Skip to main content

„Beépíteni a kultúrát a köznapokba”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A német szociáldemokraták kongresszusán – ahogy illik és szokás – ezúttal is számos fontos és jelentős javaslatot vitatnak meg. De a fontos javaslatoknál is fontosabb, hogy a kedden megnyitott brémai tanácskozáson új, fiatal vezetőket választanak. Egy nemzedék leköszön: kivonul a vezetésből Egon Bahr, Klaus von Dohnanyi, Hans Koschnick, Hermann Heinemann; Hans Jochen Vogel, az eddigi vezető helyébe a stafétabotot átvevő nemzedék prominens tagja, Engholm, schleswig-holsteini miniszterelnök, az egyik „Brandt unoka” lép.

A leendő pártvezető és kancellár az 1984-es választás után (ha a dolgok az SPD tervei és vágyai szerint alakulnak), most az újságok első számú sztárja. „Övé a nap”, a szedőmunkásból lett értelmiségié, aki még abban a világban nőtt fel, amikor a szociáldemokrata politikus létének értelmét még nem az adta meg, ha az ipari munkás számára „valamit elért”, de már ahhoz a világhoz szokott hozzá, amelyben az emberek nagyobb műveltséggel, nagyobb tudással bírnak, s nagyobb öntudatra és önállóságra jogosító kompetenciájuk alapján párt és szakszervezet nem áll már érdeklődésük középpontjában. Engholm, a skandináv-típusúnak nevezett politikus sem hagyja, hogy a közélet fölfalja, megfossza minőségétől az életet. Legszebb mondása: „arra kíván törekedni, hogy a kultúrát beépítse a hétköznapokba”.

Azt mondják, legfőbb erénye a kompromisszumok fölkutatása és az integráló erő. De az a mondása, amelyik a legidőszerűbb, nemigen erősíti meg ezt a vélekedést. Így hangzik: a szociáldemokraták nem szállnak fel Kohl süllyedő hajójára, nem lépnek koalícióra a CDU-val. E nyilatkozat azért időszerű, mert némely FDP-miniszterek érdekes problémával bíbelődnek: hogyan lehet megbuktatni egy olyan kormányt, amely rohamosan veszít a népszerűségéből, de amelyet mégsem lehet megbuktatni. A Kohl-kabinetet nem lehet megbuktatni, mert úgynevezett „stratégiai többsége” van. Vagyis: ha az öt liberális miniszter lemondana, és az FDP megvonná a bizalmat, a kormánynak akkor is megvolna a többsége. Mégis – ellentétben a szociáldemokratákkal –, az FDP egyes politikusai nem akarnak 1984-ig, a következő választásig várni. Nem akarjak, hogy a kancellár magával rántsa őket a feltételezett bukásba. A Rajna Pfalzban megkezdett úton továbbhaladva, országosan is a szociáldemokratákkal szeretnének koalícióra lépni. Lambsdorff, a pártelnök és csoportja kitartana a CDU-val kötött szövetség mellett. Genscher és „vidéke” (a párt főerői) szívesen leválnának a CDU–CSU-ról, részint azért, mert a kancellár és a külügyminiszter egyre kevésbé szívelik egymást, részint azért, mert az FDP támogatásának súlypontja a keleti övezetbe tolódott át, következésképp a pártnak jót tesz, ha szövetségi politikájával is demonstrálja szociális érzékenységét. A hallei közjáték, a záptojásokkal nemcsak megdobált, hanem alaposan el is talált Kohl – aki szinte mint hajdani Wilhelm Busch-illusztráció, fölemelt ököllel, dühtől kivörösödve rohant támadóira –, ezt a látványt a tévé jóvoltából mindenki láthatta, ami jócskán megerősítette e tábor hajlandóságát a koalícióból való kiválásra. De most, azonnal nem akarnak elpályázni, mert nem hisznek benne, hogy lehet.

„Pedig lehet” – véli Möllemann gazdasági miniszter, a pártelnök dezignált utóda, a felemelkedő (és kíméletlenül feltörekvő) új csillag. Taktikájának óriási sajtója van. Túl az abortuszproblémán – a női egyenjogúság megcsorbításának elutasításában a liberálisok egyek a szociáldemokratákkal és a CDU csak árnyalatokban különböző „modern” szárnyával – még valamit követel. Azt kívánja, hogy szüntessenek be 10 milliárd márkányi állami szubvenciót, mégpedig azonnal. Ha nem: az öt liberális miniszter kiválik a kormányból.

A terv szépséghibája: a másik négy miniszter még nem ígérte meg, hogy feláll a bársonyszékből. További hibája: nem biztos, hogy a kormány összeomlik. De attól, hogy a szociáldemokraták beugranak a liberálisok helyébe – a kormánypárti újságok folytonosan ebbe a lehetőségbe verik be Möllemann orrát –, Engholm nyilatkozata után kevésbé kell tartania. A szociáldemokraták és a liberálisok egyetértése nemcsak az abortuszkérdésében jött létre. Az egy államra szorítkozó bajor CSU, amely fél, hogy relatív súlya csökken a megnövekedett Németországban, feltámasztja a „Kinder, Küche, Kirche” avíttas jelszavát. De fel akarja fűteni a szélsőjobb szenvedélyeket avval is, hogy obstruálja a Lengyelországgal és Csehszlovákiával kötött, illetve kötendő megállapodásokat. Ez főleg Genscher ellen irányul, s a külügyminiszter e támadással szemben számíthat az SDP támogatására.

A brémai szociáldemokrata kongresszus lényege a nemzedékváltás. De azért a viták sem mellékesek. Megfogalmazzák a Németország világpolitikai szerepkörével kapcsolatos szociáldemokrata álláspontot, vagy ha úgy tetszik, a zavart, illetve az általános zavar szociáldemokrata válfaját az Öböl-háború utáni időszakban. E zavar összefügg Németország egyesülés utáni középhelyzetével és a még nem eldöntött alapkérdéssel: az Egyesült Államok vagy Franciaország oldalára álljon-e Németország a NATO jövője körüli vitában. Fontos témája a kongresszusnak a környezetvédelem, az ökológiai szemléletű gazdaságpolitika kimunkálása. És persze, az új tartományok, azaz a régi NDK problematikája. Nézeteiket legcsattanósabban Lafontaine fogalmazta meg, a decemberi általános választások vesztese. És egyszersmind győztese. Lafontaine vesztett: alulmaradt a gátlástalanul ígérgető kancellárral szemben. És győzött: neki lett igaza. Sőt: a valóság rácáfolt még az ő kifütyült és kigúnyolt sötéten látására is. Most joggal mondhatta: „A döntés, hogy az egykori NDK gyenge produktivitású gazdaságát kiteszik a világpiac kihívásainak, rövid távon helyre nem hozható bajokhoz vezetett. A beruházási program, amely Németország keleti felének fölemelésére lett volna hivatva, átalakult konjunktúraprogrammá Németország nyugati fele számára.”

Brémában is elhangzanak ezek a súlyos megállapítások. Lafontaine-től, a Saar-vidéki miniszterelnöktől és másoktól. Például Thierse-től, az SPD új kelet-németországi alelnökétől. „Az egységes állam létrejött, de a gazdasági, szociális, emberi szakadék a két országrész között olyan mély, hogy azt nem képzeltük volna, még legszorongásosabb lázálmainkban sem.” Cselekedni! Sürgősen és hatásosan cselekedni, mondotta Thierse, hogy „ne legyen kudarc a német egyesülés. Különben nem tehetünk eleget kötelezettségeinknek Európával és a világgal szemben.”


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon