Skip to main content

Csak a hadsereg ugyanaz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Amikor múlt év márciusában a Tito képével is ékesített Vörösmarty-kultúrházban megalakult a Horvátországi Magyar Néppárt, M., a Vajdaságból Eszékre települt fiatal lektornő nem gondolta, hogy a Baranya-háromszögben alig egy évvel később esztelen háború tombol, ő pedig öreg Volkswagenjén átmenekül Magyarországra.

Névtelen, mert ez itt névtelen történet.

Bort ittunk akkor a pártalakítás sikerére Vörösmarton, koccintottunk G.-vel is, aki augusztus végén ugyancsak átmenekült, s azóta egyik városból a másikba költözik titokban, mert az odaátról csordogáló hírek szerint komoly vérdíjat tűztek ki a fejére, ő pedig fél, hogy utána jönnek.

De ittunk a változásokra K. Gyurival is, vele már később, idén áprilisban, pár nappal a szerb, húsvét után és G. öreg pincéjében, alul zöldhagymát haraptunk a zsíros kenyérhez, s K. Gyuri azt mesélte, nemrég Kórógynál fegyveres csetnikek keltek át a Dunán, s géppisztollyal fenyegették a kocsmában sörözgető férfiakat. Mondván, halomra lövik őket, ha ők is Horvátország függetlenségére szavaznak.

Arra szavaztak. Pedig akkor már Knínnél és Borovo Selónál megjelentek az első barikádok. Pakrácon pedig elestek a lassan érő háború első halottjai, de a Jugoszláv Néphadsereg tankjai még nem álltak ott a batinai Duna-hídnál, a monumentális emlékmű alatt, amit Julkáról, a partizánlányról mintáztak állítólag. Pedig Julkát gyűlölték azon a környéken, mert tudták, és nem feledték, hogy a háború végén saját kezűleg végezte ki az összefogdosott magyar férfiakat, miután megkínozta őket.

De ez más történet. Csak a hadsereg ugyanaz.

– És a hadsereg most is kommunista. Tele szerb és montenegrói főtisztekkel – mondta K. Gyuri már júniusban, amikor a tankok is ott álltak már Batinánál.

Eszéken, a Dráva Szálló mellett a falon pedig olyan, felirat vörösödött otromba betűkkel, hogy

VOJSKO NE PUCAJ V NAROD!

Hadsereg, ne lőj a népre!

S a hadsereg akkor még nem lőtt, csak készülődött.

Eszék fölött szúnyogirtót permetező repülők szálltak a vadászbombázók helyett, lent az utcákon zászlókat lobogtató tömeg, tülkölő autók, fiatal srácokkal köröző motorok, a Dráva-part éttermeiben tánczene. Ünnep.

Zágrábban Tudjman elnök pár órával korábban jelentette be Horvátország függetlenségét.

M., a lektornő pedig titokban pisztolyt szerzett magának, s azt mondta, fél.

K. Gyuri nem félt, de fegyverekkel aludt otthon. Aztán használta is őket később, már augusztusban, amikor a hadsereg páncélosai mögött szerb fegyveresek szállták meg a Dráva-szöget.

– K. Gyuri meghalt – mondta már ideát a lektornő.

– Kétségkívül lehet beszélni a polgárháború veszélyéről – magyarázta még áprilisban Jovan Cvitkovic, a HDZ eszéki területi elnökhelyettese –, de a szerb lakosság többsége nem harcolna ellenünk. Mi itt békében éltünk egymással, s velük együtt a törvényes megoldás hívei vagyunk.

– Csak aztán mi lett? – kérdezte az Ulmból hazatelepült asszony. – Este teherautók és buszok jöttek át a Vajdaságból, s elvitték a szerbeket. Akkor mi már tudtuk, hogy jönnek és lerohanják a falut. Mert így történt mindenütt. Akkor menekültünk mi is. Közvetlenül Eszék mellől. És nem is egyenesen, mert a főutakon nem lehetett.

Az Ulmból jött asszony egyébként a Gardénában dolgozott húsz évig, s csak nyugdíjasként települt haza a falujába. Most visszamenne Németországba, csak a lányáért aggódik, aki családostul bent rekedt Eszéken, s nem tudja, mi van velük. Pedig az Adriára készültek augusztusban. Helyette ő Magyarországra keveredett, egy panzióba, mert még van egy kis pénze, s nem akar mások nyakán élni. Innen pedig naponta tudja hívni a lányát. Egyszer majd csak jelentkezik.

– K. Gyurit Pélmonostoron lőtték agyon – mondta a lektornő. – Menekülőktől hallottam.

Egy parkban ültünk. A fák között üres autók, a padokon más menekültek. Köztük a három mogorva srác is, akik egy lerobbant furgonnal szöktek a félig lebombázott Vukovárról, s földutakon menekültek Magyarország felé, hogy egy kukoricás meg répaföld között guruljanak át a zöldhatáron.

Mások traktorral jöttek, egyenest a mezőről vagy gyalog, mint az a nyugdíjas házaspár, akik a karjukon egy-egy kosárral sétáltak át a szabolcsi Dráva-hídon, aztán leültek a betonszegélyre, s várták, hogy értük jöjjenek a határőrök. Úgy segítették fel őket a terepjáróra, mert mint mondták, ötven kilométert és másfél napot gyalogoltak.

S gyalogolnak azóta is. Ma éjszaka – október 1. – Kórógyról ismét százhúszan keltek át a határon. Ők voltak az utolsók, s csak nyolc idős ember maradt a faluban. Őrizni a romokat és a halottakat, akiket már nem volt idejük eltemetni, mert az utolsót már a templomtoronyból lőtték ki. És ő volt az őr.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon