Skip to main content

Litván pártok: liberális prognózis

Vissza a főcikkhez →


A legutóbbi parlamenti és elnökválasztás teljes politikai monopóliumot teremtett a posztkommunista Litván Demokratikus Munkapárt (LDMP) számára – állapította meg a Litván Liberális Unió tanácsadói csoportja, amely nemrég elemezte a Litvániában kialakult krízishelyzetet. A litván politikai pártok két ellentételes tendencia mentén különültek el: a totalitárius politikával szemben, a függetlenség mellett álltak, de hiányzott belőlük a konkrét politikai-ideológiai tartalom. Ezt a vákumot töltötték be a háború előtti romantikus ideológiák és a kommunista ideológia „humanizált” elemei. A liberális-demokratikus hagyomány hiányát a pszeudo-konzervatív hazafias koalíció és a pszeudo-szocialista munkáspárt pótolta, ám ezek a hamis formák magát a hiányt is eltakarták: létrehozásuk így még több nehézségbe ütközik. A pártok politikai programjai mindennek következtében elváltak a realitásoktól, nem tudnak egy valóságos társadalmi szerződést megalapozni: többnyire nem egyebek – vélik a liberális elemzők – mint individuális és csoportérdekeket szolgáló populista politikai munkafüzetek.

I. Hazafias Unió (Litván Konzervatívok): A tavaly év végén fölbomlott Sajudis utódszervezete. Landsbergis elnökletével arra törekszik, hogy az összes litván jobboldali pártot ellenőrizze. Populista szólamai közt még mindig vezet a független Litvánia követelése, az orosz kapcsolatok merev elutasítása. A szövetség magát a szociális háló egyedüli őrének tekinti, miközben a gazdasági feltételekre alig figyel. Rendkívül lelassítja a valódi jobboldali politikai erők kialakulását. Mind konzervatív, mind populista tendenciák vannak benne, de ha a Sajudis legszélsőségesebb elemei jutnak meghatározó szerephez, kiszoríthatják az Unióból a demokratikus szándékokat.

II. Litván Nacionalista Párt: A háború előtti litván nacionalisták által alapított párt utódszervezete. Viszonylag erős, mivel nagyszámú agrár-műszaki értelmiségit tömörít, szoros kapcsolatban áll a litván parasztszövetséggel. Mérsékelt nacionalista irányvonala ellensúlyozhatja a szélsőséges nacionalistákat.

III. Litvániai Kereszténydemokrata Párt: Nagy múltú, katolikus orientációjú politikai párt. Az ideológiai és programelvek háború előtti szellemre támaszkodnak, s a párt vezetőit egyelőre vajmi kevéssé zavarja, hogy ezek ma alig alkalmazhatók. A fiatalok körében a szekularizáció miatt alig van befolyása. Potenciális politikai jelentőségét korlátozza, hogy erősen függ a Hazafias Uniótól. Ha a katolikus egyház modernizálódik, az LKP-ből is válhat nyugati stílusú párt.

IV. Litván Demokratikus Munkáspárt: Posztkommunista párt, Litvánia életének minden szféráját uralja, elnöke a litván miniszterelnök. A 141 parlamenti helyből 70-et szerzett meg. Mint kormánypárt kimeríthetetlen szervezeti és pénzügyi eszközökkel rendelkezik. Nincs egyesítő politikai programja, csupán a korábbi pártnómenklatúra közös érdekei tartják össze, amelyek politikai nyelven fejeződnek ki. Ezért nem lehet rendes szociáldemokrata párt, csupán a volt kommunista párt modifikációja. A közelmúltban megindult a párt szétválása: az egyik szél, a radikális baloldal két héttel ezelőtt megalakította a szocialista pártot, a mérsékeltebbek egy része a kereszténydemokratákhoz áramlik, másik részük pedig a szociáldemokratákhoz és a Litván Centrum Unióhoz. E háromirányú metamorfózis után e párt ún. centrista erővé válik. A centrizmus azonban a litvániai viszonyok között nem egyéb, mint a kommunizmus transzformálódásának harmadik fokozata. Az evolúció a következő három stádiumban zajlott le: 1989-ben a Szovjetunió Kommunista Pártjából kivált a Litván Kommunista Párt; ez a Sajudis-korszakban átalakult a Litván Demokratikus Munkáspárttá, ebből centrista pártok formálódnak.

V. Litván Szociáldemokrata Párt: Az újjászervezett párt gyakorlati tevékenysége teljes egészében az LDMP-től függ: a parlamenti döntésekben a kormánypártot támogatja. Szoros kapcsolatban áll a szakszervezetekkel, ezzel próbálja befolyását növelni. Ha a párt vezetése fölmondja e rövidtávú pragmatizmust, és elkötelezi magát a következetes szocdem irány mellett, autentikus erő lehet.

VI. Litván Centrum Unió: Mint centrumerő, az átmeneti időszak organizációs egysége: a többpárti politikai rendszer kialakulása után ez a fogalom elvileg elveszti értelmét. Egyelőre mint a nemzeti mozgalmak moderátora pozitív szerepet játszik. Politikai pragmatizmusa, az ideológiai és programelvekkel szembeni közömbössége azonban nagymértékben akadályozza a többpártrendszer létrejöttét, az árnyékpolitika kialakulását segíti elő. Sem e szempontból, sem bázisát tekintve nem különbözik a Konzervatív Uniótól és a Munkáspárttól.

VII. Litvániai Lengyel Egység: Egyetlen nemzetiséget tömörítő párt, aktuális érdekeitől függően támogatja a kormánypártot. Szerepe a helyi önkormányzatokban lehetne, ezeket azonban az LDMP visszafogja.

VIII. Litván Liberális Unió: Új politikai párt, a kialakuló középosztály érdekeit a liberális elvek alapján igyekszik képviselni. A Magántőkés Szövetség bázisán alakult ki. Programja a minimális állam követelményén alapul, ami még a nyugati társadalmakban is ritkán érvényesíthető, így be kell látnia, hogy a liberális elvek egyelőre aligha jutnak közelebb a realitáshoz. Értékét csökkenti, hogy a szociális biztonság programját nem igazították hozzá a speciális litván feltételekhez. Teljes liberális kormányprogramja egyelőre nincs. Gazdasági elveinek megvalósítását a lassú privatizáció gátolja.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon