Skip to main content

Batono Eduard régi-új szerepben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Grúzia


Sevardnadze politikai és katonai vezetése az elmúlt héten az orosz fegyverekkel újra legyőzött exelnök nyugat-grúziai szülővárosában, Zugdidiben ült össze. Gamszahurdia egykori főhadiszállásán azt vitatták meg, milyen sorrendben teremtsenek rendet a Grúziától kiváló tartományokban, a Szovjetunió sztálini korszakában létrehozott három autonómia – Abházia, Szamacsablo (Dél-Oszétia) és a főleg mohamedán grúzok lakta Adzsária – területén.

Tbiliszi ráadásul még a központtal „törzsi alapon” szemben álló Nyugat-Grúzia (Mengrélia) felett sem rendelkezik: a hegyi településeken a civilek közé keveredve bosszúszomjas merényletekre készülnek Gamszahurdia hátrahagyott hívei, akik kiválóan ismerik a nehéz terepet, és bizton számíthatnak a helyi lakosság támogatására. Nem sikerült elfogni a volt elnök óriási tekintélynek örvendő hadvezérét, Loti Kobaliát sem; ő katonáival együtt a szomszédos Abbáziába húzódott vissza Tbiliszi nyomása elől.

„A Mengréliában elkezdődött grúz–grúz partizánháborúba a Sevardnadzénak engedelmeskedő reguláris és rendőri alakulatok mellett némi meglepetésre máris bekapcsolódott a Mhedrioni, a grúz Nemzeti Gárda is, amely vezetőjével, a fegyveres bankrablás miatt több mint másfél évtizedet a Gulágon töltött Dzsaba Joszelianival az élen 1991 augusztusa óta meghatározó politikai szerepre tart igény Grúziában.

Csakhogy mostanában a számtalan tbiliszi politikai és katonai csoportosuláshoz hasonlóan a Mhedrioninak is kevés esélye van rá, hogy beleszóljon a grúziai események alakulásába. A II. János Pál pápa és Ronald Reagan után nemzetközi békedíjjal kitüntetett Sevardnadze mellett aligha juthatnak szóhoz: ő volt, az, aki az elmúlt hetekben – a szovjet rendszer és a szovjet birodalom békés lebontásáért neki változatlanul hálás – nyugati demokráciák feltétel nélküli támogatásával újra Moszkva uralma alá kényszerítette Grúziát. Méghozzá nem – akár nemzeti érdeknek is minősíthető – gazdasági okokból. Sevardnadzét a jelek szerint nem különösebben zavarja, hogy az energiaszükségletének 85 százalékát Oroszországból importáló Grúzia fővárosában immár két éve áll a legtöbb gyár, nincs fűtés, meleg víz és világítás, hogy a harmadik világ szintjére süllyedt ősi városban alig járnak a tömegközlekedési eszközök, mint ahogyan mindez Gamszahurdiát vagy a Gamszahurdia utáni interregnum főszereplőit, a volt elnök uralmának megdöntéséért Tbiliszi ősi belvárosát rommá lövető politikusokat sem nagyon izgatta.

Igaz, Sevardnadze, akit honfitársai grúz szokás szerint még a lemondását követelő kiáltványokban is „Eduard úrnak”, vagyis Batono Eduardnak hívnak, visszatérése után, 1992 első felében megpróbált valamiféle demokratikus vezetési stílust meghonosítani Tbilisziben, ahol a párt első titkáraként évtizedeken át Moszkva akaratának könyörtelen végrehajtója volt. A fordulat 1992 júliusában következett be, amikor a politikus elutasította az abházok kérését, hogy a dél-oszétiai válság időleges elcsitulásával kezdjenek tárgyalásokat a föderációvá alakulásról. A végzetes politikai, sőt morális hibának bizonyult elutasítás nyomán robbant ki a grúz–abház háború, és vált máig növekvő veszéllyé, hogy az alig kétharmad magyarországnyi köztársaság előbb-utóbb öt egymással hadakozó részre szakadjon: Tbiliszi és környéke, Mengrélia, Szamacsablo, Abházia és Adzsária területére. Sevardnadze e folyamat következményeképp ma csak fegyverrel képes megvédeni hatalmát, és csak véres polgárháborúval tudja megakadályozni, hogy az őrjöngő diktátorrá vált Zviad Gamszahurdia exelnök és vele a mengrél klán az ország élére kerüljön, a részékre szakadó Grúzia pedig megszűnjön létezni.

Nem csoda, hogy 1993 novemberében, Mengrélia visszaszerzése után most Abházia újbóli pacifikálása a terv. Sőt, már több is, mint terv, hiszen a Mhedrioni alakulatai Zugdidi városából máris az Inguri folyóhoz, Abházia és Grúzia természetes határához vonultak, és a hivatalos Tbiliszi, elsősorban maga Sevardnadze meghirdette az elszakadt autonómia fegyveres visszaszerzésének programját. Az első számú grúz politikust ebben változatlanul görcsös legitimációs kényszer vezeti – amit csak tovább erősít Abházia elveszítése meg az onnan elmenekült emberek, a Grúziában bolyongó, éh- és fagyhalálnak kitett grúzok megjelenése.

Zugdidiben a katonai vezetők úgy döntöttek, hogy a reguláris csapatok Tbilisziből és Kutaisziból is megindulnak az Inguri felé az Abháziából menekült grúzok önkéntes alakulataival és az orosz nehézfegyverzettel együtt. Szuhumiban, Abházia fővárosában pedig eközben még tart a kijárási tilalom, folyik a majdani abház nemzeti hadsereg alapjául szánt önkéntes alakulatok toborzása. A városban változatlanul alig van villany: a harcok beszüntetését célzó energiablokád, amelyet Moszkva ősszel mindkét féllel szemben elrendelt, az orosz geopolitikai érdekeknek behódolt Tbiliszire immár nem vonatkozik, a kulisszák mögött nemrég még támogatott Szuhumira viszont részlegesen még kiterjed. Abházia fővárosában ma sincs vezetékes víz, a városban csupán egyetlen kenyérgyár termel, és a gyárakban, üzemekben fizetés helyett élelmiszert osztogatnak a dolgozóknak. Nem nehéz megjósolni tehát, hogy a már idáig is mintegy nyolcezer ember halálát követelő grúz–abház háború újabb fejezete még az előzőnél is tragikusabb lesz.

Abházia után sorra kerülhet a Tbiliszinek makacsul ellenálló Szamacsablo, amelynek sorsa összefügg a Dél- és Észak-Oszétiát összekötő alagút másik végén már ideáig is súlyos emberáldozatokat követelő oszét–ingus konfliktus alakulásával. Nem kevésbé törékeny a béke Batumiban, az ott állomásozó orosz csapatok árnyékában egyelőre nyugodtnak látszó Adzsária fővárosában, ahol kemény kézzel tartja a gyeplőt a hercegi családból származó egykori kommunista, Abasidze elnök. A szeparatizmus helyi hívei már több merényletet hajtottak végre a karizmatikus politikus ellen, aki sokak szerint előbb-utóbb fel fogja váltani Sevardnadzét Grúzia élén.

Akármelyik is válik először fegyveres konfliktussá a már létező grúziai válsággócok közül, annyi bizonyos, hogy az Andrej Szaharov által egykor kis birodalomnak nevezett Grúzia jelenlegi helyzetét még jó ideig a Nyugaton egyre gyakrabban neoimperialistának nevezett orosz külpolitika érdekei határozzák meg.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon