Skip to main content

Magyar kozmetikai szalon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre


Idén legfeljebb tízmilliárd forinttal lesz nagyobb a költségvetési hiány a tervezettnél, állította a napokban a bajai bankártalálkozón Antal László, az egyik legtekintélyesebb magyar közgazdász. A szokásos őszi kiigazítások megszorító intézkedéseket hoznak majd, s emellett kellően kozmetikázzák is az adatokat ahhoz, hogy az IMF elfogadja – fejtegette magától értetődően. A jelenlévők ugyanezzel a természetességgel hallgatták az előadót, csak néhányuk cinkos és egyetértő nevetését lehetett hallani.

Hiszen a hazai bankok publikus mérlegei sem mindig adnak valós képet helyzetükről. A nemzetközi piacokon is hitelesnek elfogadott, auditált mérleggel csak néhány bank rendelkezik. Legalábbis saját állításuk szerint, merthogy azokat nem mindig hozzák nyilvánosságra. A legelragadóbb magyarázatot erre az egyik bank idei közgyűlésén hallottam: nem ismertetik (a részvényesek előtt sem!) az auditált mérleget, mert nálunk még a szakértők sem értenék, s így félreértések támadnának.

A tanácskozáson először ismertették egy vizsgálatot, amely az ötvenfősnél kisebb vállalkozások eredményességét kutatta. A nyereség és veszteség alakulását leginkább az határozta meg, hogy éppen mit akartak kimutatni, kezdte az ismertetést a kutató. De ez sem lepett meg senkit.

Az őszi adóviták előtt nem árt idézni azt a megállapítást, hogy Magyarországon legelőször az államháztartás bevételeit privatizálták. Miközben a korábbi, teljesíthetetlen ígéreteken alapuló szociális rendszerek kiadási szerkezetén jottányit sem változtattak, az adóbevételek egyre erodálódnak. Ezen a ponton tehát az adóbehajtás miatt nagyon erős érdekek fűződnek a jövedelmek mozgását jól követő gazdasági információs rendszer kialakításához. És ahhoz is, hogy ne legyen ilyen.

A makrogazdasági folyamatokban való tisztánlátás is alapvető érdeke az országnak. De félő, hogy nem lesznek olyan kormányzaton kívüli befolyásos, erős érdekcsoportok, amelyek kikényszeríthetnék a változást. Ma az ellenzéki pártok, a közgazdászok alig tesznek valamit ennek érdekében. Ez idáig csak ellenpéldákat lehet sorolni.

A nyolcvanas években például a kormánynak volt egy titkos számlája, amelyen folyamatosan 10-20 milliárd forint körüli összeg volt. Nem ismeretes, vajon tudtak-e erről az egyre befolyásosabbá és informáltabbá vált reformközgazdászok. Annyi viszont ma már bizonyos, hogy a nyolcvanas évek második felében viszonylag sokan ismerték közülük a valóságos adósságadatokat. Ugyanígy ismerték az 1988-tól szerveződő ellenzéki pártok is, jóval Németh Miklós őszinteségi rohama előtt. De nem léptek föl ez ügyben.

Az 1989-es költségvetés zárszámadásában sokmilliárdos csalás történt. A napvilágra került részleteket tulajdonképpen nem is tagadta senki. Az egyik ellenzéki párt – az SZDSZ – szónoka a parlamentben is beszélt erről. Aztán a frakció a szavazástól való tartózkodásával mintegy jelentéktelenné degradálta az ügyet. (Kíváncsi vagyok, most miként kezelik majd az 1990-es zárszámadás „furcsaságait”.)

Az egyik néhány ezres irodalmi és társadalmi havilap ez évi júliusi száma közölt egy tanulmányt, amely tapintatos megfogalmazásban egy lábjegyzetben megjegyzi, hogy manipuláltak a tavalyi fizetésimérleg-adatokkal. A szerző, Lengyel László által vezetett Pénzügykutató Rt. tucatnyi lapban, sok százezres példányban ismertetett, az idézett tanulmányra is alapozódó gazdasági elemzéséből a megjegyzés – s annak közgazdasági értelmezése – már hiányzott.

Igaz-e Lengyel László állítása? És ha igen, miért nem bizonyítja? Ha nem igaz, akkor miért nem indít a megrágalmazott jegybank elnöke pert ellene?

Ha igaz Lengyel László vádja, akkor nemcsak a gazdasági információk nyilvánosságáról, hanem arról is keserű következtetéseket vonhatunk le, hogy hol tart ma a közgazdászszakma, s a független gondolkodás. Politikailag kényes, mérhetetlen súlyú gazdasági kérdésekről nem beszél senki a gazdaság és a politika nyelvén. De a lelkiismeret megnyugszik egy irodalmi lapban közölt lábjegyzettől…

Emlegettük már a kormány titkos számláját. Egy korábbi heti beszámolóból a szerkesztőség hibájából kikerült egy erre való utalás (megváltoztatva a hangsúlyokat is). Az Ybl Bank magánkézbe kerülésének előtörténetéről volt szó.

Két, a jelek szerint közös érdekeltségbe tartozó magánvállalkozás szerezte meg a bank többségi részvényeit. A két cégnek, a Gewin Kft.-nek és az Autokliniknek nagyságrenddel kisebb az alaptőkéje, mint a megszerzett részvények értéke. Ez csak úgy következhetett be, hogy a Vagyonügynökség eladta a kezében lévő részvényeket, első lépcsőben többek között a Co-Nexusnak, a későbbi fejlemények alapján egyértelműen alacsony áron.

A Co-Nexus mindig is nagy barátja volt az államnak és viszont, talán ez is hozzájárult az üzlethez. Megalakulásához arról a bizonyos titkos számláról adott a kormány tőkehozzájárulást. Jó lenne tudni, mi végre is.

A Co-Nexus továbbadta a részvényeket, az ÁVÜ pedig sopánkodott, hogy becsapták, mert nem tudott arról, hogy a részvényvásárlók a bank többségi tulajdonát akarják megszerezni.

Miután kiderült a több csatornán keresztül folyó részvényvásárlás háttere, kitört a vihar. A parlament elé terjesztett pénzintézeti törvény már nem tenné lehetővé, hogy a Vagyonügynökség az államigazgatáson belüli minden konzultáció nélkül privatizálja a bankokat, miként ezt az Ybl Bank esetében megtette. Az ÁVÜ mentegetőzött, miszerint félrevezették, mert a többségi tulajdont megszerző két cégnek közölnie kellett volna, hogy a többségi részesedés megszerzése a cél. Mindenesetre úgy tűnt egy ideig, hogy megpróbálnak valamilyen módon közbelépni.

A Világgazdaság szerint a két nagy részvényvásárló cégnél, a Gewin Kft.-nél és az Autokliniknél az ügylet ismertté válása után megjelentek az adóellenőrök. Késleltették az ügyletet a frissen megvásárolt, névre szóló részvényeket nem forgatták át, vagyis nem jegyezték be az új tulajdonosok tulajdonjogát, miközben az igazgatóság rendkívüli közgyűlést hirdetett meg; legfontosabb napirendi pont az alaptőke fölemelése volt.

Ha a részvények átforgatása előtt megtartják a közgyűlést, s még a régi tulajdonosok döntenek az alaptőke-emelésről, az azt is jelenti, hogy az addig megvásárolt részvényekkel a Gewin és az Autoklinik részesedése jóval 50 százalék alá esik vissza, s újra indul a privatizációs körjáték.

Nem tudni, a háttérben pontosan mi zajlik, mindenesetre a múlt héten egyes hírek szerint az új tulajdonosok s az Ybl Bank elnök-vezérigazgatója – az ÁVÜ áldása mellett – megegyeztek abban, hogy a következő négy évben is a régi igazgató marad a bank irányítója. Ezután az utolsó pillanatban mégiscsak bejegyezték az új részvényesek tulajdonjogát, akik meghiúsíthatták az alaptőke emelését és azt, hogy oda legyen a többségi pozíciójuk. A számos homályos pont mellett a tranzakció célja is tisztázatlan. Az Ybl Bank ezentúl ugyanis úgymond a kisvállalkozóknak nyújtana kedvezményes hiteleket. Ha a piacon kialakult kamatoknál kedvezményesebb hiteleket nyújtanának, akkor egyrészt bizonyosan elvész a bank nyereségessége, másrészt a Start-hitelhez és a mostani kedvezményes húsakcióhoz hasonló helyzet alakulna ki.

A kedvezményes húsárak mellett pillanatnyilag alig lehet kielégíteni a keresletet, miközben nem tudni, hogy a kedvezménnyel végső soron kiket is támogatnak. A vendéglősöket vagy éppen a legelesettebbeket? Utóbbi eshetőséget cáfolni látszik, hogy a kedvezményes akció meghirdetése után megugrott a mélyhűtők eladása, amit a Népszabadság cikkírója s az ott megszólaltatottak döntően a húsár csökkenésének tulajdonítottak.

De hasonló a helyzet a Start-hitellel is. Tavaly föl kellett függeszteni a rendkívül kedvezményes újrakezdési kölcsön folyósítását, mert olyan hamar kimerült az erre szánt keret. Bebizonyosodott, hogy a kölcsönök nagy részét különböző manipulációk révén vették föl, többek között dörzsölt, sikeres magánvállalkozók, strómanok révén jutattak olcsó pénzhez. Már megvannak az első jelei annak, hogy a Start-hitellel is hasonló lesz a helyzet, s a pénz ismét más célt szolgál, mint amire szánták.

Persze, ha az úgynevezett nemzeti tőkét erősíti – amelynek nemzeti, illetve karvaly jellegét vélhetően azok szeretnék meghatározni, akik már a nemzeti körön belülinek tekintik magukat –, akkor többeket nem zavar, hogy ezektől a százmillióktól, milliárdoktól épp azok esnek el, akiknek szavakban szánták.

A héten is folytatódott a számháború, az egymással nem egyeztethető jelentések a gazdaság állapotáról. A jegybank – ismételten cáfolva Kádár Béla minisztériumának helyzetértékelését – a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérleg javulásáról számolt be. Az MNB ugyanakkor optimista az infláció alakulását illetően is, amit részben azzal támaszt alá, hogy mérvadó piaci kamatok hetek, hónapok óta változatlanok. Optimizmusukat most erősítheti a Gazdaságkutató Intézetnek az a kérdőíves vizsgálata, amelyben többek között a bankárok pénzpiaci várakozásait vizsgálták. Eszerint a bankárok egész évre nem jósolnak nagyobb inflációt, mint amekkora az az év eddig eltelt részében volt, jövőre pedig az infláció 30 százalék körüli csökkenését várják.

Ez a pénzpiacok napi ismerete alapján született jóslat merészebb, mint számos hivatalos prognózis, nem is beszélve a „független” közgazdászok előrejelzéseiről. Reménykedünk, hogy a szőrös szívű bankároknak legyen igazuk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon