Skip to main content

Három éjjel, három nap

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Liga-küldöttgyűlés


Vastaps

Már az első napon, az ünnepélyes külsőségek ellenére is érezni lehetett a feszültséget a küldöttek között. A vastapsok után, amelyet a magyar vendégek közül Göncz Árpád és Forgács Pál, a Liga volt elnöke, a mintegy két tucat külföldi szakszervezeti szövetség közül az amerikai AFL–CIO küldöttsége és a lengyel Szolidaritás kapott, a választmány nevében szóló Horn Gábor beszámolóját 18-an nem fogadták el a közel háromszáz mandátummal rendelkező küldött közül. Az ellenszavazatok a Liga „hangsúlyeltolódásával” való egyet nem értést fejezték ki: azt a véleményt, amely szerint a Liga vezetői az érdekvédelmi tevékenységgel szemben a politikai kérdéseket részesítették előnyben. A megszokott kemény stílusban, amivel a munkahelyeken a menedzsmentet ostorozzák, bírálták most a Liga-központot, azonban vádjaikat és leleplezéseiket nem tudták kellően alátámasztani. Igencsak ingatták a fejüket, amikor a megbízott elnök azt taglalta, hogy meg kell egyezni más szakszervezeti konföderációkkal. Volt, akinek az sem tetszett, hogy Nagy Sándor személyesen jelent meg; számukra szentségtörés volt beengedni az MSZOSZ-t a küldöttgyűlésre, bár az MSZOSZ közeledő szándékát mutatja, hogy az ő tavalyi küldöttgyűlésén a Liga csak „alsóbb szinten” képviseltette magát…

Ágazatok kontra régiók

A megválasztott elnök, Őry Csaba neve a vidék tagszervezetei körében csengett ismerősebben, a leköszönő Horn Gábor viszont erős tisztségviselői gárdát tudott maga mögé állítani. A küzdelem kétesélyes volt, a többi négy elnökjelölt a szavazás előtt visszalépett. A külföldi delegációk némelyikének furcsa volt ez a nyíltság, a szünetekben, csendben jegyezték meg, hogy náluk a jelöltek harca a küldöttgyűlés előtt dől el. (És még mondja valaki azt, hogy az MDF nem európai stílusban politizál…) De a Ligában volt előkészítés, az elnök és az ügyvivők országos körúton próbálták egységesíteni a jövőbeli alapszabályt és a Liga programját, begyűjteni az egymással vitázó véleményeket. Az utolsó hetekben azonban kiéleződtek a személyes ellentétek. A vélt és valós sérelmek mellett egyre erőteljesebben fogalmazódtak meg a területi és a szakmai (ágazati) szövetségek különérdekei a két jelölt közötti különbségként. Bár a szavazások előtt mindketten hangsúlyozták, hogy a területi és a szakmai szervezési elvre egyaránt szükség van, Horn inkább a régiók, Őry inkább az ágazatok és szakmák szerepét emelte ki.

Top 10

A Liga területi és szakmai struktúrája egymás mellett él, a tagszervezetek szabadon csatlakozhatnak mindkétféle szövetséghez, vagy akár közvetlenül az országos konföderációhoz is. A 300 tagszervezet közé nehezen tehető egyenlőségjel, mert létszámuk néhány száz fő és 14 ezer között változik. Az eddigi alapszabály kizárólag a küldöttgyűlésnek adta meg vezetőválasztás jogát, így elvben még az is előfordulhatott, hogy a tizenöt legkisebb tagszervezet tisztségviselője vállalja fel náluknál sokkal nagyobb szervezetek képviseletét az országos fórumokon – mármint ha szimpatikusak a küldöttgyűlésnek. Az új alapszabály új testületet, egy 21 fős Liga Tanácsot állított fel, és ebbe a küldöttgyűlésen választott 11 tisztségviselőn – az elnökön, az 5 alelnökön és további 5 választott tisztségviselőn – kívül 10 főt a legnagyobb taglétszámú szervezetek delegálnak. Legnépesebbnek pedig azok számítanak, akik a legtöbb tagdíjat fizetik be. Ez a megoldás hónapról hónapra jelzi az erőviszonyok változásait, és ha a „stratégiai” (azaz a sztrájkban hatékony, megint más szóval közlekedési) szervezetek bele akarnak szólni az országos döntésekbe, ennek fejében meg is kell fizetniük, ami a központot megilleti.

Ez a javaslat az olyan, sikeres figyelmeztető sztrájkok után megerősödött szakmai szövetségeknek kedvez, mint például a vasutasok vagy az autóbusz-közlekedésiek. Ez a tábor még több delegáltat szeretett volna látni a Liga Tanácsban. Ha viszont kívánságuk teljesült volna, az értelmetlenné tette volna a választott tisztségviselők felelősségvállalását, hiszen kisebbségbe kerülhettek volna a küldöttgyűlésnek beszámolni nem köteles delegáltakkal szemben. Az erős ágazatok még azt az (egyébként védhető) igényt is megfogalmazták, hogy a nagy szervezeteknek 3 szavazatuk legyen. Emiatt kissé mohónak találták őket a regionális szövetségek, akik végül kiverekedték a delegáltak számának csökkentését, és hogy a delegálás költségeit maga a küldő szervezet fizesse. „Miért legyen a mi pénzünkön erőteljesebb szavuk a nagyoknak? Aki rendel, fizessen is” – adtak hangot véleményüknek.

Az ágazati lobbynak nagyon is kézzelfogható indítékai voltak. A szakszervezetek közötti vagyoni megállapodás elnapolta az ágazati vagyon százalékos megosztását, a volt SZOT-vagyonról való megegyezés érdekében. Az ágazati vagyon sorsa az ez évi választásokon egyelőre csak ideiglenesen dől el. A közeljövőben megtartandó üzemitanács-választások felerősítik a harcosabb aktivisták hangját az ágazatokban. Azonkívül várhatóan a középszintű tárgyalások szerepe növekedni fog. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kis tagszervezeteket összefogó regionális szövetségekre ne lenne még jó ideig szükség. Ők vannak ott a megyei munkaügyi tanácsokban, és a Liga új programja szerint is nagyobb szerepet kíván vállalni a regionális foglalkoztatási gondok enyhítésében.

Meglepetés

Az Őryt támogató közlekedési szövetség jelöltjei mégsem kerültek be a választott tisztségviselők közé, bár a Horn Gábort támogató csapat, miután kiderült Őry 128:91 arányú győzelme, hajszál híján egységesen kivonult a Liga vezetéséből. A hideg zuhany után a volt ügyvivők közül csak Szalai Jenő vállalt alelnöki szerepet, akit a szakadástól tartó küldöttgyűlés – több Horn-párti jelölttel együtt – határozottan támogatott. Ez némileg megnyugtatta a kedélyeket, láthatóvá vált, hogy bár változást kívántak a küldöttek, az úgynevezett radikálisokat mereven elutasították. Másnap további regionális központból jött tisztségviselőkkel bővült a választott tisztségviselők köre, sőt, az Őryvel rivalizáló, a Ligában kulcsembernek számító Kalmár Béla is vállalta az elnöki tanácsadói megbízatást. Erre a szerepre maga az elnök kérte fel, magára vonva az elégedetlenebbek haragját, akik ekkor már a régi tisztségviselők fejét követelték.  Viszont nem lehetett visszacsábítani sem Horn Gábort, sem Kőrössy Andrást, a volt gazdasági alelnököt, akinek bírálói szerint is elvitathatatlan érdemei voltak a vagyonmegállapodásban a vagy éppen a küldöttgyűlés helyszínéül szolgáló Tárogató úti épületkomplexum megszerzésében.

Nehéz lesz ezeket az embereket pótolni, hiába a tagságon múlik egy szervezet ereje, jó képességű, hiteles, elismert vezetőkben a szakszervezeti mozgalom sem bővelkedik Magyarországon. Mindenesetre most Őrynek erős kézzel kell összefognia újoncokkal feltöltött csapatát, bár az alapszabály „gyenge” elnököt ír elő. A Liga Tanácsé a havi revizori szerep, a választott és delegált tisztségviselők felfüggesztéséről pedig kétségkívül dönthet félévenként a választmány… Az alulról szerveződött mozgalom nem kedvelte eddig a hierarchiát, de meg kell tanulni, hogy a Ligán belül is elindult a verseny. A vezetőknek pedig bizonyítaniuk kell rátermettségüket, mégpedig nemcsak a Ligán belüli lobbyk előtt, hanem a munkavállalók szemében is.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon