Skip to main content

Hágai Brioni?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Békekonvoj Jugoszláviába


Kedves barátaink!

Jugoszlávia lángokban áll, dúl a polgárháború. Ha a jelenlegi helyzet tovább éleződik, Jugoszlávia gazdasága, környezete és társadalma végképp katasztrófába sodródik, ami összeomlással fenyegeti a civil társadalmat is. Az elmúlt hetek során erőt gyűjtöttek a jugoszláviai békemozgalmak: egyének, szervezetek, politikai pártok és a tömegkommunikációs eszközök fejtették ki háborúellenes nézeteiket.Valóban, a hágai konferencia eddigi egyetlen eredménye, hogy még nem szakadt meg. A köztársasági elnökök, majd a külügyminiszterek elmondták szokásosan egymásra mutogató beszédeiket, de végül sikerült összehozniuk két albizottságot (az alkotmányügyi, továbbá az emberi jogi és kisebbségi reszortokra), és megegyezniük a nemzetközi döntőbizottság összetételében. Lord Carrington, a konferencia elnöke pedig e héten Jugoszláviába utazik, hogy a helyszínen is tárgyaljon.

Kívülről nem megy

A megegyezés legnagyobb akadálya az, hogy egyelőre csak a külvilág akarja. Nincsenek olyan szervezett  és befolyásos belső erők, amelyek partnerré válhatnának a békefolyamatban. Cinizmusnak hat leírni, de félő, hogy amíg el nem kezdődik a totális háború – ami e sorok írásakor talán már csak órák kérdése –, amelyben az áldozatokat már nem százakkal és a menekülteket már nem tízezrekkel kell számolni, addig az emberek fáradtsága ellenére hatásosnak bizonyul a nacionalista hecckampány: a békemozgalom eddig nem terjedt túl a liberális értelmiségiek felhívásain és a legközvetlenebbül érintettek (a katonaszülők) megmozdulásain.

A politika színpadán új szereplő tehát nincs, a régiek pedig régi szerepeiket alakítják. Igaz, néhány biztató jel már megfigyelhető: a horvát vezetés már nem zárkózik el a horvátországi szerbek autonómiája elől, míg az egyik szerb ellenzéki párt, a Reformszövetség megtörni látszik az eddig egységes nemzeti blokkot: hatékony kisebbségvédelem esetén határmódosítás nélkül is elismerné a köztársaságok önállóságát. Ezek azonban csupán kivételek. Sajnos azonban aligha tartozik e kivételek közé a legnagyobb szerb ellenzéki párt vezérének, Vuk Draskovicsnak újabban folytatott „békekampánya”. Ő rendre azt is hangoztatja, hogy a békekötést össze kell kapcsolni a „szerb népet ért igazságtalanságok felszámolásával”. Vagyis itt nem a milosevicsi nagyszerb politika alternatívájáról van szó, hanem Milosevics és Draskovics már egy éve tartó taktikai párbajának újabb etapjáról: amikor az egyik harciaskodik, a másik demokrata, és békülékeny hangot üt meg, s fordítva…

Pillanatnyilag a szerb–horvát konfliktus főszereplői inkább a háborúban érdekeltek. Szerbia és a (politikailag) szerbbé vált hadsereg a számára kedvezőbb belső katonai és az igen kedvezőtlen nemzetközi erőviszonyokat látva megpróbál kész helyzetet teremteni, még mielőtt megkezdődnének az érdemi tárgyalások. A horvát szélsőségesek számára pedig a háború elhúzódása a nemzetközi elismertetés „eszköze”. Ne feledjük, október 7-én lejár a függetlenségre kimondott három hónapos brioni moratórium, s ha addig nincs megállapodás, a Nyugat már nehezebben tagadhatja meg az újra kinyilvánított függetlenség elismerését – különösen a szovjet föderáció felbomlása után.

Egyedül nem megy


A második nagy problémát az jelenti, hogy az EK egyedül nem képes kellő nyomást gyakorolni a szemben álló felekre. Ehhez nincs elég ereje, sem megfelelő belső összhangja. Ugyan propagandisztikus túlzásnak tartom a „Negyedik Birodalomról” szóló szerb vádaskodásokat, de az tény, hogy a jugoszláv válság rendezésekor a leendő közös Európáról is szól a történet: nem mindegy, hogy ki hová áll, ki játszik vezető szerepet a bipolaritás utáni „önálló Európa” első nagy közös akciójában. S az is tény, hogy az EK angol–francia és német „szárnyai” nincsenek teljesen azonos hullámhosszon a jugoszláv kérdést illetően (ki tudná ma megmondani, hogy ezzel hiú vagy nagyon is realista reményeket keltenek a horvát szélsőségesek között?). Ráadásul az északi köztársaságok egyoldalú elismerésének együtt kellene járnia az összes köztársaság egyoldalú elismerésével, amit viszont az egyik EK-tagállam (Görögország a macedónok miatt) saját közvetlen veszélyeztetésének fogna fel.

Szükségesnek látszik, hogy az USA-t és a Szovjetuniót bevonják a békefolyamatba: a Szovjetunió felemás, de a jugoszlávnál mégiscsak rendezettebb konföderálódása talán megnyugtatólag hatna. Az EK-nál szélesebb nemzetközi összefogással talán több esély nyílna arra, hogy kipréseljék a jugoszláv felekből, ha nem is a gyors megegyezést – ilyesmi nem lehetséges –, de legalább a ma leginkább szükséges „lélegzetvételnyi szüntetet”.

Második front Délen


A gyors és hatékony döntések azért is fontosak, mert felizzóban vannak a déli területek eddig „alvó” konfliktusai. Kelet-Hercegovinában a helyi többséget adó szerbek kikiáltották a körzet autonómiáját, igaz, Bosznián belül, de hát a horvátországi háború is így kezdődött… Az albán pártok a közös fellépés lehetőségét keresik és – Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével együtt – helyet követelnek a hágai tárgyalóasztalnál; a macedón népszavazás is a függetlenség és a konföderáció mellett döntött.

Macedóniára valóban rendkívüli megpróbáltatások várnak, mivel összes szomszédja gyanakodva figyeli – igencsak különös összefogásnak ígérkezik például a szeptember 19-re bejelentett görög–bolgár–szerb kormányfői találkozó. A Nyugat számára ugyanis Macedónia egy önmagában érdektelen kisállam, amelyet ráadásul a nyugati tömb egyik tagja, Athén, kifejezetten elutasít. Ezért Skopje pillanatnyilag csak „ellenségei ellenségében”, Törökországban bízhat – s ezzel máris összbalkáni tűzfészekké, továbbá az EK és a NATO déli szárnyát megosztó „második Ciprussá” válhat.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon