Skip to main content

A monori tanácskozás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1985. június 14–16. között 45 magyar értelmiségi találkozott[SZJ] Monoron, hogy kicseréljék véleményüket a nemzet helyzetéről, a tennivalókról és a cselekvési lehetőségekről.

Idézzük Donáth Ferenc megnyitó szavait.

„Barátaink, üdvözlünk benneteket!

Gondolatainkat kicserélni jöttünk össze, mivel nyomós körülmények sürgetik, hogy keressük a kiutat társadalmunk romló állapotából és az ország nehéz helyzetéből. Ez jogunk és kötelességünk is. Az országban nő a feszültség, és erősödik a bizonytalanság. Nagy társadalmi rétegek évek óta tartó életszínvonal-romlása az, ami a feszültséget okozza. A bizonytalanságot pedig az erősíti, hogy az emberek egyre inkább fölismerik, hogy a kormány nem ura szavának. A feszültségek növekedése láttán az emberek azt kérdik: mégis, meddig gondolja helyénvalónak az állam, hogy gyakoroltatja velünk a lemondást? Holott jóval többet dolgozunk, mint a hetvenes esztendőkben. A bizonytalanság több forrásból is fakad. A kormányzat is bizonytalan. A gazdaság hatalmán kívül eső tényezők kijelölte kényszerpályán mozog. Hol van már a vezetésnek az a biztonsága, amellyel évekkel ezelőtt bejelentette, hogy az olajárrobbanás hatásait távol tartja határainktól?[SZJ] Ez az önbizalom rég a múlté. A kormány bizonytalanságát növeli a félelem. A félelem attól, hogy a gazdasági válság politikai válságba torkollik. Tegyük hozzá: ez a félelem nem alaptalan. A vezetés elmulasztotta a kedvező időpontot, hogy egy következetesen demokratikus és nemzeti kívánalmukat kielégítő programmal álljon a nemzet színe elé. Bizonytalanság árad a világból is. Nem tudjuk, nem is tudhatjuk, hogy a fegyverkezési versenyt sikerül-e korlátok közé szorítani, vagy elszabadul. Mi szívvel-lélekkel a megegyezés mellett vagyunk, ez népünk elemi érdeke is. De tanácskozásaink során a rosszabb lehetőséget is figyelembe kell vennünk – amire a jelek talán inkább mutatnak, mint a megegyezésre –, hiszen egy hidegháborús légkör olyan korlátozásokkal jár együtt, amelyek természetesen valamennyiünket érintenének. Beszélgetéseinknek négy rövid tanulmány ad keretet. Ezek a tanulmányok jól körülhatárolt, határozott állásfoglalásokat és javaslatokat tartalmaznak. Igen alkalmasak a megvitatásra. Minden referátum megvitatását az opponensek hozzászólásával indítjuk.”

A négy előadás sorrendben a következő volt:

Csurka István: Új magyar önépítés (bírálója Szabó Miklós);

Csoóri Sándor: Eltemetetlen gondok a Duna-tájon (Kenedi János);

Bauer Tamás: Nyolc észrevétel a kongresszusi irányelvekhez (Laki Mihály);

Kis János: Korlátainkról és lehetőségeinkről (Vásárhelyi Miklós).

Ezek a szövegek azóta egy sokszorosított kéziratban hozzáférhetővé váltak. A szöveggyűjtemény bevezetője a vita jegyzőkönyvének közreadását is ígéri.[SZJ]

Monoron Csoóri előadásának tárgya, a kisebbségi kérdés váltotta ki a legnagyobb vitát; a legsikeresebb a Bauer Tamás szövegének vitájában felszólaló közgazdászok szereplése volt.

A legelevenebb utóélete azonban Csurka István esszéjének lett. Gépiratos és xeroxmásolatok tömege, szenvedélyes hívek és szenvedélyes ellenzők polémiái jelzik, hogy Csurka fontos dolgokról fontos dolgokat mondott. A hatalomból is az ő szavai váltották ki a legtöbb indulatot. Az ősztől kezdve egyre-másra támadták Csurkát főszerkesztői értekezleteken, kultúrpolitikai tájékoztatókon, „eligazításokon”. Végül megjött az adminisztratív büntetés is: idén januárban letiltották az író új darabjának próbáit.[SZJ]

Büntetés másokat is sújtott Monorért: Szabó Miklós történész ellen munkahelyi főnöke hozott fegyelmi határozatot, a tanácskozás három párttag résztvevőjének ügyében pedig pártfegyelmi vizsgálatot indítottak.[SZJ] Még többen voltak, akikkel – a belügy vagy a párt utasítására hivatkozva – „elbeszélgettek” a főnökeik.

Ugyanakkor a tanácskozás öt résztvevőjét (Antal László és Bauer Tamás közgazdászokat, Fekete Gyula írót, Levendel László orvost és Sára Sándor filmrendezőt) beválasztották a Hazafias Népfront országos tanácsába. Közülük csak Fekete Gyula volt már korábban is a tanács tagja.

A hivatalos reagálásoknál fontosabbnak tartjuk azonban a tanácskozás társadalmi visszhangját. A baráti társaságokban és házi vitakörökben elhangzott vélemények sokaságáról persze csak töredékes képünk lehet; szerkesztőségünk azonban kapott egy-két írásos hozzászólást is. Ezeket alább közreadjuk. Kettőt hazai szerző írt: Győrik György Csurka egyik állításával vitázik, Szalai Pál pedig Csoórihoz fűz megjegyzéseket. A harmadik szöveget Münchenből, postán küldte el Kasza László, aki a tanácskozás egész szervezési módját kifogásolja.

Kasza levelét azért tartottuk helyesnek közölni, mert ellenezzük a hidegháborús tabukat. Lapunk eddig is szót adott mindenkinek, aki a sajtóetika szabályait betartja. Amellett az írásban foglalt véleményt sokan osztják Magyarországon. Kívánatosnak tartjuk, hogy ez a nézet a hazai nyilvánosság előtt hangot kapjon.

Szokásunkhoz híven Kaszával sem szállunk vitába, csupán egy tárgyi pontatlanságot igazítanánk ki szövegében, mint azonnal ki fog tűnni, azt sem polemikus céllal. A demokratikus ellenzéknek – írja Kasza – „a jelek szerint nem volt döntő szava a monori tanácskozás megszervezésében”. Az ellenzék nem szervezett csoport; mint ilyen sem Monoron, sem másutt nem lépett föl. De a tanácskozás kezdeményezői[SZJ] között ellenzékiként ismert személyek is voltak; egyikük lapunk szerkesztőségének tagja, Kis János. Nem érezte úgy, hogy az ő szava kevésbé nyomott volna a latban, mint bárki másé. A bírálat ily módon neki is szól, és úgy van rendjén, hogy ha a címzett rendelkezik a közlés eszközeivel, adjon teret a neki szóló fenntartásoknak.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon