utólag belátom, a Nemzetbiztonsági Hivatal főnökéről kellett volna példát vennem. Aki az Istennek sem volt hajlandó senkinek elárulni, kik is támogatják a skinheadeket. Vagy a miniszterelnökről a Torgyán-féle „átvilágítás” ügyében?)

Két héttel később az írásba foglalt bírósági döntést a postás – a változatosság kedvéért – egy „Titkos!” feliratú borítékban kézbesítette. Ami majdnem teljesen fel volt szakítva, rajta a következő megjegyzéssel: „Sérülten érkezett.” Most aztán drukkolok és reménykedem: az ítéletet senki illetéktelen nem olvasta el, mert ha mégis, akkor félő, hogy a két udvarias úr hamarosan kopogtatni fog a miskolci bíróság ajtaján is.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon