Skip to main content
magyar • tévé • szótár


Monthy Phyton. A királynőnek is van hónaalja, és különben se járta ki a nyolcat, mert tök hülye, a kitömött brit birodalmi oroszlánból hullik a szalma, élete folyamatos rettegés a félelmetes porszívótól egy vidéki kisegítő iskola pókhálós szertára mélyén, az angol létezés inkább hasonlít egy elmeszociális otthon hétköznapjaira, ahol a brit koronát éjjeliedénynek használják, mint egy nagy nemzet tudatos önszervezésére, a világhíres angol tapintat, udvariasság, hidegvér, elegancia pedig nem egyéb, mint idiotizmus, jobb esetben képmutatás, üres hazugság, ja, és persze. Az a nagy fekete kupac, ott, igen, ott-ott, az nem egy eltévedt francia vakond túrása a világhíres angol gyep kellős közepén, hanem hmmmm, hogy is mondjuk csak, hogy senki se értse félre? SZAR. Hát igen, kérem. Ez van. Kár lenne tagadni, szar. Azok kedvéért akiknek nem elég színes a fantáziája vagy otthon a tévéképernyője, megkérjük Ian MacNaughtont, hogy írná-e le közelebbről a magyar olvasónak, ezt a kis, valljuk be, ragyogóan komponált idillt. Angolul? Ugyan Ian, persze, hogy angolul. Nálunk mindenki úgy hallgatja az angolt, mintha magyart olvasna. Bátran vágj bele, Ian.

A közismerten több száz éves és harapnivalóan zöld angol gyep közepén, I’m sorry! A kellős közepén, van egy innen alig látható dombocska. Ha azonban a kamera ráközelít, így, ez! Még egy kicsit. Innen már látszik, hogy ez bizony nem domb, hanem rakás. Menjünk talán még közelebb. Vajon mi ez a szemlátomást idegen rakás, a mi Nemzeti Angol Gyepünk közepén! I’m Sorry! Kellős közepén. Csak nem egy francia vakond aknamunkája talán. Menjünk csak még közelebb! Hogy az orrunk hegyével szinte érintsük meg, igen, ez az. Hát igen… Jól sejtettük. Ez az. Ez az alapjában sötétbarnás, itt-ott saját anyagából színezett, lágy ívekben egymásra tekeredő valami, hmmm, SZAR. Nem lehet vitás. Nincs más hátra, mint hogy megköszönjük Ian MacNaughtonnak a Monty Python Repülő Cirkusza rendezőjének ezt az igazán remek és felettébb szemléletes leírást, hát köszönjük, Ian!

Nem lehet vitás, hogy nem tudjuk, ki nyeri a májusi választásokat. Csak egy biztos. Mint minden asszony életében, úgy a magyar nemzetében is lesz egy pillanat, amikor feltartóztathatatlanul megszületik a honi Monty Python Repülő Cirkusza. Nem tudjuk, lesznek-e még akkor is Király B. Izabellák, Csurkák, Chrudinákok, lesz-e még MDF-piac, fungál-e még a Lakitelek Alapítvány, a Nemzeti Színház és a Nemzeti Filmkuratórium. Lesznek. De az a pillanat akkor is boldog pillanat lesz. Mert egy későn érő kamasz akkor válik felnőtté. Úgy legyen. Addig is tartsátok szárazon a királynőt, azt üzenem.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon