Skip to main content

Kalinyingrád? Königsberg? Karaljaucjus?

Vissza a főcikkhez →


Az elmúlt hetekben újból kirobbant a vita a történelem során többször gazdát cserélt kalinyingrádi terület jogállásáról. A Szovjetunió szétesése után a terület ugyanis elszigetelődött Oroszországtól, s az így kialakult enklávéra telepítették a Közép-Európából sebtében kivont csapatok elitalakulatait, aminek következtében Kalinyingrád környéke Oroszország legmilitarizáltabb övezete lett. A 15,1 ezer négyzetkilométeres területen 857 ezer őslakos él, s időnként legalább négyszázezer főnyi katona állomásozik. Bár a Kalinyingrád-kérdés ütőkártya a litván nacionalista ellenzék kezében (a területet minden valamirevaló litván lap „Kis-Litvániának” nevezi), akár a Kuril-szigetek kérdése az orosz patrióta „ellenzék” kezében, a kialakult helyzet nem minden litvánnak rossz: a kaunasi „Selma” cég zsíros megrendeléseket kapott, hogy megindítsa az építkezéseket a véglegesen itt letelepítendő alakulatok elhelyezésére. A Moszkvával folytatott tárgyalások vezetője kénytelen egyensúlyozni Moszkva és az ellenzék között: szerinte bele kell egyezni, hogy Oroszország tranzitterületként használja Kalinyingrád megközelítésére az országot, csakhogy – s ebben Litvánia most a Nyugat döntőbíráskodását várja – nagy tranzitpénzeket remél a területén áthaladó katonai és veszélyes szállítmányokért.

Az üggyel kapcsolatos hivatalos litván álláspontot Gilis litván külügyminiszter így fogalmazta meg nemrég: „Elismerjük Oroszország szuverenitását a kalinyingrádi terület fölött, s ebben kár kételkedni egyes litván politikusoknak. Az viszont más kérdés, hogy a balti államoknak együtt kellene gondolkodniuk az enklávé távlati sorsáról.” A részleteket a hivatalos közlemény persze nem tartalmazza: a balti államok azt szeretnék, ha Nyugat-Európa egyfajta cordon sanitaire-t hozna létre a Kalinyingrádot is magában foglaló sávban, hogy az Oroszország felől érkező veszélyt kivédjék, ami geopolitikailag (s remélhetőleg financiálisan is) rettentően felértékelné a Nyugat szemében a Baltikumot.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon