Skip to main content

Hamis vád

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Beszélő 1991. február 23-i számában (Hibernált vádirat) hírt adtunk Szűcs János 54 éves mérnök rendőrségi afférjáról. Emlékeztetőül: Szűcs szerint a pártállami rendőrök (1989. március 1-jén) egy presszóbeli igazoltatás során belekötöttek a koronacímeres jelvénye miatt, majd némi szóváltást követően megbilincselték, előállították és megverték. A rendőrök és ügyészek szerint a mérnök úr szidalmazta indokolatlanul a békésen igazoltató rendőröket.

A bántalmazás miatt Szűcs a rendőröket, a szitkok miatt a rendőrök Szűcsöt jelentették fel az (akkor még rendőr) ügyészségen.

Szűcs feljelentése az ügyészek, a rendőrök feljelentése az időközbeni amnesztia miatt nem vezetett eredményre. De a rendőrök, ügyészek a vereségbe nem törődtek bele. A rendőr-ügyész újabb vádiratot szerkesztett Szűcs János ellen. Most hamis vád címén akarja elítéltetni a büntetlen előéletű mérnökembert. A nem túl gondosan szerkesztett vádiratból csak következtetni lehet arra, hogy mivel és hogyan is követte el a vádlott a terhére rótt cselekményt, de az egyértelmű, hogy bizonyítékként az ügyészség a saját korábbi (Szűcsnek a rendőrök elleni feljelentését elutasító) határozatát tekinti mérvadónak. Ami a mérnököt verő rendőrök és a velük pertu viszonyban lévő pincérek tanúvallomásán alapul.

A két és fél éve folyó ügyben 1991. augusztus 7-én tartottak újabb tárgyalást a Fő utcában.

Erre a vád tanúi nem jöttek el.

(A vádat az az ügyész képviseli, aki az „alapügyben” is eljárt Szűcs Jánossal szemben.)

A tanúk nélküli, egyébként kedélyes hangulatú tárgyaláson a bíróság igyekezett a vád tárgyát képező tényállást megállapítani.

Ennek során kiderült, hogy az események színhelyéül szolgáló presszóban a térelválasztóval elkerített söntés nem számít külön helyiségnek. Ez nagyon fontos, mert ez a hamis vád sarkköve. Szűcs János ugyanis a megverése miatti feljelentésében azt írta, hogy őt a rendőrök az asztalától felrántva egy külön helyiségbe tuszkolták, ahol megbilincselték és többször megütötték (majd rendőrautón a kerületi kapitányságra szállították, és a fogdában tovább bántalmazták).

Az ügyész szerint a térelválasztóval elkülönített söntésrész nem külön helyiség, tehát a mérnök hazudik, mert a presszóasztaltól a presszó más helyiségébe nem vitték be. És ha ez így van, akkor az is valótlan, hogy a vádlottat a rend őrei a presszóban bántalmazták.

De ezen a tényen kívül is bizonyítja a bántalmazás valótlanságát még három másik rendőr (és a velük pertuban lévő két presszópincér).

A menthetetlen helyzetben – kabáthajtókáján ma is az időközben nemzeti jelképpé emelkedett és ügyészi védelmet élvező koronás címerrel – a vádlott hevesen védekezett.

Kérte, hogy tanúként ne csak a rendőröket, a haver pincéreket, hanem a vendégek közül is hallgassanak meg valakit, de legalább a két zenészt. Hivatkozott az esetnél a társaságában lévő hölgyre, akit a kihallgató rendőrtiszt azzal riogatott, hogy hamis vád miatt ellene is eljárás indul, ha más tartalmú vallomást tesz, mint az ügyben már meghallgatott rendőrök.

(Régi bevált pártállami trükk volt; ha több rendőr megvert valakit, a sértett feljelentésére a rendőr-ügyészek kiemeltek egy „tettest”, majd azt a többi rendőr tanúvallomása alapján mentették fel.)

Hivatkozott arra is, hogy a rendőrtanúkat különböző időpontokban hallgatták meg, lehetőséget biztosítva ezzel vallomásuk egyeztetésére. Kérte az ügyben eljárt rendőrtisztek, ügyészek tanúkénti meghallgatását is.

A tárgyalást vezető bírónő eleinte kissé bosszúsan, majd egyre inkább elnéző mosollyal nyugtázta a rendőrök és ügyészek által font hamis vád hálójában vergődő vádlott szánalmas próbálkozásait igazának bizonyítására.

A helyzetet szemmel láthatóan élvező ügyész odáig ment, hogy megkérdezte: vajon miért nem fellebbezte meg annak idején Szűcs mérnök a közkegyelem miatt vele szemben hivatalos személy megsértése címén folyamatban lévő büntetőeljárás megszüntetéséről szóló végzést. Miért nem kérte, hogy folytassák az ügyet, és állapítsa meg a bíróság, hogy a terhére rótt cselekményt nem követte el?

Az ügyészi logika szerint nyilván azért nem, mert bűnös volt, és nem remélhette, hogy megérdemelt büntetését elkerülheti.

A bíróság az új tárgyalást 1991. szeptember 17-én 8.30 órára tűzte ki (Budapest I., Fő u. 1., fszt. 3.). Ezen ott lesz a három rendőr is, akik ki tudja, hanyadszor tesznek majd Szűcs mérnökre terhelő tanúvallomást – most az előtt a nemzeti címer előtt állva, ami miatt erre az egész kálváriára sor került.

A folytatás tehát új fordulatokkal nem kecsegtet. Az egész ügy nevetséges volna, ha a tétje nem egy ember sorsa lenne. Hiszen Szűcs János 1991-ben akár börtönbe is kerülhet, mert 1989-ben fel merte tűzni a koronás címert.

Ezért a meghurcoltatásáért a kárpótlást vajon mikor kapja meg?
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon