Skip to main content

Mikor van a háborúnak vége?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A fegyvernyugvás közel sem teljes ugyan, de mégiscsak meghozta azt a „lélegzetvételnyi szünetet”, amelyre minden érintett félnek szüksége volt. Kérdéses azonban, hogy átmeneti megnyugvást vagy a békés kibontakozás lehetőségét jelenti-e a tűzszünet. A kommentátorok e tekintetben szkeptikusak, mert nem politikai fordulatot, csupán taktikai megfontolásokat sejtenek a hirtelen békülékenység mögött.

Rendezni kell soraikat

A hadseregnek egyre komolyabb gondjai voltak a mozgósításokkal. Finanszírozása már jóformán csak a bankóprésre épül, a fegyverszállítási embargó pedig technikai utánpótlását vágja el. Továbbá a macedón és a koszovói függetlenségi döntések, valamint a szerb és Crna Gora-i tartalékosok boszniai megjelenése a háború többfrontossá válásával fenyegetett, amit el akartak kerülni.

A katonai vezetőket azonban más is motiválhatta. A hadsereg törzsállománya ugyan a várakozások ellenére mindeddig nem bomlott fel (a dezertálások csak szólóban vagy kisebb csoportokban és főleg a frissen mozgósítottak körében jellemzőek), de a háború eszkalálódásával ez minden bizonnyal bekövetkezne. Ugyanakkor a szlovéniai kaland után még egy bukást nem engedhettek meg maguknak. Ezért a háború megfékezésére olyan pillanatot kellett kiválasztani, amikor a hadsereg a győztes pozíciójában léphet fel, helyreállítva legalább önmaga előtt a szlovén kudarcban megrendült tekintélyét. S valóban, nemcsak hogy felszámolták a laktanyablokádok többségét, hanem elfoglalták a tengerpart egy részét és a vitatott hovatartozású szerblakta vidékeket is – azaz ma már a hadsereg és a szerb szabadcsapatok uralják a Szerbia által követelt területek csaknem egészét.

Zágráb, amíg a hadsereg akciói korlátozottabbak voltak, viszonylag könnyen hazardírozhatott: a csupán lokális konfliktusok halmazaként folyó háborút olykor a nemzetközi elismertetés eszközeként kezelte. A laktanyablokád után indított általános offenzíva azonban a horvátokat olyan gyors katonai összeomlással fenyegette, amelyben nem lehetett tovább várni a nyugati elismerésekre. E „diplomáciai felmentő sereg” hiányában csak az azonnali tűzszünettel kerülhették el a vereséget.

Megnövekedett politikai szakadékok

A háború azonban nemcsak hogy nem oldott meg semmit, hanem még inkább eltávolította egymástól a köztársaságokat. Júniusban Szlovénia és Horvátország még azt hangoztatta, hogy a föderációból való kiválásuk ellenére hajlandóak az új társulásra, ma viszont már hallani sem akarnak a konföderációról. Macedónia, Bosznia-Hercegovina és a szuverén államiságot szeptember 22-én kihirdető illegális koszovói képviselőház még tárgyalna ugyan a konföderációról, de hajlandóságuk bizonytalan, mivel eredeti feltevésük az volt, hogy a két északi köztársaság is tagja lesz az új szövetségnek. Sőt, egy minapi interjújában Djukanovics Crna Gora-i kormányfő is megpendítette köztársasága önállóságának lehetőségét…

Biztosra vehető, hogy a brioni moratórium lejárta (október 7.) után a köztársaságok megerősítik szuverenitási nyilatkozataikat, ami – talán a nagyszerb politika által tulajdonképpen leírt Szlovénia kivételével – újra felizzítja majd a kedélyeket. A szerb álláspont eddig sem elégedett meg azzal, hogy Zágráb végre ígéretet tett a kisebbségi problémák rendezésére. Hozzá is kezdett – de Szerbia most, hogy „birtokon belül van”, nyilván még kevésbé hajlandó engedni területi követeléseiből. Milosevics vélhetően abban is bízik, hogy a tűzszünettel leszerelheti a diffúz, de mégiscsak erősödő háborúellenes mozgalmakat, s kifoghatja a szelet az ellenzék – egyébként távolról sem következetes – békeagitációjából. Mivel november első hétvégéjén Szerbiában helyhatósági és tartományi választások lesznek, a kormányzat ezzel is igyekszik megállítani népszerűségének csökkenését.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon