Skip to main content

Az LMP védelmében

2 hozzászólás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Nem vagyok LMP-tag, még csak -szavazó sem, bár ajánlócédulát már adtam LMP-jelöltnek. Mégis, a párt megalakulásától kezdve, sőt némi nagyképűséggel azt mondhatom, hogy már az előtt is, fontosnak tartottam, hogy mihez kezd a politikai tőkéjével a posztmateriális értékek politikai képviseletére szerveződött, önmagát környezetvédőként azonosító politikai mozgalom. Nagy eredmény volt tőlük a 2009-es európai parlamenti választáson való bemutatkozás és még nagyobb a 2010-es parlamentbe kerülés. Parlamenti munkájukat összességében nagyra tartom: következetesen és jó színvonalon álltak ki a liberális demokrácia és a jogállami alkotmányosság értékrendje mellett; védték a kiszolgáltatott helyzetű társadalmi csoportokat, köztük hangsúlyozottan a romákat; progresszív elképzeléseket képviseltek a szociálpolitika és az oktatáspolitika terén. Gazdaságpolitikai állásfoglalásaikat időnként zavarosnak és némiképp demagógnak tartom, kapitalizmus-kritikai szemléletükkel azonban rokonszenvezek: a progresszív baloldali politika akkor sem adhatja fel a rendszerkritikai attitűdöt, ha a célja nem a piacgazdaság felszámolása, hanem a humanizálása.

Nem igényelt különösebben nagy előrelátást annak megjövendölése, hogy az Együtt 2014 mozgalom színre lépése nehéz helyzetbe hozza majd az LMP-t. Két héttel ezelőtt ezt írtam a Magyar Narancsban: „A kérdés ezért az, hogy a Bajnai által fémjelzett politikai közép mit kezd majd az identitásában, szervezeti erejében és társadalmi tekintélyében hamarosan ismét megerősödő baloldallal. Félcivil mozgalomként felőrlődik a vele való együttműködésben, vagy professzionális politikai szervezetként, működőképes politikai identitásra szert téve egyenrangú partnerévé válik. A Bajnai-mozgalomnál jóval szervezettebb és társadalmilag mélyebben beágyazott SZDSZ-nek annak idején nem sikerült megoldania ezt a feladatot: identitását felőrölte az önálló politikai pólus képzése és a demokratikus politikai oldal konszolidálása jelentette kettős célrendszeren belüli feszültség.

Bajnaiéknak sem lesz könnyebb. Náluk nehezebb helyzetbe csak az LMP kerül majd pillanatokon belül, amelynek identitása a korai SZDSZ-hez és Fideszhez hasonlóan az antikommunista és a liberális demokrácia iránt elkötelezett politikai törekvések kettősségére épül. A kettő közti preferenciát illetően eddig is tudathasadásos zöldek a Bajnai-mozgalom megjelenése után nem sokáig halogathatják a választást. És ahogy a Fideszből annak idején kiváltak a liberális demokrácia értékeinek védelmét elsődlegesnek tekintők, jó eséllyel így lesz ez az LMP-ben is” (Tegnapra virrad, Magyar Narancs, november 1., http://magyarnarancs.hu/publicisztika/tegnapra-virrad-82275).

Most mintha egy ehhez hasonló döntést készülne meghozni az LMP e hét végén zajló kongresszusán: mintha a Fidesz legyőzését és a liberális demokrácia helyreállítását elsődlegesnek tekintő LMP-sek az Együtt 2014-gyel való együttműködés mellett, a párt antikommunista identitását meghatározónak tartók pedig az ellen foglalnának állást, a végletekig kiélezve a párton belüli nézeteltéréseket.

Publicistaként persze örül az ember, ha egy jóslata beigazolódik, demokrataként azonban egyáltalán nem örülnék, ha erre a konfliktusra rámenne az LMP. Ez már csak azért is értelmetlen volna, mert az LMP-t megosztó kérdés ebben a formában áldilemma: Az LMP önálló pártként éppen úgy nem csatlakozhat az Együtt 2014-hez, ahogy az MSZP vagy a Demokratikus Koalíció sem teheti meg ezt. Ha valaki akarja, mondhatja, hogy 2014-ben Bajnai volna a legideálisabb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, de ebben az esetben sem helyes szervezetileg összeolvadnia a volt miniszterelnök mozgalmával. Az ellenzéki szavazatokat ugyanis nem az identitás-roncsoló összeolvadás maximalizálja, hanem az egymással együttműködni kész, de önállóságukat megőrző ellenzéki erők megerősödése. Ezen a megfontoláson alapult az 1994-2010 közti időszak szocialista-liberális kormányzati együttműködése, ami a rendszerváltás utáni 20 évből 12-ben balközép kormányzást tett lehetővé, függetlenül attól, hogy ma ki mit gondol annak minőségéről. Ráadásul a jelenlegi helyzetben különösen nagy kár volna az önálló LMP-ért, tekintettel arra, hogy a demokratikus politikai erők közül a környezetvédő párt tekinthető a magukat jobboldalinak valló szavazók számára a leginkább elfogadható politikai alternatívának. Márpedig ahogyan azt már többen többször leírták (élükön Kis Jánossal), a magyar demokrácia tartós konszolidálásának legfontosabb feltétele az, hogy megszülessen és megerősödjön a liberális demokrácia alapértékeit elfogadó jobboldali politikai alternatíva Magyarországon.

Ha az LMP megszűnik önálló politikai erőnek lenni, az nem gyengíteni, hanem erősíteni fogja a Fideszt, mert a jobboldali politikai identitás megélésének demokratikus, Európa-konform lehetősége szűnik meg vele, és a jobboldali szavazók csak a politikai passzivitás és az autoriter illetve rasszista jobboldalak között választhatnak majd. Ez sem rövid, sem hosszú távon nem érdeke sem a baloldalnak, sem semmiféle demokratikus magyarországi politikának.

Az LMP-nek ezért nem szabad magát elköteleznie egyetlen más politikai erő, így az Együtt 2014 mellett sem. Annyit kell csak mondania, hogy saját identitását, politikai értékrendjét és szakpolitikai preferenciát fenntartva minden demokratikus párttal és mozgalommal kész együttműködni az alkotmányos jogállam és a liberális demokrácia helyreállítása érdekében. Hogy az együttműködést pontosan milyen formák között lehet a legcélszerűbben megvalósítani, ma még nem tudható.

Hozzászólások

Az LMP védelmében

@Neményi László:

Az én értelmezésemben azt a döntést hozta meg az LMP-kongresszus, hogy a párt nem kíván csatlakozni az Együtt 2014-hez. Ez szerintem azt jelenti, hogy meg kívánják őrizni a szervezeti önállóságukat, hogy önálló politikai alternatívaként akarnak politizálni a következő években. Bár valószínűleg nem látom a vitázó felek által képviselt politikai opciók teljes tartalmát, az az érzésem, hogy a kongresszus jól döntött, mert az Együtt 2014-hez csatlakozva szükségtelenül sérült volna az LMP politikai integritása, és szűkült volna az ellenzéki paletta.

Ettől még szerintem 2014-ben (vagy bármikor) simán lehet választási együttműködés az LMP és az Együtt 2014 között.

Kétségtelen, hogy az MSZP tűnik a legerősebb, legjobban szervezett ellenzéki politikai erőnek, és mint ilyen, valóban nehezen megkerülhető az ellenzéki oldalon. De szerintem valójában nem is nagyon akarja őket senki megkerülni a Fidesztől balra. Az LMP nyilván azt szeretné, ha az MSZP-nek és Bajnaiéknak meglenne a parlamenti többsége 2014 után, és közben az LMP is benn lenne a parlamentben. Szerintem ez nem kizárt. Ebben az esetben az LMP képes lehetne egy európai ellenzéki alternatívát felmutatni, és ez nagyon jót tenne a magyar demokráciának.

Gyurcsánynak, bárminek nevezzük, van 100-200 ezer szavazója, és versenyben van további minimum 100-200 ezerért. Ez arra elég, hogy politikai tényező legyen a baloldalon, bár az MSZP és Bajnai nélküle is győzhetnek; sőt, lehet, hogy nélküle erre nagyobb az esélyük. De a következő másfél évben ez is változhat.

Az LMP védelmében

Szerintem az LMP nem egészen azt a kérdést tette fel magának, amit te megfogalmazol, és ezért nem is szervezeti önállóságuk feladására mondtak nemet, hanem arra, hogy érintkezzenek az MSZP-vel és Gyurcsányékkal. Azért csak tárgyalásra adott felhatalmazást a kongresszusuk, hogy nehogy óvatlanul egy ágyba kerüljenek az MSZP-vel és Gyurcsányékkal. Nyilván sem az MSZP-t, sem a DK-t nem tartják demokratikus pártnak és mozgalomnak, ezért arra sem tartják őket alkalmasnak, hogy egy demokratikus összefogás részei legyenek.

Ez pedig tökéletesen irreális helyzetértékelés. Nem azért, mert az MSZP-t és a DK-t annyira kósernak gondolom, hanem a valós erőviszonyok miatt. Az MSZP nélkül nem megy. Gyurcsány nélkül éppen mehetne, és magától is beláthatná, hogy visszafordíthatatlanul damaged good lett, de pont őt bojkottálni képmutató vicc, aminek hazug üzenete van.
A liberális demokrácia iránt elkötelezett jobboldal megszervezése szerintem is előfeltétele a helyzet normalizálódásának. De hogy ezt nem az LMP fogja megszervezni, hogy erre esélye sincs, az hétszentség.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon