Skip to main content

Csak egyetlen forrás... – Emlékezés a magyar holokausztra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

2001. óta április 16-a a holokauszt magyarországi emléknapja. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba zárása. Nem ez volt azonban az első deportálási hullám Magyarországon. 1941. július végén, augusztus elején a magyar szervek 16–18 ezer zsidót szállítottak át a határon a németek által megszállt keleti területekre. Augusztus végén többségüket Kamenyec-Podolszkijnál agyonlőtték. A zsidó munkaszolgálatosok közül 1941 és 1944 között 25–40 ezer zsidó férfi vesztette életét.

Az 1944. áprilisi országos gettósítási akciót a magyar hatóságok néhány hét alatt végrehajtották. Nem egészen négy hónap alatt több mint százhetven gettóban vagy gyűjtőtáborban 437 ezer zsidót zsúfoltak össze, többségüket 1944. május 15. és július 9. között Auschwitz-Birkenauba deportáltak, és onnan 400 ezren soha többé nem tértek vissza. 1944 nyarára már csak a budapesti és a munkaszolgálatos zsidók maradtak Magyarországon. S noha a deportálásokat átmenetileg leállították, október 15-e, a Szálasi-féle hatalomátvétel után azok újra megkezdődtek: november és december folyamán magyar és a német fegyveresek 50 ezer munkaszolgálatost hajtottak halálmenetben a mai Ausztria területére. A Budapesten maradt zsidókat gettóba zárták. 1944–45 telén a nyilas fegyveresek zsidók ezreit gyilkolták meg. A gettók túlélőit 1945 januárjában, a koncentrációs táborokban életben maradtakat csak 1945 májusában szabadították fel a szövetséges csapatok.

A VWI 2014. április 16-i emlékkonferenciája e tragédiára emlékezett. A különböző diszciplínák területéről érkezett kutatók egy-egy fontos, beszédes, jellemző vagy éppen egyedülálló forráson keresztül elevenítették fel az áldozatok szenvedéseit. Egy szöveg-, interjú- vagy jegyzőkönyvrészlet, egy fénykép vagy egy film, egy megőrzött tárgy állt a középpontban. Az előadók saját tudományterületük módszereivel mutatták be és elemezték ezeket a forrásokat: kiktől származnak, hogyan keletkeztek, miképp maradtak fenn máig, s mit üzennek az utókornak. Hogyan veszi ma őket szemügyre a kutató és miképp tudja beilleszteni a magyar soá összképébe? Milyen új szempontokat vethet fel egyetlen forrás?

A résztvevők a konferencia végén a forrásokból keletkezett ad-hoc kiállítással és Zsolt Béla: Kilenc koffer című könyve részleteinek felolvasásával adóztak az áldozatok emlékének.


© Dr. Wladimir Fried, a szerző VWI "SEMPER-DEPOT "UNG. HOLOCAUST-TAG" 20140416 c. sorozatából

Az előadások magyar nyelvű, szerkesztett változatai, elhangzásuk sorrendjében:

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon