Skip to main content

A gól halottjai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Magánytudósítónk, Bikácsy Gergely jelenti a vb-ről


Róluk szóljon az emlékdal, a gól halottjairól. Énekeljük meg a fél tucat brazil drukkert, aki 1950-ben a vesztes döntő után leugrott a Maracana-stadion tetejéről, a nézőként végzetes szívrohamot kapott középkorú urak sokaságát, a legutóbbi vébén kispadról holtan lefordult szakvezetőt, azt a néhány értetlen feleséget, aki futball-utálatáért életével fizetett, s a sok férfit, akik – ha kést vagy revolvert használtak ezt megtorlandó – börtönnel vagy bitóval… Ne feledjük őket, a játékszenvedély szent áldozatait. Ne feledjük a régi magyar csodakapust, Zsákot, ki egy irtózatos, lába között begurult potyagól után hidegvérűen leakasztotta a hálóján mindig ott lógó pisztolyt, és főbe lőtte magát; akkor se feledjük, ha ez a sporttörténészek szerint nem történt meg, csupán halhatatlan legenda, Mándy Iván is emlékszik rá. Ne feledjük őket, a játékszenvedély szent áldozatait. Az északír kocsma tévé előtt ünneplő drukkereit, akikre eszmefanatikusok gránátot dobtak, a Heysel-stadion Juventus-drukkereit, akiket meccsre vasbotokkal verekedni járó liverpooli elvetemültek gyilkoltak meg. A kisebb temetőt megtöltő sok futballhalált halt drukker szépen bizonyítja, hogy a kibicnek igenis nagyon drága a játék: több a kibic, mint a játékos, de több is halt bele.

Most egy kolumbiai hátvéd, Escobar halt hősi halált: öngólja miatt, már hazatérése után, tizenkét golyóval végeztek vele. Latin-Amerikában élethalálharc a futball. A halottat csak Jancsó-filmben lehet feltámasztani, Escobart nem, de remélem, nem piszkos kábítószerügybe keveredve érte a halálos lövés, hanem a játék miatt. Nem csodálkoznék, ha sokkal több kolumbiai áldozata lenne e várt csodacsapat szörnyű és nehezen érthető kudarcának. Pelé és az egykori argentin–kolumbiai–spanyol válogatott, Di Stefano is őket hirdette világbajnoknak. A két híresség nem tudom, mit vesztett jóslatával, tekintélyük alig csorbult, én viszont egy kéthetes amerikai utat vesztettem el az egyik napilap játékán: kolumbiaiakkal tömtem tele játékba indított képzeletbeli csodacsapatomat. Öngól, potyagól. Szörnyű szavak, szörnyű pillanatok. Régi, harcedzett egykori drukkerként jó néhány fontos öngólra emlékszem. Solymosi Pixi sok mindent eldöntő moszkvai öngólját a múlt héten már megemlítettem. Óriási erővel, védhetetlenül vágta be. Bundzsák Dezső, az egyik legelegánsabban játszó klasszis egyszer Csepelen gurított a saját hálójába, s nagy zavarában utána kínos mosollyal hajlongott, ezzel a dühöngésig fokozva a nézők haragját. A hatvanas évek elején rokonszenves, stílusos védőjátékosként ismertük Rajnát, az Újpesti Dózsa centerhalfját. Vesztére ő lett a magyar öngól-specialista. Minden meccsen jól játszott, de minden harmadikon öngólt rúgott. Bemutatta az öngólok minden fajtáját. Messziről a vinklibe vágta. Közelről sarkalta. Térddel bepöccintette. Csúsztatott fejessel hátrafelé. Ez ügyben mindent tudott, még azt is, amit nem lehet megtanulni. Egy Vasas–Újpesti Dózsa bajnoki döntőt 1961 vagy ’62 tavaszán az ő öngólja döntött el. S hiába volt jó, majdnem nagyon jó játékos, furcsa hajlama miatt semelyik edző és szövetségi kapitány nem merte a válogatottba jelölni. Egyetlenegyszer játszott a magyar válogatottban. Úgy emlékszem, akkor is megcselekedte. Öngól: van ebben valami fekete humor, a tragikomédia szürreális válfajából. A végzet krampuszröhögése.

Ezen a világbajnokságon megint kihullt a legrokonszenvesebb csapat, a szaúd-arábiai. Ha potyagólokról is kellene szólnunk, az arab (marokkói és szaúdi) kapusok kisebb fesztivált rendeztek potyákból. Csak a kolumbiai Cordoba és az amerikai Meola vetekedett velük. A szaúdi Al-Dayean azután káprázatos bravúrokkal feledtette vétkeit. Eddig, hétfő estig szintén szaúdi játékos, Owairan rúgta a vébé legcsodásabb gólját, megmajmolva a jó hírű belga védelmet. Knézy emlékeiben kutakodott, de nem idézte fel Maradona 1986-os gólját az angolok ellen (nem a kézzel „fejeltet”, hanem a másikat): az volt csak ilyen.

A szolidan tűrhető Knézyről sajnos a másik szpíker, Gulyás jut az ember eszébe. Több lap is glosszát szentelt e siralmasan pályát tévesztett, mostani munkájára alkalmatlan embernek. A Magyar Narancs „h…” titulálja (lapunkat sok egykori dühöngő, ma megcsitult középkorú polgár olvassa, nem mondjuk ki). Magam sem merném e „h…”-t megcáfolni. Legfeljebb kiegészíteném azzal, hogy G. talán minden más tevékenységben vagy munkában kiválót alkotna, hogy magánemberként valószínűleg kevésbé vagy egyáltalán nem ellenszenves, de hát a tévében nem magánember, ott azt vállalta, hogy több százezer játékért rajongó embernek közvetít. A Heysel-stadion égett, halottakat raktak rémes kupacba, amikor ő zenét kért a stúdióból. Viselt dolgait, szállóigévé vált ostobaságait minden tévémeccsnéző ismeri. Lehet rajtuk röhögni. Ha mondjuk magyar meccseket közvetít: akkor érte, miatta kapcsolja be a tévét az istenadta mazochista. Csakhogy most Amerikában világbajnoki, és nem magyar meccseket akarunk nézni. Több százezer ember örömébe gázol bele. Mit csináljon például az a szerencsétlen, aki nem tud az Eurosportra átkapcsolni, vagy semmit nem ért angolul?

Maradona befejezte (B. T. Settenkedő sikoltóan szép himnusszal köszöntötte, még hullta előtt), Kolumbia meg Argentína kiesett, s ha most sem nyeri meg a vébét Brazília, velem is valami baj lesz. De engedje már meg nekem a magyar televízió, hogy nagy, világrengető, méltó dolgokba haljak bele, és ne G. L. ostobaságai miatt húzzák rám a rég megérdemelt kényszerzubbonyt.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon