Skip to main content

Széllel szemben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A csongrádi Fűtőber sérelmére elkövetett, jelentős kárt okozó csalás miatt másfél év szabadságvesztésre ítélt és bebörtönzött Papp Mihálynak azt írta vezérigazgatója a börtönbe, hogy visszavárja a börtönbüntetése letöltése után a megkárosított gyárba.

A volt munkatársak pénzt gyűjtöttek, úgy támogatták anyagilag a „bűnöző” családját.

Papp Mihályt azért ítélték el, mert – a jogerős ítélet szerint – félrevezette, becsapta főnökeit és a vállalati gazdasági munkaközösség vállalati főmunkaidőben végzett tevékenységének egy részét munkaidőn túli munkaként tüntette fél.

A vállalat gondolt egy merészet – és megszüntette a túlórázást a készáruk expediálásánál. A vgmk-ra bízta az egész műveletet. A feladat: többmázsás berendezések csomagolása, majd többnyire daru segítségével gépjárműre emelése volt. A tevékenység két fázisából a csomagolás volt a munkaigényesebb, a rakodás csak mintegy 20 százaléka volt a teljes munkának.

A munkaidő után becsomagolt, szállításra előkészített árut akkor rakták fel a vállalat által megrendelt autóra, amikor az megérkezett. Ez minden esetben a vgmk-tagok vállalati munkaidejére esett, így a rakodás időtartamára munkabért is meg vállalkozói díjat is elszámoltak.

Ez pedig csalás, mondta a Szentesi Városi és a Csongrád Megyei Bíróság. Méghozzá jelentős kárt okozó – 875 ezer forintos csalás. Kérdés persze, hogyan lehetett két éven keresztül tévedésben tartani a gyár vezetőit, akiknek – állítólag – fogalmuk sem volt arról, hogy a gyár késztermékeit elfuvarozó teherautók munkaidőben járnak ki-be a kapun.

A sittről szabadult Papp Mihály polgári pert kezdeményezett. Ekkor kiderült, hogy a büntetőbíróság által megjelölt 875 ezer forint csak 550 ezer forint. Kiderült továbbá, hogy ha – a szakértői véleménnyel egyezően – csak azt a rakodási munkát vették volna figyelembe, amely egybeesett a főmunkaidővel, akkor összesen a tényleges kár 110 ezer forint lenne.

Sőt, ha a 110 ezer forintot egyenlő arányban felosztották volna a vgmk 10 tagja között (mint ahogy a gmk-hoz befolyt vállalkozói díjat a tagok egymás között felosztották). Papp Mihályra csak 11 ezer forint jutott volna, tehát a büntetlen előéletű férfi ekkora összegért ült másfél évet börtönben.

Mindezt a büntetőeljárásban a tényállás megállapítása során kellett volna tisztázni… De van még más is. Érthetetlen, miért a vgmk egyik tagjának a felelősségét állapítják meg, ha a vállalatnál rosszul szervezik meg a vezetők a munkát. Ha a készáruk csomagolását és a rakodást a vgmk végezte, miért nem a munkaidő utánra rendelték a fuvart? Hogyan lehetséges, hogy két éven át sem az igazgató, sem a helyettese, sem az illetékes osztály vezetője nem vette észre ezt az anomáliát? Hogyan hivatkozhat a vállalat sikerrel a polgári perben a saját felróható magatartása miatt keletkezett kárra követelése során. És vajon hányan ülnének börtönben, ha csalás vácijával mindenkit bíróság elé állítanának, aki a felvett munkabérért nem dolgozta ki a teljes munkaidejét?

Az ügyben eljárt bíróságok a mai napig nem tulajdonítanak jelentőséget annak az igazságügyi szakértő által megállapított ténynek, hogy az előkészítés, csomagolás, valamint a rakodás fázisaiból álló munkafolyamatból a rakodás, amely a vgmk-tagok főmunkaidejére esett, csupán 20 százalékot tesz ki.

Amikor 1987 júniusában Papp Mihályt tetemre hívták, a következő hónapban a vgmk-csapat 6853 ezer forint értékű árut csomagolt be és rakodott fel ingyen: munkájukat talán engesztelő kompenzációképpen nem számlázták le. Ezt a tényt a vállalat vezetői is elismerték, talán még az okozott kár is megtérült – de a csongrádi bírók ennek sem tulajdonítottak jelentőséget. Szükségtelennek tartották bírósági szakértő kirendelését is; meggyőzte őket a sértett vállalat dolgozójának a keletkezett kár összegére vonatkozó nyilatkozata.

Papp Mihály a büntetést leülte, de az ügynek nincs vége. Árverezik feje fölül a tetőt, letiltják fele fizetését. A szentesi és a szegedi bíróság szerint változatlanul nincs jelentősége annak a ténynek, hogy a vgmk tevékenységéből mekkora hányad esett a főmunkaidőre. Vagyis túl azon, hogy 1988-ban – az időközben túlhaladottnak bizonyult felemás gazdasági rendszerben főleg vállalati mulasztások nyomán bekövetkezhetett kisebb súlyú cselekmény miatt másfél évre – bebörtönözték, ma még törvényesen ki is fosztják, miközben régről ránk maradt kormányrendeletek értelmében a főmunkaidőben végzett munkaköri kötelezettség teljesítéséért prémium címén még ma is százmilliókat fizetnek ki haldokló állami vállalatok nagyon is egészséges vezetőinek.

A bíróság – a harmadik hatalmi ág. Természetesen legyen független – de csak a végrehajtó hatalomtól és a politikai pártoktól, és ne a társadalmi kontrolitól. Kinek felelős ma egy bíró? A saját lelkiismeretének. És ha nincs neki?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon