Skip to main content

„Hogyha el kell veszni, nosza mi vesszünk el, ne a haza! Előre!”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
„…– Ment-e a könyvek által a világ elébb?” (Vörösmarty Mihály)


Petőfi, a kukoricás széle és a pikák közelgő erdejének kettős perspektívájából még tudhatta, merre van előre.

Az „aranykor” végéig megjelenő, Előre című bukaresti pártlapnál 1985 és 1989 között ez az irány nem tűnt ilyen Világosnak.

Micsoda orcapirító, magabiztos butaság kell a század második felében azt jelenteni, hogy a világ javul, halad; hogy a szellemnek is lenne evolúciója.

Aki ír, szeretné, ha a világ elébb ment volna. Ha menne. Miképp? merre? miben? alkalmi válaszok lehetségesek. Ez a menés a gondolkodás és az észjátékok felé mutatna. Az írás adta terek, beszédlehetőségek, létmódok, romantikusán: szellem és lélek szabadsága felé. Az alkotók szeretik a monumentális porszemeket. Az olvasók meg az egyetemes programokat.

A világ, nyilván, halad – de olyan sokfelé egyszerre! Vagy éppen áll, őriz, kotol, és abban a pillanatban ez a progresszívnek tekintett, a hősi mozzanat. Ha nem volt elég a II. világháború, most itt van botrányul a volt Jugoszlávia. A fennköltség legközelebbi állomása. Ó, ne hazudjunk! A szellem hiánya lenne ez? Ó, nem, minden ugyanannyi a világban: a kín, a gonoszság, az öröm, a diadal. Ember ugyan több van, mint a teremtés kezdetén (vala: 2), az előbb fölsoroltakat vegyük méretarányosan.

A könyvektől a szomjúság lett több, a kérdések, amelyek, jó, ha vannak. Az Istenre vonatkozó igény, a keresés, a tapogatás, megfogdosás vágya – a kegyetlen, szövevényes, gyönyörű és rémes világ megértésének vagy az erre tett kísérletnek a szomja fogyhatatlan, azaz a könyv csak olaj a könyvmáglyára. Minél kevesebb könyv van, például egy diktatúrácskában, a világ annál összefüggőbben értelmezhető. No de annyira nem akarjuk értelmezni.

Ha létezhetne a – ne tagadjuk! – hőn vágyott világmagyarázat, akkor a versek és regények sem győznék sokáig a cifrázást. De győzik. És ha a világ semerre, sehova se ment a könyvektől, akkor minek írnak annyian. Miért? Ez a kérdés megelőzi az írjak? ne írjak? dilemmáját. Hogy egyáltalán: ott áll-e az alapoknál az ige.

Felelj, édes istenem. Ámbár te adottnak tekinted a választ. El van rejtve minden(ikünk)ben, úgy kell a történelemben, amíg még van történelem, szövetrészekként, darabkánként, millió helyről előhuzigálni, és sosem lesz teljes a kirakós.

Arra a kérdésre, hogyan lehet a sok trópus értékű helységnév árnyékában írni, s e javíthatatlanságban: minek – arra a legtöbb művész tud valami elmés, fordulatos választ. Legfeljebb közben nem néz a tükörbe. Annyit kéne ugyanis mondani: csak. Ez a lehetetlen, romlott és lenyűgöző világ a kihívás: van. Majd ki-ki előáll egy-egy verzióval, naná, vetekvőn, iszonyú helyes elméletek, ez-azok olvashatók-nézhetők-hallgathatók. Nagy, megrázó regények, sodró versek. Drámai drámák, epikus festmények, transzzenék. Nagyon tudnak.

Miért értek egyet az ebbéli csináló igyekezettel?

Főként élvezetből. Kíváncsiságból. Csodálatból, hogy némelyek milyen közel tudnak férkőzni a darabos abszolútumhoz. Önzésből, a magam életvitelének igazolására. Csak remélni merem, hogy eme önzés csepp a közérdek(lődés) tengerében.

Fiaim, csak énekeljetek.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon