Skip to main content

Ázsiai játékok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Erre kedvezőek a lehetőségek, mert a külföldi üzletemberek már torkig vannak vele, hogy szedett-vedett diákok lekaszabolása miatt korlátozniuk kell jelenlétüket ezen az óriási piacon. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szeptember 18-i számának kulturális rovata méltatlankodik, hogy az „egység, barátság, béke” jelszavával rendezett vetélkedőnek csak némely üzemek és hivatalok szervezett csoportjai – no meg a forgatókönyvhöz igazodó „lelkesítő osztagok” – lehetnek a szemlélői, föl van háborodva, mert a színhelyek környékének lakói kollektíven felelőssé vannak téve arra az esetre, ha „történnék valami”, de ugyanezen lap ugyanezen számának gazdasági rovata egész másért kondítja meg a vészharangot. Fél, hogy a Hermes garanciaszüneteltetése miatt elkaparintják a német vállalkozók elől a sanghaji metró építésére szóló megrendelést. „Az NSZK-t és Norvégiát kivéve minden országban megszüntették már az állami garancia nyújtásának teljes tilalmát. A Bundestagban nem vitatják, hogy Kínában folytatódik az emberi jogok megsértése, de a képviselők egy része utal a javulás jeleire. A kínai vezetés ismét kész a nyitásra.”

E készség jelének tekinti az újságíró, hogy Kína „beadta a derekát a Kambodzsa-konfliktusban”. Tény és való: Kína megtette a maga hozzájárulását az ENSZ-nek főszerepet juttató rendezési tervhez. Engedett, és evvel két legyet ütött egy csapásra. Elérte, hogy Indonézia – több mint 20 évi szünet után – ismét diplomáciai kapcsolatra lépjen vele. Illetve: megteremtette az ázsiai sztálinisták összefogásának feltételeit. Óvatosan elhúzódott pártfogoltjai, a Vörös Khmerek mellől, mert rájött, hogy a Tienanmen téri vérengzés után Ázsiában még szigorúbban ítélnék meg Pol Pot „kőkorszaki kommunistáinak” támogatását. Rájött arra is, hogy Vietnammal – amely legyengült, s nem érdemes a Vörös Khmerrel sakkban tartani – ésszerűbb kibékülni, érdemesebb a pekingi és a hanoi politbüro megcsontosodott aggastyánjait (a phenjani vezetőkkel együtt ők Ázsia utolsó sztálinistái) a világnézeti közelség alapján összebékíteni.

A kambodzsai ellenállók értéke kisebb az Egyesült Államok szempontjából is. Washington átértékeli ázsiai politikáját. Negyvenévi ellenségeskedés után új alapokra fekteti kapcsolatait Vietnammal; csökkenti csapatait Japánban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken. Fokozatosan – nagyjában tíz esztendő alatt – kiüríti két nagy támaszpontját: Clark Bayt és Subic Bayt. Manilában örülnek is, nem is. Elhagyják az országot az idegen katonák. Ez jó. Eltávoznak a Fülöp-szigetek legnagyobb munkaadói. Ez kevésbé jó. Vagyis: közelegvén a Kambodzsa-konfliktus vége, veszít jelentőségéből az Egyesült Államok, Kína, az ASEAN-országok kommunistaellenes koalíciója.

Moszkvának – éppúgy, mint Afganisztán esetében – ezúttal is érdemes partnernek lennie a rendezésben. Vietnam fokozatosan elveszti stratégiai jelentőségét, ahogy mérséklődik a Szovjetunió szembenállása az Egyesült Államokkal és Kínával. Az amerikaiak kiürítik a Fülöp-szigeteken lévő támaszpontokat, a szovjetek kiürítik vietnami támaszpontjukat Cam Ranh öblében. Azt is kezdeményezték, hogy az afganisztáni példát követve Moszkva, Washington és Peking állítsa le a farkasszemet néző kambodzsai ellenfelek fegyverutánpótlását. Túl ezen, az oroszok csökkentik Vietnam gazdasági és katonai segélyezését, 1991-től pedig fokozatosan át akarnak térni a keményvalutában történő elszámolásra. Ez Vietnamot eddigi politikájának átgondolására kényszerítheti, Kambodzsa számára pedig végzetes. Ha nem lép be segítségével a Nyugat, záros határidőn, egy éven belül tönkremenést jelent.

Az összes partnerek számára kiutat ígér az ENSZ égisze alatt megvalósuló rendezési terv. Ennek lényege, hogy az ellenfelek beszüntetik az ellenségeskedést, s a nyugalomra ENSZ-alakulatok felügyelnek. Az ENSZ-csapatok csak az – ugyancsak ENSZ-ellenőrzés alatt megrendezett – választás után távoznak. A választásokig a szemben álló felek Nemzeti Tanácsot alakítanak, megteremtve az erők ideiglenes egyensúlyát. E tervnek csak a status quo, avagy – a szovjet támogatás, elmaradása esetén – a Vörös Khmer visszatérése a reális alternatívája. A szovjet pártolta Vietnam, a Vietnam pártolta Phnom Penh-i kormány ellen létrehozott nemzetközi koalíció támogatta a Vörös Khmert mint katonai ütőerőt, de valójában Pol Pot Kína embere. Washington embere Szihanuk, a volt uralkodó. Pontosabban: Kína támogatta és elfogadta Szihanukot is, de Amerika csak rossz lelkiismerettel támogatta Pol Potot, végső megoldásként pedig semmiképp sem hajlandó elfogadni. Szihanuk, a hajdani uralkodó ugyancsak együttműködik jelenleg Pol Pottal, akinek pribékjei öt gyermekét, 14 unokáját (és milliónyi honfitársát) végezték ki.

A kambodzsai ellenfelek Dzsakartában elfogadták az ENSZ rendezési programját. De legutóbbi, bangkoki konferenciájukon felugráltak az asztal mellől: nem tudtak megegyezni a Phnom Penh-i kormány küldötteiből, illetve a Szihanuk vezetése alatt álló három frakció emberiből álló Nemzeti Tanács összetételében. De újból összeülnek, mert sikerre vannak ítélve. Gyors sikerre. Azt akarják, hogy az ENSZ közelgő ülésszakán már a Nemzeti Tanács képviselője foglaljon helyet a Kambodzsa zászlójával díszített asztalnál.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon