Skip to main content

A tbiliszi vérengzésről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


MOSZKVA TÁRSADALMI SZERVEZŐDÉSEINEK FELHÍVÁSA A NÉPI KÜLDÖTTEKHEZ, A SZU LEGFŐBB ÜGYÉSZÉHEZ, A PÁRTHOZ ÉS A KORMÁNYHOZ

A hazánkban 1989. április 9-én lezajló esemény nem kevésbé kérdőjelezi meg a civilizáció létét, mint a csernobili katasztrófa.

Álarcos, felfegyverzett férfiak éjjel a város terén tankok és páncélautók védelme alatt utászásókkal agyonvertek nem kevesebb mint 15 kamaszlányt, fiatalasszonyt egy orvossal, egy öregasszonnyal és még néhány emberrel együtt. A gyilkosságot szemtanúk bizonyítják. A szemtanúk arról is beszámoltak, hogy egy kamaszcsoportra olyan nagy hatású vegyi anyagot tartalmazó lövedéket lőttek, amelynek ellenanyagát a polgári orvostudomány nem ismeri. Az orvosok kérésére, hogy a haldoklók megmentésének érdekében adják át a vegyszer titkát, Moszkvából azt válaszolták: katonai titok.

A tbiliszi vezetőségi székház előtti lépcsőkön ülő lányokat úgy ölték le, mint a patkányokat. A gyilkosok mészárlásukat durva szitkozódással és ordítozással kísérték. „Nesztek, szabadság!” Ilyen fokú banditizmus önmagában is elborzaszt minden józan állampolgárt, bármilyen is a meggyőződése, bármilyenek a nézetei egyébként. De ami különösen dermesztő és felfoghatatlan, az az, hogy erre a bűntényre a hadseregben vagy belföldi osztagban szolgáló személyek adták ki a parancsot. A különleges alakulatokat lányok és asszonyok ellen vetették be. Volt-e már a világon olyan hadsereg, amely erre vetemedett?

Nem tudjuk, ki adta ki a parancsot. Másvalamit azonban tudunk: a sztálini rezsim vezette be és alkalmazta tömegméretekben az erőszakos bűncselekmények elkövetésének eszközét politikai célokért. Ám akkor ezt zárt ajtók és a lágerek szögesdrótjai mögött tették. Ma, amikor a sztálinizmust leleplezték, és az országban deklarálták a jogállamot, a bűncselekményt katonai úton kivitték városaink utcáira.

A tbiliszi események nem egyedülállók. Az ilyen vérengzések Moszkvában kezdődtek, amikor múlt év augusztus 21-én a különleges osztagok brutálisan összeverték, megnyomorították az embereket, akik mindössze békés gyűlést szándékoztak tartani. Ugyanez történt Alapajevszkben.[SZJ] A rémtettek Cvartnocban[SZJ] folytatódtak, ahol a repülőtér békés utasait tették nyomorékká, Minszkben,[SZJ] ahol az emberek a sztálini elnyomás áldozatainak emlékműve előtt akartak tisztelegni.

Nem tudjuk, ki adta ki a parancsot a tbiliszi öldöklésre. De azt nagyon is jól tudjuk, hogy ez csak azután történhetett, hogy a Legfelsőbb Tanács Elnöksége elfogadta a különleges alakulatok felállításáról szóló rendeletet.

Moszkva és más városok társadalmi szerveződései felhívták a figyelmet az ilyenfajta következmények lehetőségére. Állampolgárok ezrei, köztük tekintélyes jogászok léptek fel, írták alá a hatóságokhoz intézett felhívást a különleges alakulatokat szabályozó alkotmányellenes, embertelen rendeletek megváltoztatására. Ma azok, akik megalkották és elfogadták ezeket a rendeleteket, nem jelenthetik ki, hogy nem láthatták előre a következményeket. Nem kenhetik a közlegényekre a felelősséget. A közvetlen bűnösök azok, akik öltek, feleljenek gyilkosként a törvény előtt, azok pedig, akik lehetővé telté, hogy ez a bűncselekmény megvalósulhasson, vállalják a politikai felelősséget.

Követeljük:

1. Azon rendeletek azonnali eltörlését, amelyek korlátlan lehetőséget adnak a különleges alakulatoknak[SZJ] a békés lakossággal szembeni megtorló akciókra. Amilyen sürgősen elfogadták, vonják is vissza ezeket.

2. Hozzák nyilvánosságra a Tbilisziben és egyéb helyeken elkövetett gyilkosságok körülményeinek kivizsgálására létrehozott kormánybizottságok munkájának eredményeit. Kerüljön nyilvánosságra, hogy a különleges alakulatoknak milyen szerepük volt ezen eseményekben. A bizottságba vegyenek be népi küldötteket, tudósokat, írókat, jogászokat és a közvélemény más képviselőit.

3. Az ügy nyilvános megvitatását, többek között a népi küldöttek ülésén, amelynek az a feladata, hogy megállapítsa, kit terhel a politikai felelősség a különleges alakulatoknál kialakult barbár erkölcsökért és az alakulatok indokolatlan bevetéséért, olyan formában, mint Tbilisziben.

Jelen felhívás elhangzott a moszkvai társadalmi szerveződések gyűlésén 1989. április 16-án a Grúz Központban. A gyűlést a Moszkvai Tribün, a Demokratikus Peresztrojka, a Moszkvai Népfront és más klubok kezdeményezésére tartották.

A gyűlésen felszólalt:

A. Szaharov akadémikus
A. Voznyeszenszkij költő
Ju. Karjakin író
V. Csalikova filozófus, publicista és mások.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon