Skip to main content

Az újságíró

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kapára fel!?

„A piacgazdaság egyik garanciája a szabad médián keresztüli szabad információáramlás”, ezért a kormány, „ha belenyúl a médiába, akkor hosszú távon irtózatos károkat okoz önmagának”. Bizony, ez nagyon mély és bölcs belátás, s különös jelentőségre tesz szert, ha tudjuk, hogy magától Bencsik Andrástól, a Pesti Hírlap főszerkesztőjétől származik.

A logikus kérdés természetesen az, hogy miért nem súgta meg a redaktor úr ezt pár hónapja a teljes jogkörű „belenyúlónak” is. Téved, aki azt hiszi, hogy a frissiben megvilágosodókon szeretnék élcelődni. Valóban érdekes volna megtudni, miért nem vágta ezt az igazságot Borossék képébe. Mert van logikus magyarázat, s ezt ki is fejtették – hol is másutt? – a heti tárgyilagosban. A dolog egyszerű: a Pesti Hírlap sohasem volt kormánypárti. Ha bárki ilyesmit gondolt volna, súlyosan tévedett: „az, hogy egy újság munkatársainak a véleménye hasonlít a kormány által képviselt szellemiséghez, bizony még nem lehetne elegendő ok a címkézésre”.

Világos minden. Most már csak az a kérdés, miért félnek annyira az urak, hogy közlési lehetőség nélkül maradnak. Ha a hirdetők eddig sem a kormány nyomására jöttek, miért maradnának el a továbbiakban? Ezért nyugodtan reménykedhetnek. Teljesen feleslegesek a dacos kijelentések, hogy az újságírók majd zöldségesnek állnak vagy elmennek kapálni. Nem olyan könnyű az! A zöldséges-szakma komoly tőkét igényel. A kapálás pedig komoly tudomány, s ezt mindenki tudja, aki csak egyszer is próbálta. Uraim, ne tegyék tönkre se a kezüket, se a hazai agrárgazdaságot. Inkább maradjanak meg újságíróknak! Legfeljebb a véleményük megint „hasonlítani fog a kormány szellemiségéhez”. Nem baj, mi már tudjuk, hogy ez merő véletlen lesz.

Úgyhogy mielőtt elhamarkodottan kapa-kasza után nyúlnának, olvassák el rejtvényszövegünket! Szerzője (1895–1949) – azon túl, hogy verseket és regényeket is írt – maga is újságíró: egyebek mellett munkatársa volt a Nagyváradi Naplónak, a Világnak, szerkesztette A Toll c. polgári lapot, 1945-tól pedig a Magyar Radikális Párt hetilapját, a Haladást. Nem csoda hát, hogy mély együttérzéssel ábrázolta az újságíró esendő alakját. Meg kell neki bocsátani, írja, mert nemcsak azoknak van joguk a bocsánatra, „akiknek a végzet vagy a véletlen átmenetileg hatalmat adott”. Igaz, szerzőnk még különbséget tudott tenni újságíró és az „újságírószerű lények” között. Ez utóbbiak azok, akik kultuszt csinálnak „nemcsak az oroszlánnak, de a hiénának is”. Persze, ezen sem kell felháborodnunk: lehet, hogy csak gyengék voltak biológiából.

Az újságíró


„Az újságíró, másfél évtizede minden jogos és bitorló hatalom próbaköve, hetyke lakkcsizmák és demokratikus fejeléscsizmák lábtörlője, kerületi és járási diktátor jelöltek bokszlabdája, akin a XIX. század átkos liberalizmusának szánt knock out-ban trenírozzák magukat – az újságíró, jelenkori történelmünk e szánalmas Chaplinje, akibe minden duhaj belerúghat, s fejéről minden piperkőc, minden egyenruha, minden cím és rang leütheti a horpadt Szidi-kalapot…

Az újságíró orvos, akinek nincs rutinja, akit ha álmából fölkeltenek, csakugyan nem tudja kívülről a leckét. Az újságíró orvos, akit pillanatról pillanatra a betegség ihlet meg doktorrá – és tragédiája, hogy rendszerint olyankor jut szóhoz, és cselekedethez, amikor a társadalmi gyógyítás okuláris professzorai mindent elrontottak. Az újságírót mindig későn engedik közel a beteghez – amikor már a professionisták kifogytak minden receptjükből, amikor már az Isten sem segíthet. Rábízzák, hogy a halál beálltát konstatálja, és aztán ráfogják, hogy ő ölte meg a beteget.

Az újságíró ügyvéd, afféle félbemaradt fiskális, az igazság, a jog, a tisztesség ősjogásza. Nem tudja kívülről a paragrafusokat, nem ismeri a szakaszok sikátorait… Az újságíró a dilettáns jogászt jellemző ügyetlenséggel, néhány félreérthetetlen, nüansztalan alaptörvény jegyében véd és vádol. Az újságíró védi az ember jogát az élethez, a kenyérhez, a fizikai és lelki önállósághoz mindenféle elterpeszkedett hatalommal és passzionátus erőszakkal szemben. Az újságíró vádat emel minden politikai, fegyelmi és gazdasági mértéktelenség ellen. Nem kíváncsi, mert nem búvárkodik a változó korok kódexeiben, hogy a hatalom milyen törvény alapján él vissza erejével, hogy az erőszakot milyen legális rendelet szentesíti: a dilettáns jog, az emberi jog pongyola »zugírásza« ő, szemben a körmönfont professzionistákkal, akik a kulturális stílussal megfogalmazott tételeikből rendszerint kifelejtik azt a mellékgondolatot, mely az emberre vonatkozik. …Az újságíró az emberi jog nevében tiltakozik az ősemberi vagy őserdei erkölcs ellen, mely a gyengéket kiszolgáltatja az erőseknek – nem tehet róla, hogy az ősember a legmodernebb hadászat fegyvereivel van fölszerelve, sőt, az őserdőnek sajtója is van, amelyben megtévesztő külsejű, újságírószerű lények csinálnak kultuszt – nemcsak az oroszlánnak, de a hiénának is.

Az újságíró, az emberi jog és az erkölcsi törvény nevében védi az igazságot és a gyengéket – és ámuldozik, amikor föleszmél a hatalmi jognak és az erősebb törvényének bilincseiben. Nem érti, miért jár büntetés azokért az igazságokért, amelyek nemcsak pillanatnyilag igazságosak…

Az újságírót, a dilettáns ügyvédet és ügyészt végzetszerűen utoléri a fogadatlan prókátorok sorsa. Valaki, akik ellen harcol, leggyakrabban azonban, akinek igazságáért egész testtel kiállt, elveri a port a hátán…

Az újságíróról általában rossz véleményük van a törvények alkotóinak, sőt a törvénytisztelő polgárnak is. Csakugyan, jártatja a száját, belebeszél, okvetetlenkedik. Viszont: szolgáljon mentségéül, hogy olyan csendesen, olyan észrevétlenül, olyan végtelen magányosságban senki sem tud meghalni, mint ő.

Nagy baj azért nem történik: másnap beállít a szerkesztőségbe egy fiatalember, és tovább jártatja a száját.”

???Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon