Skip to main content
Ezen a kedden


(…)

Glatz Ferenc mondotta egyszer nyilvánosság előtt: „Ahogyan Hegedűs B. András az 1956-os Intézetet kitaposta, az nem volt közönséges és mindennapi tett.” Valljuk meg őszintén: nem hittük akkoriban, 1989-ben, 1990-ben, hogy ki kell taposni. Nem nekünk, 1956-nak jár az. Valljuk meg, ki kellett taposni. És valljuk be őszintén, nem sokan mozdultunk meg (e köszöntő írója tán legkevésbé), hogy kitapossuk. András elsőnek, legkeményebben, legszívósabban. Egyszerre volt ötletgazda, nyomásgyakorló csoport, tárgyalópartner, lerázhatatlan, érvelő, zsaroló (igen), el- és megtervező, kivitelező, aztán direktor, koordinátor, ügyvezető, de ha kellett, művezető, s ha végképp muszáj volt – ezek saját szavai – házmester is. Még ha rühellé is a házmesterséget.

Magam, ha jól emlékszem, 1984 óta ismerem az ünnepeltet. Nem az Intézet (ki gondolt volna arra akkoriban?!), hanem az életpálya más állomásai kötöttek össze vele. Szinte sorra-rendre. Előbb csak terveztük, aztán lehetőség is nyílott rá, hogy együtt foglalkozzunk a Petőfi Kör történetével, a jegyzőkönyvek kiadásával. Készítettem interjút az akkor féllegális Oral History Archívum számára. „Kérdezd meg a főnöködet, mi történt a Barcsay utcában!” – emelte fel professzorosan mutatóujját első interjúalanyom, Lukácsy Sándor. Ma már tudom, hogy a Hungaricus-terjesztésre, holmi fehérsegélyezésre és effélékre – újabb állomás a pályán! – utalt. Aztán jött a Nagy Temetés, amelyben ugyancsak lehetett némi szerepem. Közös nagy napunk. Az utolsó években ugyanazon a tanszéken tanítunk. Egy életpálya (közös, közössé vált) állomásai.

Van-e ennek az Intézetnek története? Persze hogy van. Viták története például. Olykor rendhagyóké – hiszen többedmagunkkal aligha vitáztunk – Andrással – olyan élesen, kibékíthetetlenül az Intézetről, mint egy jó évvel azelőtt, hogy az Intézet egyáltalán létrejött. De jóval inkább az egyetértésé is ez a történet. Mindannyiunk egyetértéséé, melyre leginkább szükség volt két évvel ezelőtt az életben maradáshoz, s azóta is. De talán egyetérteni is csak azok tudnak, akik vitázni is képesek egymással, még olykor kibékíthetetlenül is. Ezt igazán olyan emberekkel lehetséges megtenni (legalábbis az én tapasztalatom szerint), akiknek ilyen vagy olyan véleménye mögött mélyen fekvő egység, önazonosság rejtezik. Olyasmi, amit életpálya és személyiség alapoz meg – s a kettő voltaképpen egy és ugyanaz. Hegedűs B. Andrásé ilyen mélyen önazonos életpálya és személyiség.

(…)


Hivatkozott cikkek

Megjelent: Beszélő folyóirat, 7–8. szám, Évfolyam 6, Szám 7


  • Előző cikk:
  • Következő cikk: Jegyzet

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon