Skip to main content

Milosevics előre menekül?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

V. J. [Vajna János]: Merre van az „előre”?


Milosevics egyszer már meghátrált. A folytatódó tüntetés láttán menesztette a hatalom ellenfeleinek lejáratására alkalmazott tv-manipulátorokat. Aztán a szerb belügyminisztert. És miután a belgrádi lakosság a rendőrség és katonaság együttes fellépése után kóstolót kapott abból, amit a koszovói albánoknak állandóan tűrniük kell, szabadon engedte a letartóztatott tüntetőket, köztük fő ellenfelét, Vuk Draskovicsot.

De ez csak taktikai hátrálás volt.Ez a taktika többszörös csapdát állít az ellenzéknek. Ha a „sorsdöntő órákban” „nemzetellenes pártütőként” viselkedik, könnyen elvesztheti hitelét. (Pillanatnyilag lehetetlen megítélni a kormány és az ellenzék befolyását, de figyelemre méltó, hogy kormánypárti tüntetés is volt, továbbá, hogy a múlt héten Belgrád többségében, Belső-Szerbia pedig teljesen csendes maradt – ez arra utal, hogy Milosevics támogatottsága, ha nem is a régi, még nem olvadt el.) De csapdát jelent.ez a taktika az ellenzéknek önnön nemzeti elfogultsága miatt is. A nacionalista szempontok Micsunovics Demokrata Pártjától sem idegenek, Draskovics pártja (Megújhodási Mozgalom) számára pedig fontosabbak is, mint a demokratikus értékek. Könnyen lehetséges, hogy egy összjugoszláv összecsapás esetén az ellenzék maga is nemzetmentőként lépne fel, önként felhagyva a demokratikus követelésekkel.

Milosevics a Jugoszlávia jövőjéről folyó államjogi vitákat is döntésre akarja vinni, még mielőtt belső bázisa teljesen szétfoszlana, és még mielőtt a szerb Jovicsnak hivatalosan is át kellene adnia a szövetségi államfői posztot a horvát Meszicsnek (a köztársaságközi rotáció értelmében ez május 15-én esedékes). Az exlex állapotok előidézésével feltehetően a hadsereget akarják puccsra késztetni. A nagyszerb törekvésekkel szemben álló négy köztársaság egyelőre higgadtan reagált, Jugoszlávia most mégis közelebb került a széteséshez, mint a harmadik éve húzódó föderáció–konföderáció vita során bármikor.

Szerb párterőviszonyok

Úgy tűnik, Milosevics saját politikai jövője érdekében nem enged maximalista politikai céljaiból, s inkább vállalja Nagy-Szerbia reményében a szétesés kockázatát, semhogy kiegyezne a többi köztársasággal. Azzal akarja marginalizálni az ellenzéket, hogy a közvélemény szemében önmagát a nemzeti érdekek legfőbb biztosítékaként jeleníti meg.

A szerb politikai színtérnek – ha a nemzetiségi szervezeteket nem számítjuk – három főszereplője van. A kormányzó Szerb Szocialista Párt a posztsztalinizmus és a nacionalista populizmus sajátos keveréke. A pillanatnyilag nagyjából egységesen fellépő ellenzék két csoportra osztható. Többségét azok a pártok képezik, amelyek nacionalizmusa az SZSZP-nél agresszívebb, és pravoszláv fundamentalizmussal színeződik: ezen áramlat vezető ereje Draskovics Megújhodási Mozgalma. Az ellenzék másik, kisebbségi csoportját azok alkotják, főleg a Demokrata Párt, amelyek a kétféle nacionalizmus közötti liberális centrumként kívánnak megjelenni. Liberalizmusuk azonban viszonylagos: a köztársaságközi vitákat és Koszovót illetően maguk is nacionalista húrokat pengetnek, ezért a Szerbia demokratizálásáért folytatott küzdelmük következetlen és rapszodikus.

A decemberi választásokon Milosevics 65 százalékkal lett elnök (Draskovics 16, a liberális Djurics 5,5 százalékot kapott), a 250 parlamenti mandátumból pedig az SZSZP 194-et, az SZMM 19-et, a DP pedig mindössze hetet szerzett meg. A szerb államiság kiterjesztésével, Koszovó és a Vajdaság bekebelezésével Milosevics évtizedek óta nem tapasztalt „kollektív nemzeti sikerélményhez” juttatta a szerbséget (amikor egyébként ’88–89-ben a ma ellenzékben lévők zöme asszisztált a milosevicsi politikához), s ezzel önmaga és pártja számára nemzeti legitimációt biztosított. Így aztán nemcsak a – történeti okokból a kelet-európai átlagnál nagyobb – baloldali szavazótáborra számíthatott, hanem a nemzeti érzelmű választók egy részének voksaira is: azokéra, akiket megijesztett Draskovics kampányának agresszivitása.

A bolgár példa nyomában?

Draskovics még decemberben kijelentette, hogy legkésőbb egy éven belül új választásokat fog kikényszeríteni. S hogy az SZSZP ne maradjon ellensúly nélküli monopolhelyzetben, csatlakozott Draskovicshoz a centrum is. De a liberálisok következetlensége és az ellenzéken belüli kisebbségi helyzete miatt nem állíthatjuk, hogy „tisztán” a demokraták és a dogmatikusok harcáról lenne szó (még akkor sem, ha Draskovics újabban mérsékeltebb hangnemet üt meg, ill. hogy valóban nem létezett a sajtószabadság), a diáktüntetések pártoktól független jellege, valamint a polgárháborúval kacérkodó Milosevicset lemondásra felszólító értelmiségi kiáltvány pedig egészen új színt hozott.

A bolgár példa követését – azaz a választásokon többséget szerzett utódpárt tömegdemonstrációkkal való visszaszorítását – megnehezíti, hogy Milosevics helyzete stabilabb, mint a BSZP-é volt. A választási eredmények regionális megoszlása viszont lehetőséget nyújt erre: az ellenzék köztársasági szinten ugyan súlyos vereséget szenvedett, Belgrádban (és a nemzetiségi mandátumok beszámításával a Vajdaságban is) azonban megszerezte a mandátumok kétötödét – sőt a fővárosban az erőviszonyok is kiegyenlítettek. A demokraták ugyanis az összes mandátumukat Belgrádban szerezték, s nagyjából az SZMM-mel azonos erőt képeznek. A „bolgár fordulat” persze csak akkor lehet pozitív Szerbiára és Jugoszláviára nézve, ha szellemiségét a diáktüntetések és nem Draskovics politikai arculata fogja meghatározni.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon