Skip to main content

Berlin és Berlin

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A korábbi években a központi költségvetés mindkét várost jelentős támogatásban részesítette. Nyugat-Berlin esetében a szövetség közvetlenül a költségek felét fedezte. 1990-ben a 26 milliárd márkás költségvetésből (a szintén 2 milliós Budapest költségvetése 70 milliárd forint) 13 milliárd Bonnból érkezik. 5 milliárd márkára rúgnak a különféle igazgatási és gazdálkodási bevételek, s másfélmilliárd márkát a hitelpiacokon vesznek föl.

A városban képződő adóbevételekből 6 milliárd márka maradhat helyben. Az adózási rendszer szempontjából Nyugat-Berlin egységes tartománynak számít. A NSZK-ban létezik egy horizontális, tartományok közötti kiegyenlítési rendszer, ahol a gazdagabbak „kiegyenlítési segélyeket” fizetnek a szegényebbeknek. (Az elmúlt negyven év alatt 69 milliárd márka került ily módon újraelosztásra. Különleges helyzete miatt Nyugat-Berlin nem volt tagja ennek a rendszernek.)

Létezik egy vertikális kiegyenlítő rendszer is, a községek, a tartományok és a szövetség között. A közös adókból a szövetség és a tartományok meghatározott arányban részesednek. A tartományok például a forgalmi adó 35, a jövedelem- és a társasági adók 50 százalékát kapják meg. A szövetségi adók – mint a fogyasztási adók, a vámok – a központi költségvetést illetik. A tartományoké pl. a jármű-, az öröklési és a vagyonadók, a községek pedig a telekadóval és az üzemi adóval rendelkezhetnek.

Nyugat-Berlin különleges státusa miatt közvetett támogatásokban is részesült, ami elsősorban az eszközök változatossága miatt figyelemre méltó. Külön törvényben kedvező feltételeket teremtettek mind a vállalatok, mind a munkavállalók részére – ami persze közvetve a városnak is előnyös. A vállalatok 7,5-15 százalékos beruházási juttatásban részesülnek, kedvezményes leírási kulcsokat használhatnak, a társasági adó 10-22 százalékkal kisebb, a személyi jövedelemadónak csak 70 százalékát kell befizetniük.

A német hatóságok már jelezték, hogy ezek a kedvezmények középtávon megszűnnek, bár Berlinben úgy érvelnek, hogy az egyesülés után a város költségei megugranak.

A kelet-berlini szabályozás egyöntetűbb. Ez év második felében a költségvetés 90 százalékát az állam adja. A második félév költségvetése csak 3,3 milliárdra rúg, s a legalapvetőbb feladatok ellátásához még másfél milliárdra lenne szükség.

Idén Nyugat-Berlinben a bevételének több mint kétharmadát, 18 milliárd márkát központilag, a város használhatja föl, 8 milliárdot a kerületek. Az összes költségből ötmilliárd márkát költenek szociális kiadásokra, zömében a kerületekben. A művelődésre fordított 2,4 milliárd többségét szintén a kerületek állják, a tudományra fordított 2 milliárdot viszont a város, mint ahogy a 2,5 milliárdos lakásgazdálkodási költséget s a 3,5 milliárdnyi belügyi költségeket is.

Kelet-Berlinben még nem állnak rendelkezésre az idei adatok, ismert viszont a kiadások jellege szerinti csoportosítás. A kiadások 18 százalékát fordítják bérre, a lebontott fal túloldalán mindez 30 százalék. Mintegy 30 százalékot beruházásra és állománymegőrzésre költenek, a kiadások felét pedig úgynevezett dologi kiadásokra lakbérek és tarifák támogatására, szociálpolitikára. Infrastruktúrafejlesztésre egy fillér sem jut.
















Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon