Skip to main content

Levél az iskolaigazgatóhoz

Vissza a főcikkhez →


Alulírott plébánosok – megkönynyitve a tanévzárás feladatait – jó előre közöljük határozott kívánságainkat a hitoktatás jövőbeli rendjével kapcsolatban.

1. Az új vallási törvény kapcsán a hittant jelen sorainkkal fakultációnak nyilvánítjuk. Ezért személyes ellenőrzésünkkel kívánunk nyomatékot adni az Önök készségének, hogy az év végi bizonyítványban a hittanosztályzat is szerepeljen.

2. Megértve az órarendi tervezet összeállításának nehézségeit is, szintén időben közöljük, hogy a továbbiakban – tehát a jövő tanévtől – a hittant a délelőtti órarendben kívánjuk tanítani, kivéve az utolsó órát, és természetesen a nulladik óra sem jöhet számításba.

3. Szíves tudomásulvétel végett közöljük, hogy az új tanév kezdete előtt egyházközségeinkben oktatásetikai bizottságot hozunk létre, melynek feladata az lesz, hogy az oktatásnak a keresztény szellemmel mindenben megegyező jellegét ellenőrizze az iskolában, és róla időközönként referáljon Juhász Péter és Kovács Gábor kereszténydemokrata  képviselő uraknak, akiket ennek a vidéknek immár kereszténydemokrata népakarata választott meg.

Igazgató Asszonytól jelen sorainkra 10 napon belül várunk írásos, iktatószámmal ellátott és plébániáinkra postai úton, ajánlott levélben feladott választ. A válasz természetesen pozitív legyen, módosítások nélküli elfogadást tartalmazzon. Ennek nyilvánosságra hozatalához (templomi közösségeink vagy sajtó útján) a jogot fenntartjuk, ugyanígy a válasz határidőn belüli elmaradása esetén is. Megkívánjuk, hogy a válasz kézhez kapásáig Ön velünk erről a témakörről még érintőlegesen se kezdeményezzen semmifajta beszélgetést.

Kérjük, hogy az esetleges igazgatócsere alkalmával az iskola új vezetőjét is szíveskedjék tájékoztatni hozzáállásunkról, elkerülve a váratlan nehézségeket és konfliktusokat, megtartva a békés átmenet jellegét, őszintén reméljük, hogy az iskola és a plébániák közötti – sajnos csak a folyó tanév alatt tapasztalt – békés együttműködés lehetővé teszi, hogy kívánságaink maradéktalan eléréséhez ez a levél elegendő legyen.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon