Skip to main content

Államalapítás Belgrádban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Hétfőn Belgrádban a szövetségi parlament maradékának ülésén kikiáltották a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot, és elfogadták az „új” állam alkotmányát. A „minden szerbet egy államba” jelszó után igen sovány eredmény lenne a kéttagú föderáció, így aligha tételezhetjük föl, hogy Belgrád máris letett volna a nagyszerb álmokról. Ehhez még ma, az amerikai Jugoszlávia-politika megváltozása után sem eléggé erős a külső nyomás. Valószínűleg másról van szó.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy Belgrád egy diplomáciai trükkel próbálja megelőzni a nemzetközi szervezetekből való kizáratását. (E tekintetben az első döntések lapzártánk után várhatók.) Valószínűsíthető azonban, hogy hosszabb távú taktikázásnak lehetünk tanúi.

Nagy-Szerbia és Kis-Jugoszlávia mint politikai cél korábban sem zárta ki egymást a belgrádi politikában. Éppen ellenkezőleg, taktikai okokból gyakran az utóbbit állították előtérbe, mert annak idején így látták megnyerhetőnek a hadsereget, s egyáltalán, Szerbia a maga verbális jugoszlávizmusával próbálta meg külföldön diszkreditálni az úgymond „szeparatista” köztársaságokat. Később pedig így vélték biztosíthatónak a nemzetközi jogi folytonosságot – e szempontnak minden bizonnyal most is fontos szerepe van, gondoljunk csak a fentebb már említett bojkottveszélyre vagy arra, hogy még hátravan az utódállamok közötti osztozkodás, amelyben nem lenne mindegy, hogy egyforma jogállású utódállamok, vagy pedig „Jugoszlávia és a kiválók” állnak-e szemben egymással.

S ami talán a legfontosabb, a kis-jugoszláv formulával Belgrád nemzetközileg elismerhetőbbnek véli az új szerb államot, mint közvetlen nagyszerb formájában. Milosevics okkal számolhatott azzal, hogy Szerbiát a kisebbségi problémák rendezése nélkül a külvilág aligha ismerné el, területi szerzeményeit pedig végképp nem. Ha viszont az „új” jugoszláv államnak a volt Jugoszláviával való jogfolytonosságát elismernék, akkor nemzetközileg mintegy jóváhagynák Koszovó és Montenegró gyakorlatilag Szerbiához csatolását, és lehetetlenné tennék a VMDK-nak és a Canak-féle Szociáldemokrata Ligának a Vajdaság különleges státusára vonatkozó aspirációit.

Valószínűleg ezekkel magyarázható az államalapítás gyorsasága, és ez lehet a minimális cél is: nemzetközi jogilag biztosítani az 1988–1989-es „antibürokratikus forradalom” „eredményeit” (amikor is Belgrád annektálta a két tartományt és gyakorlatilag Montenegrót is). Maximális célként pedig, bár a nemzetközi ellenállás miatt időben halasztva, változatlanul ott lebeghet a két másik „szerb köztársaság” – a krajinai és a boszniai – csatlakozása az „anyaországhoz”, elvégre a sebtiben elfogadott alkotmány nem rögzíti véglegesen sem az „új” állam külső határait, sem a tagköztársaságok számát. Bosznia és Horvátország nemzetközi elismerése – sajnos – nem zárja ki végérvényesen ezt a lehetőséget: Bosznia aligha alkothat majd egy konföderációnál szorosabb egységet (s már ezzel a feltevéssel is igen optimisták vagyunk), egy konföderációt pedig igazán nem nagy dolog felbomlasztani; Horvátországban pedig az ENSZ-jelenlét befagyasztásával (s ezt sem lesz nehéz kiprovokálni) megakadályozható a tényleges horvát szuverenitás helyreállítása Krajinában.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon