Skip to main content

Bolsevik antiszemitizmus

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Berecz János felemeli a szavát…


Az urak mintha kezdenének magukhoz térni. Az egykori híradósok a legdörzsöltebbek. Hetente alapítanak egy újságot, s mindegy, hogy mi van bennük. Elég, ha nagy fotókat közölnek a jeles szerkesztőkről, akik kimerítő tájékoztatókon ecsetelik szenvedelmeiket, ostorozzák utódaikat. Próbálná meg a Híradó ezután, hogy ne adjon bőséges beszámolót e sajtótörténeti eseményről. S ad is. Így aztán ismét tudhatjuk, hogy az objektivitásnak feltétlenül kicsiny bajuszkája van.

Miután pedig magukhoz tértek, azt is láthatjuk, hogy derék legények ők: miközben tanultak egyet s mást, mégsem felejtettek semmit. Az „új demokraták” valóban nóvummal álltak elő: eddig nem tudtuk, hogy egy demokrata ennyire és főleg: így érdeklődik a cigányok problémái iránt. Az Új Magyarországnak marad hát a régi téma, igaz, frissítenek, még ha egy öreg harcossal is. És ezzel lelepleződik a „rejtély”, hogy az egykori párttitkárokból hogyan lettek kommunistafaló újságírók. A kommunisták ugyanis csak a kényszerű köretet adták: az ő foguk másra fájt. Rejtvényszövegünk, az orosz forradalom egyik vezetőjének írása mutatja: azért, mert kommunista az ember, még nyugodtan mutathat tartós érdeklődést a „zsidó problematika” iránt.

Franka Tibor az átmentett hírharangban imigyen fordul az ő Berecz elvtársához: „Mivel Kádár saját hatalmának féltése miatt nem állt ki Nagy Imre mellett, a halálos ítéletet végrehajtották. Ezzel formált medret a megtorlásnak. Viselkedése tehát sokban hasonlatos olyan zsidó kommunistákéhoz, mint Rákosi, Gerő, Péter Gábor meg a többi megtorlóé voltak, noha nem szerette őket.” Nagyszerű nyitó kérdés: ha sikerült volna nyelvtanilag is rendbe rakni, akár taníthatnák az újságíró-iskolákban. Tömör, sokértelmű, rejtélyes. Megtudjuk, hogy ki kicsoda, s azt is, hogy mi a gonoszság mércéje. Ezután Berecznek már nincs sok dolga. „Kádár különösebben nem zsidózott.” Így: különösebben. A kérdés ugyanis csak az, hogy ki zsidózik nagyon (szalonképtelenül). Mert amúgy, „nem különösebben” persze „mindenki zsidózik”.

Ha meg nem zsidózik, akkor zsidó. Innen lehet tudni. Berecz: „Engem különösebben [tessék, már megint!] nem érdekel, hogy ki a zsidó és ki nem, de azt gyomorfordítónak tartom, ha három ember közül véletlenül kettő zsidó, és az a kettő azonnal összefog, akármiről is legyen szó…” Na ja, akinek kényes a gyomra! Csak azt szeretném tudni, mit kellene csinálnia „annak a kettőnek”. Egy kicsit zsidózzanak ők is, már csak a békesség kedvéért? Ez még nem minden: „ha… azt hangoztatják, hogy antiszemiták vagyunk, akkor fölemelem a szavamat, és akkor én is antiszemita leszek az ő szemükben.” Értjük mi, értjük: még arra is jogot formálnak (na kik?), hogy ők döntsék el, hogy ki antiszemita. Azért mi óvnánk Berecz elvtársat, s szépen kérjük: ne emelje föl a szavát. Még a végén miket gondolnának. Inkább mi is ideírjuk, csupa nagybetűvel: BERECZ JÁNOS NEM ANTISZEMITA!

Bolsevik antiszemitizmus


„1923 és 1926 között, amikor Sztálin Zinovjevvel és Kamenyevvel együtt a »trojka« tagja volt, még igen óvatosan és titokban pengettek csak antiszemita húrokat. Különösen gyakorlott szónokok (Sztálin már akkor is munkatársai ellen dolgozott) azt mondták, hogy a Trockij-követők »kisvárosi« kispolgárok, anélkül hogy pontosan utaltak volna származásukra. A valóságban ebből egy szó sem volt igaz. Az ellenzék soraiban a zsidó értelmiségiek százalékaránya semmivel sem volt nagyobb, mint a pártban vagy a hivatali apparátusban. (…) De ugyanúgy, mint a csalók és sikkasztók elleni perekben később, abban az időben, amikor a bürokratikus apparátus az ellenzéket száműzte a pártból, szándékosan hangsúlyozták olyan zsidók nevét, akik általában mellékes és másodrendű szerepet játszottak. (…)

Miután Zinovjev és Kamenyev az ellenzékhez csatlakoztak, a helyzet radikálisan romlott. Ez az alkalom kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy azt lehessen mondani a munkásoknak, az ellenzék élén három »elégedetlen zsidó értelmiségi áll«. Sztálin vezetése alatt Moszkvában Uglanov és Leningrádban Kirov szinte teljesen nyíltan képviselték ezt a vonalat. Azért, hogy a munkások számára még világosabbá tegyék a »régi« és az »új« irányvonal közti különbséget, a feltétel nélkül vonalas zsidókat is eltávolították a párt- és a szovjetrendszer egyéb felelős pozícióiból. Nemcsak vidéken, de Moszkvában is, a gyárakban egyértelműen antiszemita jellegűvé vált az ellenzék elleni hajsza. Sok agitátor nyíltan hangoztatta: »A zsidók a felforgatók.« (…) 1927 második felében az antiszemita agitáció teljesen gátlástalan jelleget öltött. A jelszó: »Üsd az ellenzéket«, gyakran ugyanolyan értelmű volt, mint a régi jelszó: »Üsd a zsidót, mentsd meg Oroszországot.« A dolgok odáig fajultak, hogy Sztálin kénytelen volt nyomtatásban megjelent nyilatkozatot adni, amelyben kijelentette: »Nem azért harcolunk Trockij, Zinovjev és Kamenyev ellen, mert zsidók, hanem mert az ellenzékhez tartoznak« stb. Politikusan gondolkodó ember számára már akkor is nyilvánvaló lehetett, hogy ezek a tudatosan kétértelmű szavak valójában az antiszemitizmust táplálták. »Ne felejtsétek el – az ellenzék vezérei zsidók.« Ez volt Sztálin nyilatkozatának a jelentése, amit természetesen minden szovjet újság közölt…”

???
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon