Skip to main content

A lakásügy Kolhaas Mihálya

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A XII. és I. kerületi IKV felmondta Mayer József lakásbérleti jogviszonyát, mert a bérlő évek óta nem fizeti központi fűtéses lakásának fűtési díját. Mivel ezt a tényt maga a bérlő is elismerte – állapítja meg a Budai Központi Kerületi Bíróság – az IKV felmondása jogszerű, az ítélet a bérlőt a lakás kiürítésére és elhagyására kötelezte.

Az a körülmény, hogy a lakásban nincs fűtés, Mayer József bérlőn kívül senkit sem érdekelt. A padlástérben lévő lakásba utólag vezették be a fűtést; a forró gőzt szállító cső a hideg padlástéren keresztül vezet a lakásba és lehűl, mielőtt még a hőenergia eljutna a radiátorokba. Ezt Mayer József több beadványában leírta.

De a független bíróság sajátos okfejtése szerint nem tárgya a pernek, hogy a fűtés megfelelő-e. A bíróság álláspontja az, hogy az IKV azért mondta fel a szerződést, mert a bérlő nem fizeti a fűtési díjat. Miután a jog értelmében a fűtési díj fizetésének elmaradása felmondási ok, az IKV jogszerűen mondta fel a bérleti szerződést, hiszen a perbeli adatokból vitán felül megállapítható, hogy a bérlő fűtési díjat nem fizet. A fenti premisszákból következik a bírósági konklúzió: Mayer Józsefnek ki kell költöznie a lakásából.

Mayer József nem tudja, csak érzi (a bíróságnak azonban illene tudnia is), hogy a jogosult késedelme a kötelezett egyidejű késedelmét kizárja, vagyis nem lehet az ügyben dönteni addig, amíg nincs tisztázva, van-e fűtés a lakásban. Mayer József nem érti, miért nem küld ki a bíróság egy szakértőt a lakás fűthetőségének vizsgálatára, és összeesküvést gyanít az események mögött.

Pedig már ismerhetné a szocialista lakásgazdálkodás és igazságszolgáltatás észjárását, hiszen évekkel ezelőtt azért tették ki előző lakásából (szintén törvényesen, bírósági segédlettel), mert nem volt hajlandó lakbért fizetni.

Akkor is túlfejlett igazságérzete volt a vétkes. Korszerűsítette lepusztult lakását. Az IKV magasabb komfortfokozatnak megfelelő magasabb lakbért állapított meg hősünk részére, de a beruházási költségeket már nem akarta megtéríteni vagy a lakbérbe beszámítani. Mayer-Kolhaas igazsága tudatában könyörgött, követelt, majd nem fizetett lakbért. Az IKV beperelte, a bíróság megállapította, hogy az IKV felmondása jogszerű, mert a bérlő nem fizeti a lakbért, a lakás korszerűsítése pedig nem tárgya a pernek…

Mayer Józsefet az általa korszerűsített, immár magasabb komfortfokozatú és bérű lakásából törvényesen, bírósági segédlettel kitették. Ide. Ahonnan most készülnek ismét kilakoltatni a Magyar Köztársaság nevében, a Népköztársaság szellemében, törvényesen.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon