Skip to main content

Beszélő-hírek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kőszeg Ferenc: Könyvkiadói cenzúra Magyarországon c. cikkének II. részét – anyagtorlódás miatt – később közöljük.

A március 29-i házkutatások során elkobozták Tárkány Eszter[SZJ] vitacikkének kéziratát és egy fiatal olvasónk levelét gimnáziumáról. Minthogy nincsenek másodpéldányaink, kérjük t. szerzőinket, hogy írásukat ismét juttassák el hozzánk. Egyúttal – munkánk megkönnyítése érdekében – kérjük, hogy közlésre szánt írását a jövőben mindenki három példányban adja le belső munkatársaink címén, egy példányt pedig őrizzen meg.
Lapunk munkatársa, Kis János tavasszal három hónapos vendégprofesszori meghívásnak tett eleget Párizsban. Kisebb szemináriumokban a szovjet típusú rendszerek szociológiai problémáiról – az elit utánpótlásáról, a közvélemény formálódásáról stb. – tartott előadásokat.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon