Skip to main content

A lék

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A bomba felrobbant, de sérülés nem történt. A belügyminiszter (egyelőre) kitart a posztján, nem függesztették fel sem az állambiztonsági miniszterhelyettest, sem a belső elhárítás vezetőjét. Megnyugtatólag nyilatkozik a sajtónak a budapesti állambiztonság – az irataprítástól kissé megfáradt – főnöke is. A pártállamról a múlt év végén lebontották a tetőszerkezetet, csak a tartóoszlopok maradtak. Ha nincs nyomás – hiába a detonáció.

Miközben vizsgál a belügyminiszter (önlelkét vizsgálja vajon?), vizsgál a Legfőbb Ügyészség ama osztálya, amely az állambiztonság által prezentált kémügyeket (?), továbbá a szolgálatmegtagadók meg a belügyi elhárítótisztek által kipécézett morgolódó kiskatonák ügyeit vizsgálta eleddig, maga az ügy akár el is alhatna. Tények helyett a folklór tenyészik.

Némelyek időzített bombáról beszélnek. Az SZDSZ az áremelésekről akarja elterelni a figyelmet a belügyi botránnyal, azaz összejátszik a kormánnyal a szegény nép kárára. A titkos akták nem kerülhettek volna ki az állambiztonsági szolgálat irattárából, ha a bejelentést tevő pártoknak nem segítenek magasabb erők. Bizony akadt újságíró (?), aki a Fidesz–SZDSZ sajtótájékoztatóján megkérdezte, igaz-e, hogy a belügybe beépített Securitate-ügynökök segítettek a két szervezetnek.

Csacsi öreg legendagyártók! Azt mondjátok, nem véletlen, hogy ez a botrány épp most pattant ki. Hát persze, hogy nem véletlen. Amikor 1952-ben egy rab megszökött Recskről, sőt kijutott Nyugatra, nem lett belőle botrány, mert még a Szabad Európa Rádiónál se hitték el, hogy ilyesmi lehetséges. Amikor 1982-ben heteken át követtek és zaklattak az utcán néhány ellenzékit, nem lett belőle botrány, mert a Legfőbb Ügyészség elsüllyesztette a fényképekkel dokumentált feljelentést, a sajtó pedig egyetlen szót sem írt a történtekről. Amikor 1988-ban Kristály Gyulát, az ózdi röpcédula-terjesztőt három év fegyházra ítélték – abból már lett botrány, de az újságok főképp a postát támadták, mintha nem tudták volna, hogy a levélbontogatás mögött a belügy áll. A sajtónak előbb fel kellett szabadulnia, hogy a botrány kitörhessen.

De miért éppen most kerültek elő a titkos dossziék? Tekintsünk a kalendáriumra, és megkapjuk a választ.

1989 júniusában ünnepélyesen eltemették Nagy Imrét, akiről minden belügyes úgy tudta, hogy áruló volt. A perújrafelvétel során megnevezték a hamis tanúkat, nyilvánosság elé szólították a hamis bírákat.

Októberben szétesett a párt, amelynek minden állambiztonságis szinte kötelezően tagja volt.

Novemberben ledőlt a Fal, a tüntetők megrohanták a Stasi székházait, és megnyitották néhány titkos irattárát. Prágában egy volt politikai fogoly kapott megbízást az állambiztonsági rendőrség tetteinek kivizsgálására.

Decemberben kiderült, hogy a kiürítendő pártházak irattárait zúzdába szállítják. Kitűzték a választás időpontját, gyanús lett, hogy áprilistól aligha lesz Magyarországnak kommunista belügyminisztere. Temesváron, Bukarestben a katonaság látványosan secusokra vadászott, a nép pedig furkósbottal verte agyon őket. A mi állambiztonságisaink elgondolkodhattak: ki biztosítja őket, hogy adott esetben nem dobják-e oda őket egyedüli bűnösként áldozatul a népharagnak, ahogy ’56-ban vagy Romániában történt?

Ezeket az embereket, akiket jobbára szakmunkásképzőkből meg a katonaságtól szippantott be a Szolgálat és tett gyárigazgatók, iskolaigazgatók és színházigazgatók rettegett urává, arra tanították, hogy rajtuk áll vagy bukik a nép államának biztonsága. Egy éve viszont nap, mint nap azt hallják a vezetőiktől, hogy amit eddig csináltak, az nem fér össze a jogállam elveivel. Közben elvárják tőlük, hogy ugyanúgy dolgozzanak, mint tegnap és tegnapelőtt. A csapat megzavarodott, már nem tudja, kit lásson falkavezérnek: a főnököt-e vagy azt a tegnap még prédaállatnak tekintett ellenzékit, aki a televízióban vidáman cicázik a főnökkel.

Valamikor a múlt év végén megkezdődött az iratmegsemmisítés. A belügy tanult a pártirattárak példájából. Az aktákat előbb milliméteres papírfecnikké daráltak, csak ezután kerülhettek ki az épületből. A főkapitányságok versengtek a darálókért – nem volt belőlük sok, hisz korábban évszámra nem kellettek. Miközben a szolgálat egyik fele még gyűjtötte az információkat, írta a jelentéseket, a másik fele a gépet tömte a friss jelentésekkel. Kezdetben még felvették a „selejtítési” jegyzőkönyveket, aztán ledarálták ezeket is. Néhány nap múlva már senki sem tudta, senki sem ellenőrizhette, mi van meg, és mi semmisült meg örökre. Bárki bármit kivihetett.

És persze az a Szolgálat is csak egy magyar munkahely. Itt is dúl a kontraszelekció, itt is mindenki úgy érzi, hogy a kádergyerekek, a nyalizók és a törtetők gyorsabban haladnak előre, mint a becsületes igavonók. A legsárosabb főnököket hamarjában nyugdíjazták, de tanácsadói tiszteletdíjként a nyugdíjuk mellé kapják a fizetésüket is.

Amíg a Szolgálat arctalan volt, úgy hihettük, mefisztói szellemek irányítják. Amikor vezetői a nyilvánosság elé léptek, kiderült, bizonytalan emberek, akik a szokatlan közegben megzavarodnak az első riporteri kérdésektől. Aztán felbukkantak a kisebb sarzsik is, elárvult lelkek, akik a régi tekintélyek helyett új autoritást keresnek, és riadalmukban elszánt tettekre képesek. Tisztelet nekik – a félelem és a feltámadt lelkiismeret hősei ők.

A Szolgálatnak azonban vége. Megroppantak működésének a pszichikai feltételei és az ügyrendi feltételei. Nem a bomba végzett vele. Egyszerűen kilyukadt, léket kapott.

El fog süllyedni.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon