Skip to main content

A föld-lecke

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Föl van adva a lecke a forradalomnak, ha a joggal találja szemben magát.

De hát már nem is forradalom ez, mint volt akár még fél évvel ezelőtt, hanem keserves szembenézés az örökölt kényszerekkel. A kormányrúd rücskösebb, a fogaskerekek rozsdásabbak, mint gondolta volna az ember. Kérdéses, hogy egyáltalán meg lehet-e fordítani a hajót. Persze iránymeghatározás is kellene, és ehhez kevés a nemzet, a többségi lélek, amely állítólag megújhodik, mihelyst a horizontra érünk. Az ilyen bemérés nem sokat ér, ha arra kíváncsi az ember, vajon a benzinárakat kell-e jobban emelni vagy a lakbért, a szocializmusban felhalmozott hadiipari tartozásokat kell-e elengedni, vagy inkább a leendő vállalkozókat boldogítani több tőkével. Pontosabban kellene megmondani, ki is újhodik meg.

De annyi körvonalazódni látszik: nem azok, akik földígérvény fejében csatlakoztak az ígérettevő párthoz. Ez az egész ’47-es ötlet több vesződséggel jár, mint gondolta volna az ember. A kormányfő tehát két – a szakértők és a kisgazdák egybehangzó állítása szerint szónoki – kérdést intézett az Alkotmánybírósághoz. A válasz ismert: alkotmányellenes a föld reprivatizálása, ha más javakat nem adnak vissza volt tulajdonosuknak; és alkotmányellenes a téeszektől a földet kártalanítás nélkül elvenni. Vagyis a júliusi hárompárti földpaktum meg lett torpedózva. A hoppon maradt „természetes szövetséges” most fennen ragaszkodik régi elképzeléséhez, az általános reprivatizációhoz, mondván: így majd helyreáll az alkotmányos egyensúly. Elkeseredett hadakozás már ez. De az is igaz, hogy a „vissza a boltokat és malmokat is” jó jelszó lehet annak megmagyarázására az e hó végi kisgazda-nagyválasztmány előtt, hogyan lehet a bársonyszékeket a ’47-es talaj nélkül is megtartani. Enfant terrible-ként.

Visszaülhetünk birtokainkba, s ezzel semmivé foszlanak negyven év igazságtalanságai – e kisgazda-álomképet szertefoszlatta az Alkotmánybíróság, amidőn – szigorúan tartva magát a keretekhez, amelyeket a kormányfő kérdései jelöltek számára ki – különválasztotta egymástól a kártalanítás és a reprivatizáció fogalmát. Sőt, az utóbbit tulajdonhoz juttatásnak értelmezte, minden kétséget eloszlatva afelől, hogy a jelenlegi (és nem a valamikori) tulajdon szent és sérthetetlen. Eszerint viszont – így az Alkotmánybíróság – a termelőszövetkezeti közös vagyon felett sem lehet törvénykezni, még ha az erőszakos úton keletkezett is. Hogyan lehet akkor változtatni, ha ilyen törvénytisztelők vagyunk? Az Alkotmánybíróság feladta a leckét valamennyi pártnak, amelynek törvénykezésétől a radikális változást várták a választók fél évvel ezelőtt.

A három koalíciós párt hétfőn összeült, de aztán haza is ment dolgavégezetlenül: nézzen szembe előbb ki-ki maga az új helyzettel. És azzal, hogy – amint az önkormányzati törvény parlamenti tárgyalása során is, most is – vitatkozni kell az ellenzékkel. Az ellenzék elsősorban erre, nem pedig leszavazásra való.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon