Skip to main content

Egy hűtőszekrény és egy 40-es égő

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Az energiapolitika csapásirányai


Hétfőn, március 21-én munkásgyűlést tartottak a százhalombattai egységben; a közönség ingerülten értesült a rájuk váró energiapolitikái csapásirányról, és képtelen volt átérezni, hogy – legalábbis a kormány képviselői szerint – luxusháztartást vezet.

Vezérek tiltakozása


De március 11-én a Villamosenergiaipari Társaságok vezető testülete is védelmébe vette munkavállalói 43 filléres energiadíját. Tehát az állami vállalatvezetők a tulajdonos, a kormány tervezett intézkedése ellen foglaltak állást.

Ugyanaznap a közlékeny ex-pénzügyminiszter egy, az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) működéséről rendezett konferencián kijelentette, hogy többek között azért fogadta el novemberben az energia csupán 6%-os forgalmi adóját, mert ez infláció mérséklési szempontból kapóra jött. Tudott arról ugyanis, hogy az MVM Rt. áremelést tervez. Tehát az MVM Rt. már régóta fontolgatta, hogy emeli a háztartási villamos energia árát, a mostani kormánytervezet pedig ezt kötötte össze a takarékossági retorikával és a munkavállalói kedvezmények megnyirbálásával.

Az állami vállalatvezetők magatartása nem példa nélküli. A decemberi vasutassztrájk során is egybeesett a szakszervezetek erőteljes fellépése a vállalat támogatásigényével. A MÁV vezetősége önmagában gyenge lett volna további központi támogatásokat kiharcolni, ezért nyomásgyakorlási eszközként megszellőztetett egy nagyarányú vonalbezárási és leépítési tervet.

Az MVM Rt., bár nyereséges gazdálkodást folytat, többlettámogatáshoz szeretne jutni a küszöbön álló privatizáció előtt. A vezérigazgatótól hallottuk hétfőn, a százhalombattai munkásgyűlésen, hogy a tulajdonos Állami Vagyonkezelő Rt.-nek el kellene ismernie többletköltségként a dolgozóknak önköltségi áron alul adott áramot. A Villamosenergia-ipari Társaságok említett nyilatkozata tehát azt a célt is szolgálja, hogy a munkavállalók ne a munkáltatókkal, hanem a kormánnyal kerüljenek szembe.

Szociális áremelés


Az MVM Rt. került ki győztesen a kormány és a bányászszakszervezetek összecsapásából is. Bekebelezte a pécsi, a mátravidéki és az ajkai bányavállalatot, domináns szerepet játszik a kormány energiapolitikájának kialakításában. Monopolhelyzete lehetővé teszi azt is, hogy érdekeit a kormány segítségével érvényesítse.

Taktikázása azonban nem minden esetben konzekvens, Szűcs István elszólása váratlan vihart kavart. Ugyanis a bányászok és a kormány decemberi egyezségének volt egy záradéka, miszerint a „megállapodásból fakadó terhek az MVM Rt. működőképességét, a dolgozók reáljövedelmét és a szociális-jóléti ellátottságukat nem veszélyeztethetik” (Beszélő, 1993. január 23.). Az sem vet jó fényt a kormány tisztviselőire, hogy az alkalmazottak 43 filléres energiadíját, amely a villamosáram-tarifának egy fajtája, akár az éjszakai áram, hol kedvezményként, hol juttatásként, hol az ebéd-hozzájárulással egy kategóriába tartozó költségként kezelik.

Igaz, a kormánytervezet tartalmaz szociális szempontokat is. Évi 600 kilowattórás nappali fogyasztásig megmaradna a 3,70 forintos tarifa, 3000 kilowattóráig pedig az 5,70, és e kedvezmények nem terjednének ki a garázsokra és a többi nem lakásként használt helyiségre. 600 kilowattóra egy hűtőszekrény és egy negyven wattos égő éves üzemben tartásához elég. A kormány szakértői viszont azt állítják, hogy a magyar családok átlagfogyasztásához közelebb áll ez az érték, mint a 3000 kWh-ás „luxushatár”. Az átlagfogyasztás közelebbi meghatározásában nincs egység a minisztérium vezetői között, de abban egyetértenek, hogy a villamosipari dolgozók „pazarolnak” – ámbár arról megint különbözőképpen vélekednek, vajon a dolgozók háromszor, négyszer vagy ötször többet fogyasztanak-e a kelleténél…

A bizonyítvány magyarázása

A kormánytervezetről a villamosipari szakszervezetek csak az újságokból értesültek, és bár március 5-től kezdve többször kérték az illetékeseket, lapunk megjelenéséig nem került sor a párbeszédre. A százhalombattai munkásgyűlésen Szűcs István azzal indokolta késlekedésüket, hogy „nem akarták elkapkodni a választ”. Nem is tették. Emiatt a szakszervezetek – a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Liga Villamosenergia- és Hőenergia-ipari Szövetsége, a Villamosenergia-ipari Ágazati Munkástanács és a Mérnökök, Technikusok Szabad Szakszervezete – március 16-án közös nyilatkozatban ítélték el az alkalmazotti tarifa tervezett emelését. A minisztérium által szervezett munkásgyűlésre pedig transzparenseikkel vonultak ki, és az újdonsült miniszter tájékozott és hurrogó tömeg előtt kényszerült érvelni tervezete mellett. A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartották, hogy a döntés előkészítésébe nem vonták be őket, és hogy a minisztérium az iparági érdekegyeztetést megkerülve az országos Érdekegyezetető Tanács elé kívánja vinni a problémát. Az alkalmazotti tarifa csak kiegészítette az alacsony béreket, nyugdíjakat – mondták a munkásgyűlésen a szakszervezeti vezetők –, és ami a piacosodást illeti, az eddig kedvezményezett háztartások bajosan választhatnak az energiaforrások között, hiszen más fűtési rendszerre átállni több százezer forintba kerül. Az a 17 ezer forint pedig, amit az MVM Rt. a dolgozókra évenként „ráfizet”, eltörpül például az olajmunkások 36 ezer forintos munkahelyi hozzájárulása mellett.

Az áremelés azonban csak egy a kormány tervezett tíz energiapolitikai intézkedése közül. Bizalmas információk szerint a jelenlegi pénzügyminiszter arra készül, hogy az összes alkalmazotti juttatást, kedvezményt, járulékot megszüntesse. És ez már nemcsak a villamosenergia-ipari dolgozók gondja lesz.
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon