Skip to main content

Beszélő főnix

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Beszélőt éppen a megszűnés veszélye fenyegeti. Némi kintlévőség, több adósság, és a folyószámlán csak a törlesztésre elegendő pénz, meg talán a következő számra való…

Mi tagadás, volt már ilyen. Például 1983-ban, amikor a Nagy Imre-emlékszámot (kétszer is) majdnem teljes egészében elvitte a rendőrség. Akkori fejre állásunknál az olvasók segítettek ki a bajból, akiknek fontos volt, hogy a Beszélő legyen. (Jelentős összeget adott például egy mai politikai államtitkár.)

De volt már hasonló helyzetben az új folyam is, s meg kellett tanulnunk, hogy a piac keményebb dió, mint amilyen a politikai rendőrség. Nem könnyíti helyzetünket makacs függetlenségi törekvésünk sem, amellyel a tárgyilagos elemző hagyományokhoz igyekszünk hűek lenni, s amit több veterán szerzőnk is nehezen bocsát meg, miközben a szponzorok és hirdetők a Szabad Demokraták Szövetségével járó politikai kockázatot látnak bennünk.

Jól ismerjük a lap hibáit, szükségszerű, és egyáltalán nem meghaladhatatlan korlátait, s megvannak elképzeléseink arról, hogyan lépjünk át saját árnyékunkon. Csak hát nincs pénzünk. Ámde… A Demokratikus Charta tüntetésén egyetlen rikkancsunk, akinek a fővárosi tisztogatási düh is megkegyelmezett, meg a kedve sem ment el a választások után megcsappant érdeklődést tapasztalván, 300 példányt adott el a Beszélőből, annyit, mint a parlamenti és önkormányzati választás idején. S azért nem 400-at, mert annyit nem tudott kicipelni. A politikai érdeklődés újra növekedni kezd, s fontos, hogy a Beszélő tájékoztatni tudja az olvasót, méghozzá érdekesebben, kevesebb hibával, szemrevalóbb formában, mint eddig. Csak az a kérdés, hogy meg tudunk-e jelenni addig is a jövő héten meg az azután következő héten. A szerkesztők mindenesetre szerkesztik a következő számokat, a szedők szednek, a tördelők tördelnek. Sokoldalnyi jó kézirat vár megjelenésre.

Kedves olvasó, ha fontos Önnek, hogy a Beszélő legyen, akkor segítsen! Ne csak olvassa, hanem vásárolja is meg a Beszélőt, fizessen elő, s akár támogathat is, mint a régi időkben.

A támogatást az AB-Beszélő Kulturális Alapítvány számlájára kérjük.

Kereskedelmi Bank Rt.
1055 Budapest, Kossuth tér 18.
Számlaszám: 227-02906
Devizaszámlaszám: 401-2305-01-227

A támogatás összege az adóalapból levonható.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon