Skip to main content

A szerencsi erőpróba

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1990 márciusában az akkori kormány legnépszerűbb tagja, Németh Miklós miniszterelnök, fölényes győzelmet aratott szülőföldjén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. számú választókerületében.

A kihívás kézenfekvő. A megüresedett helyet a jelenlegi kormány legnépszerűbb tagjának kell megpályáznia. Elődjéhez hasonlóan Kupa Mihály is független jelöltként élvezi a kormányzó párt támogatását. Szerencsétlenségére azonban – ellentétben két magyar kormányfővel: Kossuth Lajossal és Németh Miklóssal – nem Monokon született, azaz idegen a választókerületben.

Az időközi választásokat mindenütt a világon fontos erőpróbának tekintik. Az eredmények – minthogy élesben alakultak ki – többnyire erősebben befolyásolják a pártok választási stratégiáját, mint a közvélemény-kutatások adatai. Nálunk az általános partellenesség, amely a pártokra is átragadt, meg a pártellenes közvélekedéssel összefüggő rendkívül alacsony részvételi arány süllyesztette az eddigi időközi választásokat groteszk, majdnem tragikomikus furcsasággá.

Most a miniszteri jelölt országos politikai eseménnyé emelte a szerencsi választást. Az ellenzéki pártok nem hallották meg lapunk tanácsát, hogy állítsanak közös jelöltet a legnagyobb kormánypárt támogatottjával szemben. Egyelőre nem kötött választási koalíciót még a két liberális ellenzéki párt sem. Sovány vigasz, hogy az MDF jelöltjével szemben kereszténydemokraták is saját jelöltet állítottak. A központi választási gyűléseken sorra megjelentek a pártelnökök: Surján László, Kis János, Orbán Viktor, Antall József.

Az MDF-nek égetően szüksége volna a választási győzelemre. Az országgyűlési választások győztes pártjának népszerűségi mutatója 14 százalék körül mozog, a közelmúlt mindkét időszaki választásán csúfos vereséget szenvedett. Kupa jelölése a párt szempontjából telitalálat volt. A pénzügyminiszternél aligha indulhat az MDF színeiben bárki is jobb esélyekkel.

Nehezebb kérdés, mi szüksége volt a jelöltségre a miniszternek. Neki ugyanis van mit vesztenie.

Veszített már eddig is. Hiszen a világnézeti alapon szerveződött kormányban mostanáig ő volt a pragmatikus profi: a közvélemény számára a megbízható szakember, az MDF-es mezei hadak szemében a csodatevő Mikulás, aki megmentette a kormányt a költségvetési vitában, és tudja a gazdaságot rendbe tevő varázsszót is, az ellenzék ítéletében pedig a tanult gazdaságpolitikus, akivel szót lehet érteni. Jelöltségével Kupa elveszítette függetlensége hamvát. A jövőben már nem is fenyegetőzhet lemondással, ha a kormány újra meg újra keresztülhúzza a Kupa-programnak nevezett gazdaságpolitikai koncepciót. 1988-ban az akkori kormány Kupa Mihályt vetette áldozatul az akkori adótörvény nyomán kelt népharagnak. Most ismét gyűlik a népharag Kupa ellen, mert a jelölt-Kupa letagadja az adószigorításokat, amelyeken minisztériuma hónapok óta dolgozik. Amikor az adókedvezményeket – vagy egy részüket – ténylegesen megvonják, a közvélemény már csak arra fog emlékezni, hogy Kupa nem mondott igazat. Könnyen lehet, hogy ismét ő lesz a kormány bűnbakja.

Miért vállalta hát Kupa a jelöltséget? Az egyik magyarázat szerint egyszerűen nem mondhatott nemet: a felkérés visszautasításával rontotta volna a pozícióját Kádár Bélával szemben, akinek jelentős segítői vannak az MDF exporttámogatásra áhítozó vállalkozó gazdaságpolitikusai körében. Persze tudjuk, aki enged a késztetésnek, veszít az értékéből. Így van ez a szerelemben is. De ki beszél itt szerelemről?

A másik magyarázat még bonyodalmasabb. A jelöltség elfogadásakor még nem volt meg a kárpótlási törvény. Nem lehetett biztosan tudni, nem fognak-e a kisgazdák kiválni a kormányból. Ha a kormány bukik, ha új választások nélkül új kormány, új koalíció jön létre – Kupa kétségtelenül az egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelölt. Az Országgyűlésnek felelős miniszterelnök pedig nem lehet nem tagja a parlamentnek. Jelenleg persze, amikor a kormány helyzete ismét stabilabbnak látszik, ez a számítás elhibázottnak tűnhet. Csakhogy a mostani stabilizálódásból éppúgy nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ahogy a korábbi megingásból sem következett bukás. Az előrelátó politikusnak mindenesetre érdemes készen állni minden eshetőségre.

Kupa Mihály számára ezért többszörösen is tétje van a vasárnapi választásnak. Számára már bukás, ha a szavazás érvénytelen lesz. Márpedig a helyi jósok Szerencsen úgy látják, a szélesebb közvéleményt a nagy felhajtás ellenére sem kavarta fel a választás ügye. Sokan vélik úgy, nem lesz meg az ötvenszázalékos részvételi arány. Ami persze nemcsak Kupa veresége, hanem a demokráciáé is.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon