Skip to main content

Hibernált vádirat, avagy kinek a rendőre, ügyésze?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

–g [Kőszeg Ferenc]: A rendőr is lakik


A rendőr – a BM-dolgozó – lakásépítés, illetve -vásárlás esetén munkáltatói kölcsönt kaphat. A kölcsön a kölcsönalap legfeljebb 35%-a, de 55%-a is lehet, ha két együtt költöző BM-dolgozó – férj–feleség – együttesen kéri a kölcsönt. Ha a nagypapa–nagymama is rendőr, és együtt kívánnak lakást vásárolni – a kölcsön a 70%-ot is elérheti.

A munkáltatói kölcsön kamatmentes. A pénzintézet által felszámított kezelési költséget a BM átvállalja.

Fiatal házas vagy nagycsaládos BM-dolgozó 700000 forint kölcsönt is kaphat.

A kölcsön visszafizetését a folyósítást követő 6.A szocialista rendőr nagyon érzékeny lelkületű (volt). Gyakran elég (volt) egy megjegyzés, esetleg egy grimasz, olykor egy pillantás, máris csattan(t) a gumibot, kattan(t) a bilincs. A szocialista rendőr gyűlöl(te) az öntudatos állampolgárt, vele szemben mindig rendkívül durván lép(ett) fel.

A szocialista ügyész és a szocialista bíró hasonló érzékenységgel reagál(t) az állampolgári öntudat legcsekélyebb megnyilvánulására.

Ha a rendőrségen megvert gyanúsított a beismerő vallomását a verésre hivatkozva a bíróság előtt visszavonta, nemritkán kapott további nehéz hónapokat a nyakába, hamis vád címén. Ez (volt) a rendőrállam gyakorlata. Nem volt a rendőr elbizonytalanodva, ütött, mint a bolondóra.

Napjainkban mintha rendszervisszaváltás tanúi lennénk (ezen a téren is).

Szűcs János 54 éves gépészmérnök, kisszövetkezeti elnök 1989. március 1-jén 23 óra tájban a Kelenvölgyről elnevezett presszóban tartózkodott. Egy hölgy társaságában ült egy asztalnál, amikor… de ettől kezdve már a történet kettéválik („mert megoszlik, mint az egy élet, az egy igazság maga is” – J. A.).

Az egyik történetet Szűcs János meséli, a másikat az ügyészek állapították meg.

Szűcs szerint három egyenruhás és egy civil rendőr igazoltatni kezdte a vendégeket, illetve a civil ruhás egy egyenruhással az asztalához lépve kérte a személyi igazolványát. A művelet közben a civil rendőr hetykén a mérnök pulóverén díszelgő koronás címerre bökve megkérdezte: – Hát ez mi?

A még jókedvű vállalkozó rövid felvilágosításában arra is utalt, hogy a magyar emberek általában ismerik ezt a nemzeti jelképet, valószínű persze, hogy a moszkvai rendőriskola tananyagában nem szerepel. Megemlítette azt is, hogy egy rendőrnek sem illendő zsebre dugott kézzel intézkedni.

A társalgás ezen a ponton véget ért. Az időközben az asztalhoz lépő másik egyenruhás rendőr segítségével hárman felrántották Szűcsöt a székről, mindkét karját hátracsavarva a söntésrészbe (irodába) taszigálták. Itt kapott vagy kettőt ököllel, miközben hátrabilincselték a két karját. Az URH-s kocsi hátsó ülésére lökött – időközben nagyon lecsendesedett – vállalkozót sűrű szitkok és további ütlegek között fuvarozták a kerületi kapitányságra. Itt, még mindig hátrabilincselt karral, az alagsori fogdába vitték, és úgy taszították be az ajtón, hogy tehetetlen zsákként vágódott arccal a kövezetre. A pulóverjéről valaki letépte az annyi bajt okozó címert, és jól megtaposta. („Látod, te mocskos, rohadt fasiszta.”) Még egyet-kettőt belerúgtak a tehetetlenül földön fekvő emberbe, majd az egyik rendőr a hajába markolva felemelte fejét, és közvetlen közelről könnygázt fújt az arcába. Ezek után aláírattak vele egy jegyzőkönyvet, és elzavarták.

Másnap Szűcs orvosi látleletet vetetett fel, és feljelentést tett a rendőrök ellen.

Feljelentést a rendőrök is tettek a szabad szájú vállalkozó ellen, hivatalos személy megsértése címen. Szűcs János panaszát a Katonai Ügyészség és a Fővárosi Főügyészség is elutasította (nem történt bűncselekmény – állapította meg a rendőr-ügyész).

A rendőrök feljelentése nagyobb megértésre talált az ügyészeknél, de hiába emeltek vádat, Szűcs elítéltetésére – az amnesztia miatt – már nem kerülhetett sor.

Ezzel véget is érhetne a történet (ha nem is a lovagiasság szabályai szerint), de nem ért véget.

A főügyészség hamis vád miatt nyújtott be vádiratot Szűcs János ellen 1989. december 13-án a Budai Központi Kerületi Bírósághoz.

A vállalkozó-elnök címeres esetét a rendőrök (és rendőr-ügyészek) így látták:

„Németh Ferenc tzls., Trombitás Zsolt rendőr zls. és Bódis Tibor rendőr zls. ellenőrzés végett bementek az espressóba. Német és Trombitás igazoltatta a vendégeket, Bódis elállta a kijáratot. Szűcs János amint meglátta őket, kiabálni kezdett: »Mit keresnek itt a rendőrök, nem itt van a helyük, hanem odakinn.« Ekkor Bódis r. zls. igazolásra szólította fel, de csak többszöri felszólításra adta át Szűcs a személyi igazolványát. Bódis r. zls. közölte, hogy feljelenti igazolás megtagadása miatt. Ezt követően Szűcs János tovább szidalmazta a rendőröket. Az asztaltól eltávozó rendőröket a söntéspulthoz is követte, akik többször elküldték, de nem ment el, ezért úgy döntöttek, hogy a kerületi kapitányságra előállítják. Felszólították, hogy menjen velük, de erre nem volt hajlandó, így kénytelenek voltak megbilincselni és a helyiségből kivezetni.”

A rendőr-ügyész figyelemre méltó megállapítása még – Szűcs János sérüléseit dokumentáló orvosi látleletről –, hogy a jobb csukló vizenyője bilincselés következménye, a bal szemhéj vizenyőjét okozhatta könnygáz, de keletkezhetett a szemhéj dörzsöléséből is.

Emlékeztetőül: Az igazoltatás és előállítás és… 1989. március 1-jén történt, a vádiratot a főügyészség 1989. december 13-án nyújtotta be a bíróságnak. A bíróság az ügyet 1991 januárjában tűzte ki tárgyalásra.

A vádiratot több mint egy évig „hibernáltak”.

Most jött el az ideje elővenni. Most, amikor a bíróságok sorra ítélik szabadságvesztésre átváltható pénzbírságra rágalmazás címén a „hallgatag többségnek” azon tagjait, akik kinyitották a szájukat, de nem a diplomáciában szokásos szóhasználattal, és nem tudták munkahelyi vezetőikre jogilag értékelhető módon rábizonyítani, hogy meglopták őket, és ma is a nyakukon élősködnek.

Most, amikor e sorok íróját maga az igazságügy-miniszter jelentette fel a bíróság – egy 1976-os bírói végzés – védelmében. Egy bírói végzés ügyében, amely négy évre elmegyógyintézetbe csukatott egy embert, aki röpcédulákat merészelt írni a kommunista rendszer ellen.

Felfeslőben lenne a törvény szövedéke? Vagy már tátong is rajta az öklömnyi lyuk?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon