Skip to main content

Röplap Budapesten

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Január első hetében az alábbi röplap terjedt el a fővárosban:

KI A SZAKSZERVEZETBŐL!

A szakszervezetek taglétszáma, a befizetett tagdíjak összege csökken. Rémületében a SZOT elhatározta, a tagdíjat egyszerűen levonatja a fizetésünkből. Egyetlen aláírás ellenében életünk végéig fizethetünk.

MILYEN A SZAKSZERVEZET?

Állítólag a mi érdekeinket védi – de a párt érdekét többre tartja a mienkénél. Állítólag demokratikus szervezet – de nem tűri, hogy tagsága beleszóljon a döntéseibe. Állítólag tömegmozgalom – de szervezeti felépítése az államigazgatás merev rendjét utánozza.

Vezetői a nagyüzemi munkásság, a teljes foglalkoztatottság védelmének szépen hangzó jelszavával – elsősorban a saját hatalmukat őrzik. Tisztségviselőit sem a munkavállalók, sem a munkahelyi vezetők nem veszik komolyan – joggal, hisz legtöbbjük semmit sem tesz, tehet választóiért.

MIT VÁRUNK A SZAKSZERVEZETTŐL?

– Védje érdekeinket – ne csak a SZOT és a kormány bizalmas tárgyalásain, hanem minden munkahelyen, minden műhelyben, minden hivatalban!

– Támogassa az önkéntes érdekvédelmi kezdeményezéseket, az azonos érdekű dolgozók összefogását!

– Követelje, hogy mindenki kapjon munkanélküli, átképzési vagy áttelepülési segélyt, aki a lakóhelyétől elérhető távolságban nem jut képzettségének és képességeinek megfelelő munkához!

– Követelje a sztrájkjog törvénybe iktatását! Támogassa a dolgozók jogos sztrájkjait!

– Harcoljon az állampolgári jogokért, az egyesülés és a sajtó szabadságáért!

MIÉRT VAGYUNK MÉG MINDIG SZAKSZERVEZETI TAGOK?

Kényelmességből, megszokásból, félelemből. Félelemre azonban semmi okunk. A szakszervezeti tagság nem kötelező, és ha ezrével, tízezrével lépünk ki, semmit sem tehetnek ellenünk.

A SZAKSZERVEZETEK 17 000 FÜGGETLENÍTETT ALKALMAZOTTJA A MI TAGDÍJAINKBÓL ÉL. A SZOT KÉT ÉS FÉL MILLIÁRD FORINTOS KÖLTSÉGVETÉSÉT A TAGDÍJAINK FEDEZIK.

A szakszervezet – a látszat ellenére – tőlünk függ! Kényszerítsük rá, hogy bennünket szolgáljon!

HOGYAN?

Az önkéntes tagdíjfizetés a szakszervezeti mozgalom százéves hagyománya. Tagadjuk meg a tagdíj levonására jogosító aláírást!

De ez nem elég. LÉPJÜNK KI A SZAKSZERVEZETBŐL! Alakítsunk érdekvédelmi bizottságokat!

A tömeges kilépés a jelenlegi szakszervezeti rend végét jelenti. A megrettent vezetés tárgyalni fog.

Követeljük az alapszabály gyökeres átalakítását, követeljünk új szakszervezeti választásokat! Válasszuk tisztségviselővé a magunk jelöltjeit!

A ROMLÓ GAZDASÁGI HELYZETBEN A MAGUNK ÉRDEKEIT CSAK MAGUNK VÉDHETJÜK MEG.

KI A SZAKSZERVEZETBŐL!
A röplap igen sok emberhez eljutott. Csepelről, Újpestről, Óbudáról kaptunk hírt arról, hogy ismerőseink és ismerőseink ismerősei levélszekrényükben találták a felhívást. Híre járt, hogy a rendőrök csipesszel kotorásznak a postaládákban...

A röplapozásra felfigyeltek a külföldi hírügynökségek is. A felhívás teljes szövege több külföldi rádió magyar nyelvű adásában elhangzott. A röplap kapcsán a The Wall Street Journal január 14-i száma, Solidarnosc for Hungary címmel foglalkozott a magyar szakszervezetekkel.

„Ha ez (ti. a röplap fölhívása) az első lépés egy Szolidaritás típusú szakszervezeti mozgalom irányába Magyarországon, ez nem tekinthető túl korainak. Legfőbb ideje annak is, hogy a nemzetközi munkásmozgalom befűtsön a SZOT-nak.” (Fordítás: MTI „C” – Bizalmas)

A röplap azt fogalmazta meg, amit a szakszervezeti tagok, a munkavállalók többsége gondol. Akár kezébe került az érintetteknek a röplap, akár nem: januárban igen sokan hagyták ott a szakszervezetet. Különösen értelmiségiek, főképp műszaki értelmiségiek döntöttek úgy, hogy nem vállalják tovább az értelmetlen tagságot. A tudományos kutatók – más értelmiségi csoportokhoz hasonlóan – önálló érdekvédelmi szervezet létrehozásán dolgoznak. Ugyanakkor az üzemekben nagy nyomás nehezedett a szakszervezeti tagokra. A bizalmiaknak (akik közül sokan maguk is kilépnének) feladatává tették, hogy a szakszervezeti bizottság által készített, személyekre lebontott terv alapján beszéljenek rá mindenkit, egyezzen bele, hogy a szakszervezeti tagdíját levonják a munkabéréből. A rábeszélés legfontosabb eszköze a szelíd fenyegetés volt: elterjesztették, hogy a várható leépítéseknél elsőként a kilépettek kerülnek sorra.

A kilépések száma mégsem alacsony. A múlt évben Nagy Sándor, a SZOT titkára a taglétszám évi 6500-7000 fős csökkenéséről beszélt (HVG, 1987. XII. 19.). A 168 óra február 6-i adásában a SZOT egy másik tisztségviselője azt mondta, a tagok 10 százalékának kilépésével számolnak. Ez szerény számítás szerint is 450 ezer embert jelent.

Abban a városban, ahol jelenleg a legnagyobb a „foglalkoztatási feszültség”, már a múlt évben röpcédulák tiltakoztak a munkanélküliség ellen. Bár az ózdi helyzet a sajtónak szinte divatos témája lett, s egy-egy írás azt is elismeri, hogy a válságot jelentős részben az Ózdi Kohászati Művek és a városi pártvezetés egyoldalú, irreális fejlesztéspolitikája okozta, a Borsod megyei rendőrség legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy kinyomozza a röpcédula-akció tettesét. Karácsonyi számában az Észak-Magyarország hírül is adta: letartóztatták Kristály András Gyula nyugdíjas munkást, aki Ózdon uszító röplapokat terjesztett. Nevére ezúton is felhívjuk az Amnesty International és más emberi jogi szervezetek figyelmét. A helyi rendőröknek pedig gratulálunk, hogy a maguk részéről, a szocialista humanizmus szellemében, megoldották a munkanélküliség problémáját. Ha az irodáikban még függ valahol egy Marx-portré, remélhetőleg egyszer csak leköpi őket.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon