Skip to main content

A reformvaucserek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Oroszország


Két választás zajlik Oroszországban: a helyhatósági és az, amelynek során ki-ki részvényre válthatja a „vaucser” néven ismert privatizációs ingyenjegyeit.

A lakosság immár nem fűz reményeket a politikai változásokhoz – vonták le a következtetést a gombamód szaporodó orosz politológiai központok a március 27-i helyhatósági választások csúfos kudarcából. Kirívóan kevesen szavaztak a 25 és 40 év közöttiek közül. Sok helyütt érvénytelen volt a választás. Például a kurgani terület egyes körzeteiben a felnőtt lakosság négy, Szahalin szigetén tíz százaléka járult az urnák elé, Csuvasföldön pedig minden ötödik állampolgár. Tomszkban az sem segített, hogy a szibériai nagyváros kormányzója kétóránként a tévé képernyőjéről könyörgött a nézőknek: ugyan fáradjanak már el a választókörzetekbe. A Gulág-birodalom egykori fővárosa, a távol-keleti Magadán polgármestere egy órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt fölajánlotta, hogy kívánságra házhoz viszik az urnát – de a városi duma egyetlen képviselőjét sem tudták megválasztani. A helyi vezetők kétségbeesése érthető: míg a most lezajlott forduló csillagászati költségeit a központi (föderatív) költségvetés állta, a 25 százalékos részvétel alatt maradt körzetekben esedékes új választásokat helyi forrásból kell majd finanszírozni.

Mint a posztszovjet térségben mindenütt, Oroszországban is a városokban kulminált a választói passzivitás, kivéve azt a néhány várost, ahol különös tétje volt a választók döntésének. Az Ukrajnával határos, csernobili robbanás sújtotta területeken például a lakosság elment, mert a mindmáig elmaradt kárpótlást várja el az új városi vezetéstől. Másutt viszont az volt a passzivitás oka, hogy húsznál is több jelölt pályázott, úgyhogy az átlagpolgár nemigen tudta megkülönböztetni egymástól őket. Az oroszországi reformok mintalaboratóriumának számító Nyizsnij Novgorod (volt Gorkij) polgármesteri székéért a liberális érők két kulcsembere – nemrégen még jó barátok – fordultak egymás ellen. Ország-világ előtt az állami vagyon szétlopásával vádolták egymást, végképp kiábrándítva ezzel a privatizációban csalódott embereket. A szélsőjobboldali Vlagyimir Zsirinovszkij választókerületében pedig a szélsőbaloldali populista Aman Tulejev képviselő vallott kudarcot, amikor a szélsőjobbos kollega stílusában megrendezett csinnadrattával akarta futtatni embereit.

A Merkator nevű moszkvai gazdaságtervező csoport egyik újabb jelentésében a „vaucserek” árverésének régiókra lebontott adatait vizsgálja. Az árverési „térképekről” a választási kampány során hangoztatott retorika nélkül világlanak ki a régi-új elit és az egyszerű állampolgár döntései. Az egy főre eső vaucserforgalom tekintetében márciusban az első 15 helyen álló közigazgatási egység között szerepel a harcosan liberálisnak ismert Szentpétervár, Moszkva, Szamara, Karélia, a szvordlovi, a cseljabinszki, a Nyizsnij Novgorod-i, a tyumenyi terület, valamint néhány „mérsékelten ellenzéki” (értsd: nem túl militánsan Jelcin-ellenes) régió. Ezeken a helyeken a lakosság részvényekre váltotta a vaucserek több mint felét, holott messze van még a júniusi határidő. A listán leghátul – ahol egyúttal a vaucserek árfolyama is a legalacsonyabb – a politikailag leginkább szélsőséges, reformellenes többségű körzetek kullognak: itt szavaznak a kommunista pártra és Zsirinovszkijra. Egyedül a reformpártinak ismert magadani terület lóg ki a sorból, nyilvánvalóan azért, mert ott nemigen tudnak mit venni az emberek a vaucserjeikért.

A hagyományosan tagolatlan Oroszországi Föderáció mintha most, a szemünk előtt kezdene bele egy egészen új, hosszú távra szóló tagolódásba. Azokban a régiókban, ahol van mit privatizálni, ahol a képzettebb és aktívabb városi lakosság nagyobb arányban él, ahol a helyi vezetés igyekszik kiaknázni az új lehetőségeket, s nem csupán régi hatalmát akarja konzerválni: ott felcsillant a gazdasági modernizáció reménye. Már csak amiatt is felülkerekednek a vegytiszta gazdasági szempontok, mert a decemberben elfogadott alkotmány gyakorlatilag lehetetlenné teszi a politikai önállósulást, s a központi költségvetés egyre gyakrabban tartja vissza a renitens régiók dotációját. Elhamarkodott következtetéseket persze nem szabad levonnunk. Noha cáfolhatatlan tény, hogy viszonylag széles rétegek válnak tulajdonossá, a további fejlődés attól függ, mennyire szabotálja továbbra is a vezetői középszint a politikai és gazdasági reformokat (és mennyit lop el abból, ami még ellopható).

A vaucserforgalom és -árfolyam havi listáin tartósan az utolsók között szereplő régiók lényegében visszafordíthatatlanul marginalizálódnak. A legjobb részvényeket ezekről a helyekről folyamatosan elszívják az „aktív” területek, s a megmaradó versenyképtelen ipart nincs mivel kompenzálni. Az agrárlobby és a vele szövetséges helyi elit jóval kényelmesebbnek tartja a kolhozrendszer konzerválását, semmint hogy elfogadja „a moszkvai piaci iniciatívák” kényszereit. S a régiók között egyre növekvő különbségek a jövőben újabb ellentétek okozói lehetnek Oroszországban.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon