Skip to main content

Egyirányú utca

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Makkai persze nem annyira elfogult, mint a fentnevezett, egzisztenciájukban érintett urak – ő az egész szakszervezeti mozgalmat leprázza, odáig menve, hogy kibontakozott szakszervezeti pluralizmusunkat már-már jelenünk „szégyenfoltjának” merészeli nevezni.

„A rendszerváltás szülöttei, az újonnan alakult ún. független vagy szabad szakszervezetek…” kezdi egyik mondatát. Ez a függetlenségünket kétségbevonó „ún.” éppenséggel a Dózsa György úti Nagy Ház szótárába való; ami pedig azt illeti, hogy a rendszerváltás szülöttei lennénk… nos, ha már szülés, hát inkább a mi szülöttünk (a miénk is) az ún. rendszerváltás. Pontosan három éve, 1988 májusában, még Kádár pártfőtitkársága alatt és átkai közepette alakult meg az első független szakszervezet, mint az önszerveződés, azaz a demokrácia egyik első, független csírája.

A kissé nehezen követhető gondolatmenetű cikkben szó esik a szakszervezeteknek a pártok közötti lavírozásáról, sőt ide-oda dörgölődzéséről, a támogatás reményében. Nos, aki a demokratikus rendszerek szakszervezeti kérdéseiben kicsit is tájékozott, tudja, hogy nem a szakszervezeteknek van a pártok támogatására szükségük, hanem megfordítva. Ez egyirányú utca! A pártoknak van szükségük a szakszervezeti tagság támogatására (amely tagság még alacsony szervezettség esetén is többszöröse a pártokénak), és szavazataikért versengve igyekeznek kedvükben járni.

A magyar demokrácia sajnos még nem működik üzemszerűen, így a független szakszervezetek és a munkástanácsok (bizonyos fokig végső kétségbeesésükben) fordultak a parlamenti képviselőkhöz, hogy teremtsék meg azokat a jogi feltételeket, amelyek révén a munkavállalók végre szabadon szervezkedhetnek.

Látszat és valóság

Makkai szerint csak a szakszervezetek közötti vita a realitás; „a munkavállalók érdekképviselete átcsúszott a látszat birodalmába, a szolidaritással együtt.” Ez az állítás bizony jókora tájékozatlanságra vall. A Beszélő olvasói közül nyilván sokan jártak kinn május elsején a Népligetben, az aktivistáink emberfeletti munkájával és lelkesedésével megszervezett majálison. Elég volt hömpölyögni a száz-százötvenezernyi ünneplő munkásközönséggel, részt venni a szabadtéri munkásgyűlésen, látni az emberek szemét, amikor a Marseillaise felcsendült, belehallgatni az Érdekvédelmi Fórum, a Nyugdíjas Fórum, az Ifjúsági Fórum, a Zöld Fórum vitáiba; belelapozni a Liga sátrainál a kiadványokba – privatizáció témájától az üdülésig –, a nemzetközi részleg kézikönyvébe, a Liga Akadémia segédkönyveibe, fölkeresni a tagszakszervezeteket vagy a nagyobb üzemi szakszervezetek sátrait – hogy lássa az ember, milyen szerteágazó és valóságos munka folyik szervezeteinkben, hogy kétszáz szervezetünk, százhetvenezer tagunk nemcsak papíron létezik.

Bármennyi jobb sorsra érdemes energiát vonnak is el a viták, az erő java igenis a tényleges érdekvédelemre, a makroszintű és a munkahelyi érdekérvényesítésre megy; a semmiből építettünk fel egy kisebbségi, de jó minőségű, országos szervezetet, neveltük ki saját kádereinket, ébresztettük föl a szolidaritás elfeledett érzését. Csakhogy ezeknek a kevésbé botrány- és szenzációszagú ténykedéseknek nincs akkora sajtója. Épp fordítottja igaz annak, amit Makkai ír: az érdekvédelem a realitás, a belviszály a látszat.

Vissza az eredetihez

Jómagam, annyi rossz tapasztalat, hitszegés és álnokság után se a MSZOSZ-t – még kevésbé annak tagságát – tekintem fő ellenfelemnek. Nem azért jöttünk létre, hogy a létezőt szétverjük, hanem hogy monopóliumát megtörjük, hogy a szervezkedő, autonóm munkavállaló méltóságát újjáteremtsük, a szakszervezeti eszme hitelét visszaadjuk. Az ellenfél pedig: a jogainkat kétségbe vonó munkáltató  hívják bar államnak vagy vállalkozónak, egyremegy.

És bedobja Makkai az elmaradhatatlan zsurnalisztikái fordulatot: a „marakodás a koncon” nevezetűt. Hadd írjam le – nem először –: a „marakodás” szó már csak azért is pontatlan, mert itt a fiatalabbik testvér jogos jussáról van szó, amiből ki szeretnék semmizni, vagy morzsákkal kiszúrni a szemét. Boldogok lennénk, ha ez a téma másfél éve tartó huzavona után végre lekerülne a napirendről. Elegáns gesztus volna nagyvonalúan lemondani a közös örökségről – de nincs hozzá jogunk! Tagságunk nem hatalmazott föl rá, hogy megalázó, kisemmiző megállapodást írjunk alá. A pénz nem székházat és titkárnőt jelent – mint egyesek gondolják; nem is hatalmat és befolyást, mint Makkai véli –, hanem a szolidaritási akciók, sztrájkok, a modern szakszervezeti szolgáltatások feltételét. Pénz nélkül a szolidaritás szép szó csupán.

A tisztázás eszköze pedig, szerintünk, az esélyegyenlőség alapján megrendezendő szakszervezetek közötti választás. Amelyen nem mindenáron „győzni” akarunk, hanem végre tiszta helyzetet teremteni. Partnerünk retteg tőle, úgy érzi, ha mindenki újra a startvonalról indul, akkor oda az utcahossznyi előny, így jött létre az a patthelyzet, amely a képviselőkhöz írt levél megírására kényszerített bennünket.

Bízom benne, hogy végül megbirkózunk ellenfeleinkkel. Ha Isten adja, a barátainkkal is.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon