Skip to main content

Biztonság vagy szabadság?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Kulin–Nagy-koalíció

Aranyszájú Kulin Ferenc már a választás első fordulóját követő napon – ismereteim szerint azóta sem cáfolt – látomásos szavakkal tudatta a világsajtóval, hogy a szocialisták és a szabad demokraták együttes kormányzása esetén „polgárháborús helyzet” várható. Rendszeres igehirdetései során azóta konkretizálta is vízióját: az MSZP és az SZDSZ koalíciója esetén fenyeget „a népi-urbánus ellentét felújulásának” veszélye. Ha netán valaki nem értené: abban az esetben, ha a liberálisok belépnek a kormányba, olyan zsidózás lesz itt reggeltől estvélig, hogy csak na. A jó öreg Immanuel Kant mondotta egykor, hogy a prófécia kiváltképp akkor bizonyul igaznak, ha a jövendőmondó maga is tevékenyen közreműködik jóslata megvalósításában.

Kulin becsületére legyen mondva: mindent megtesz e népi-urbánus polgárháború elkerülésére. Más kérdés, hogy ehhez a legjobb eszköznek az MSZP melletti propagandát tekinti. Inkább Buci Maci kerüljön kormányra, csak a szabad demokraták ne! Aki magyar, az a szocikra szavaz! Azt gondolom, nem csak a lélekbúvárokra tartozik a kérdés, honnan ez a lefojtott ellenszenv, de ezt most hagyjuk. Fontosabb látni, hogy az ötven százalék feletti MSZP-győzelem melletti propagandában milyen példás együttműködés (hogy ne mondjam: koalíció) jött létre az MDF-es frakciófőnök és a rettenthetetlen Nagy Sándor között, aki a koalíciós tárgyalások elengedhetetlen feltételének tekinti, hogy – mondjuk – Kuncze Gábor élő televíziós adásban kipucolja Horn Gyula cipőjét.

A Kulin–Nagy-páros áldásos tevékenysége ugyanakkor jelentősen hozzájárulhat a politikai helyzet pontosabb értékeléséhez. És ez nem tréfa. Mert még a magukat szabadelvűnek tekintő értelmiségiek körében is sűrűn hallhatók olyan nézetek, amelyek „természetesnek” tekintik az MSZP és az SZDSZ szövetségét. Kulin és Nagy propagandája talán segít érzékeltetni, hogy a szabadelvű és a szocialista javaslatok között valóban érdemi és fontos különbségek vannak.

Sokan gondolják pl. nálunk, hogy az MSZP – többek között – a gazdasági és szociális biztonság ígéretével nyerte meg a választókat. Rejtvényszövegünk szerzője (1899–1992), századunk liberális gondolkodásának klasszikusa, arra figyelmeztet, hogy a biztonság olyan „jószág”, amelyet mindig csak meghatározott csoportok számára lehet biztosítani, ígérgetése azonban a biztonsági igények fokozatos növekedéséhez vezet. Így pl. sejthető, hogy az MDF osztogatósdija nagymértékben hozzájárult a biztonság felértékeléséhez, közvetve tehát az MSZP sikeréhez. Ám az is feltételezhető, hogy a szocialisták ígéretei szintén a biztonság inflációjához, mindenáron való követeléséhez vezetnek. S nem kizárt, hogy valaki újra rájön arra, hogy egy módja azért van a biztonság általánosságának, s ez a kaszárnyák biztonsága.

Nem árt tehát, ha tudják az emberek, hogy vannak más értékek is. Biztonságot, ígérni ugyanis nemcsak a rózsaszín szocialisták tudnak.

Biztonság vagy szabadság?


„A szabadság bármely más formájának előfeltételét képező gazdasági szabadság nem lehet azonos a gazdasági gondoktól való megszabadulással, amit a szocialisták ígérnek számunkra, s amire úgy lehetne szert tenni, ha egyúttal a választás szükségszerűségét és hatalmát is levennénk az egyén válláról; ez csak a gazdasági tevékenységünk olyan szabadsága lehet, amely a választás jogával együtt elkerülhetetlenül magával hordja e jog kockázatát és felelősségét is. (…)

A biztonság követelménye csak az igazságos bér követelményének más megfogalmazása. Egy adott jövedelem biztonságát azonban nem lehet mindenkinek megadni, ha engedélyezni akarjuk a foglalkozás megválasztásának bármiféle szabadságát. S ha csak egyes embereknek adjuk meg azt a biztonságot, akkor mások rovására osztunk privilégiumokat, akiknek biztonsága ezáltal szükségképpen csorbát szenved. S bár az elvárások ilyen általános garanciáját gyakran tekintik elérendő eszménynek, megvalósítását mégsem kísérlik meg komolyan. Ehelyett folyamatosan és részlegesen nyújtják ezt a fajta biztonságot, egyszer ennek, másszor annak a csoportnak kedveznek, s így folyamatosan egyre bizonytalanabb helyzetbe kerülnek azok, akik kimaradnak az osztásból. Nem csoda hát, hogy a biztonság privilégiumának értéke folyamatosan növekszik, követelése egyre sürgetőbbé válik, míg végül semmilyen ár sem tűnik túlságosan drágának érte, beleértve a szabadság feladását is. (…)

A politika egyik alapvető célja kétségtelenül az, hogy megfelelő biztonságot nyújtson a súlyos nélkülözésekkel szemben, és szűkítse a meghiúsuló erőfeszítések és az ebből fakadó csalódások elkerülhetetlen okainak körét. Ám ha azt akarjuk, hogy ezek az erőfeszítések sikerhez vezessenek, s ne számolják fel az egyéni szabadságot, akkor a piacon kívül kell megteremtenünk a biztonságot, a versenyt pedig hagynunk kell korlátozás nélkül működni. Bizonyos mértékű biztonság lényeges a szabadság megőrzéséhez, …s bár ez olyan igazság, amit sohasem szabad szem elől tévesztenünk, nincs végzetesebb dolog, mint az a szellemi vezetőink körében jelenleg uralkodó divat, hogy a biztonságot a szabadság rovására dicsőítik. Fontos, hogy újra megtanuljunk őszintén szembenézni a ténnyel: a szabadságnak ára van, s szabadságunk megőrzése érdekében mint egyéneknek készen kell lennünk a legsúlyosabb anyagi áldozatok meghozatalára is. Ha meg akarjuk őrizni a szabadságot, el kell fogadnunk azt a meggyőződést, ami Benjamin Franklin megfogalmazásában egyéni és nemzeti életünkre egyaránt vonatkoztatható: »Nem érdemelnek sem szabadságot, sem biztonságot azok, akik lényegi szabadságukat feladnák egy kevés átmeneti biztonságért.«”

???

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon