Skip to main content

Bűnbaklövés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


XXXIV.

Unalmas ez a téma sokaknak,
Vagy pláne sértő is nem egyre.
De a szegénység zsörtöl egyre,
Bosszús, rebellis, csúnya szerzet,
Könnyen csípősre jár a nyelve,
S ha szólni nem mer – gondol egyet.

És magára húz egy bőrkabátot helyszínbiztosítás közben, hajnalban 4 óra 50 perckor, rablás után. Január van, ez évi hideg. Elfér a téliesített rendőregyenruha alatt a farkasbunda bélésű félkabát, drága, nappacucc – a profik egy halommal vittek belőle. Mentheted az irhádat! Csak ne a zálogházba, mert ott kutyába veszik az ilyet. Ötezret megér a jószemű becsüsnek a majd hússzoros árú áru. Mit érdemel az a bűnös, akinek a zálogcéduláját a kezemben tartom.

Elsőrendű vádlott: 1 év felfüggesztett börtönbüntetést.

Másodrendű vádlott: 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést.

Tettüket megindokolni nem tudták. Enyhítő körülmény: részletes beismerő vallomás, őszinte megbánás, kiskorú gyermek. Súlyosbító körülmény: a bűnüldözésre hivatott szerv tagjaiként loptak; a rendőrség (lásd fent) lejáratása.

CXIX.

Ha ezt tanulják – semmi vész!
Megtiltok minden egyebet!
A hogy credo igen nehéz:
Nem bírják azt a gyerekek.
Még itt e hosszú köpönyeg –
Felét letépem őnekik:
Vehetnek érte perecet.
(Ilyen suttyók azt kedvelik!)

Az V. Ker. Rendőrkapitányság hosszúkás termében kétszáz rendőr feszeng. Üde színfolt a katonaegyenruha talányos zöldje. A Főv. Bíróság katonai tanácsa előtt két civil.

Dr. Mészáros Károly hadbíró alezredes.

– Bíró úr! Miért volt szükség erre a nyilvános helyszíni tárgyalásra?

– A nyilvános helyszíni tárgyalás nem ritka dolog a bíróságok tevékenységében, ezt a korábbi években is alkalmazta a bíróság. Szerepe a rend és a fegyelem megszilárdítása a testületen belül.

– Most azonban a helyszín nem a szőrmebolt. Előfordult máskor is, hogy a rendőrségen tartanak tárgyalást?

– Ebben az évben ez volt a második ilyen alkalom. Itt a helyszíni tárgyaláson a vádlottak társaik előtt lesznek felelősségre vonva, hogy… ejnye, ejnye? Hát ide jutottam a jogellenes magatartásom miatt (!).

– Kinek jutott eszébe, hogy rendőrségnél is alkalmazzák a katonaságnál jól bevált módszert?

– A most tárgyalt ügynél kifejezett kérése volt a kerületi parancsnoknak, hogy a bíróság itt ülésezzen.

– Ezek szerint a parancsnok attól tart, hogy az állományában máskor is előfordulhat hasonló eset?

– Valószínűleg ez volt a motiváció, hiszen az ilyen esetek rendkívül rossz fényt vetnek a rendőrségre.

– Főleg fiatalok ültek a padokban.

– Valóban a gyakorló rendőrök voltak itt, tehát akik még kísértésbe eshetnek.

– A vádlottaknak van joguk tiltakozni ez ellen a procedúra ellen, hiszen ők már nem is rendőrök? Ha a parancsnok arra vágyik, hogy fegyelmezettebb legyen a testülete, az egy nemes törekvés – de miért kell ezért megszégyeníteni két embert?

– Hogy a bíróság hova tűzi ki a tárgyalást és mikorra, ezzel szemben senkinek nincs fellebbezési jogosultsága. A vádlottak személyiségi joga ezzel nem csorbul, hiszen a parancsnok máshova is kirendelheti az embereit, legyen bárhol az a tárgyalás. Annyiból talán a vádlottaknak „kellemetlenebb”, hogy a szolgálati helyükön kell a tettükért felelniük, de hát ez nem befolyásolhatja őket, és nem is érezhetik azt, hogy őket esetleg megszégyenítik, mert ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat gyakorolhatják itt is.

– Azt azonban elismeri, hogy a lélektani hatás mégiscsak más akkor, ha kétszáz egyenruhás szempár mered a hátamra, mintha kíváncsi nénikék szörnyülködnének mögöttem. Én úgy láttam, hogy a vádlottak kifejezetten elégedettek voltak az ítélettel, sokkal rosszabbra számítottak.

– Érdekes volt valóban, hogy az elkövetők szinte „rásegítettek” a bíróság munkájára, hiszen maguk mondták el, hogy ilyen jellegű cselekményt elkövetni nem éri meg… és hogy okuljanak a társaik az ő példájukon. Olyan érzésem volt, hogy szinte örültek a vádlottak, hogy ezt elmondhatták.

– Nem tudom, Ön hogy van vele, de bennem ez kellemetlen asszociációkat kelt.

– Hangsúlyozom, hogy a bíróság előre figyelmeztette a vádlottakat, hogy joguk van meg se szólalni, megtagadhatták volna a vallomást, de nem ezt tették.

– A nagy nyilvánosság számára kissé nehézkes okulni a példájukon, hiszen a rendőrség épületébe beléptetik az embert, és rendőri kísérettel közlekedhet csak.

– Ez nem jelenti azt, hogy aki be akar jönni, az nem jöhet be, de valóban nem mozoghat olyan szabadon, mint a bíróságok épületében, mert itt biztonsági szabályok vannak.

– Elképzelhető az az eset, hogy egy polgári személy rendőrgyilkosságot követ el, és a tárgyalás helyszíne egy rendőrkapitányság lesz?

– Hát… elvileg igen. A polgári bíróságnak is joga, hogy meghatározza a büntetőeljárás helyszínét.

XIV.

Bűn nyomja lelkem, jól tudom,
De Isten, nem kívánja vesztem,
Hanem, hogy járván jó uton
Sok régi vétkem mind levessem;
Ő látja vergődő szívekben
A bűn okozta mardosást,
S ha vétkét szánja-bánja lelkem,
Nagy irgalmában megbocsát.

– Egy évet és három hónapot szolgáltam. Ők úgy írták be a jegyzőkönyvbe, hogy törekvő vagyok, pedig a munkám, ahhoz képest, hogy mennyi ideje voltam rendőr, nagyon jó volt szerintem. Először úgy kezdtem, hogy nem volt más, aztán a végén megszerettem a rendőrmunkát. Aki írta rólunk a jellemzést, nem is ismert bennünket.

Hogy mondjam… én tényleg szégyellem, hogy a rendőrségre ilyen szégyent kellett hozni. Nem kívánom senkinek, amit én itten átéltem. Nem mutattam én ki itthon, hogy most ettől szenvedek, de belül nagyon tönkrementem.

…én már le akartam venni a dzsekit, csak addigra jött az egyik alkalmazott, és így rajtam maradt. Betettem a szekrénybe, a Laci pedig a zálogházba.

– Megmondták nektek, hogy hol lesz a tárgyalás?

– Semmit nem mondtak meg előre, hogy hol lesz megrendezve, meg hogyan lesz, egy idézést kaptunk. Szerintem a kapitány nem is rendelheti be szolgálatból az embereket, így is kevés a rendőr. Én még ennyi rendőrt életemben nem láttam, talán amikor a pápa itt volt, akkor.

– Te mit gondoltál volna arról a két srácról, ha te ülsz mögöttük?

– Azt hogy nagy hülyék. Van aki okosan csinálja, és nem bukik meg. Mikor csak gyűltek-gyűltek a rendőrök, én azt hittem, ebből ketrec lesz, hogy biztos példát akarnak statuálni. Egyszer beszéltünk az ügyésszel, ő mondta, hogy mivel védekezhetünk.

– Az ügyész?

– Igen.

– Miért nem volt védőtök?

– Már nem voltunk rendőrök, ezért nem rendeltek ki hivatalból, pénzünk pedig nem volt ügyvédre.

– Haragszol valakire?

– Egy őrnagyra, mert mikor elvittek, az asszony bement hozzá, hogy kérjen valami felvilágosítást, és nem mondott neki semmit… Úgyis leszereltem volna magamtól. Amikor én elkövettem ezt a lopást, már nem tudtam úgy eljárni a bűnözőkkel, ahogy régebben.

Nem azért megy el az ember rendőrnek, hogy rosszat csináljon, de úgy látszik, ilyen is van, rosszat is lehet csinálni, nemcsak jót.

CXXIV.

Lesz tán, ki fennakad azon:
Mért húz feléjük a szívem?…
Igaz hitemre mondhatom,
Hogy anyjukat nem ismerem!

(Az idézetek Villon Nagy testamentumából valók Mészöly Dezső fordításában.)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon